Sdp:n Rinne lupasi satasen korotuksen eläkkeisiin – loi tulevien eduskunta­vaalien Sari Sairaanhoitajan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sdp:n Rinne lupasi satasen korotuksen eläkkeisiin – loi tulevien eduskunta­vaalien Sari Sairaanhoitajan

Oppositiojohtaja Antti Rinteellä riitti vappupuheessaan rahaa jaettavaksi.

Julkaistu: 2.5.2018 19:51

Sdp:n puheenjohtaja lupaili vappupuheessaan hyvää vähän kaikille, tosin aikataulut ja lupausten rahoitus jäivät hämärän peittoon, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

Puheenjohtaja, ex-valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) oli vappuna reteällä tuulella. Oppositiojohtajalla riitti vappupuheessaan rahaa jaettavaksi.

– Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1 400 euron eläkkeisiin, kuului Rinteen vappupuheen otsikoksi noussut lupaus.

Eikä tässä vielä kaikki, ei lähellekään. Vilkaisu Rinteen vappupuheeseen kertoo, mitä kaikkea muuta demarijohtaja lupaili eri väestöryhmille.

– Varhaiskasvatus maksuttomaksi 3-vuotiaista lähtien.

– Oppivelvollisuusiän nosto ja maksuton toisen asteen koulutus.

– Perhevapaiden uudistus.

– Sosiaaliturvajärjestelmän remontti yleisturvamallilla.

– Opiskelijoiden toimeentulon parantaminen.

– Työttömien aseman parantaminen ja aktiivimallin leikkurin poisto.

– Lääkekulujen ja asiakasmaksujen alentaminen.

– Eläkeläisten verotuksen epäkohtien korjaaminen palkansaajiin verrattuna.

Hurja lista lupauksia lunastettavaksi ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Ei hintalappuja, mitä kukin lupaus maksaa. Ei tarkempaa erittelyä, millä kaikki hyvät uudistukset maksetaan ja rahoitetaan.

Joku irvileuka voisi sanoa Rinnettä poliittiseksi helppoheikiksi, eikä olisi järin väärässä.

Demareilla on jäänyt taskulaskin pöydälle. Rinteen mukaan kaikki voidaan toteuttaa ja rahaa riittää kaikkiin luvattuihin hankkeisiin, kunhan kaikkea ei tehdä kerralla.

– Näitä uudistuksia toteutetaan – totta kai – julkisen talouden kestävyyden rajojen sisäpuolella. Niiden toteuttamista tulee vaiheistaa, ja ennen esitysten lopullista tekemistä kaikki niiden vaikutus ja vaikuttavuus pitää selvittää, Rinne sanoi vappupuheessaan.

Siis kaikki aikanaan, malttakaa. Ja kaikelle on rahoitus valmiina, kun Sdp:n puoluehallitus on viime viikolla hyväksynyt vero-ohjelmansa.

– Sillä tavoitellaan hyvin laajaa, tiivistä veropohjaa. Siis sellaista verojärjestelmää, jossa kaikki erilaisia tuloja ja varallisuutta saavat osallistuvat oikeudenmukaisella tavalla verojen maksuun. Sdp:n vero-ohjelma ei kiristä ansiotulojen tai kulutuksen verotusta, Rinne kertoi.

Selvä.

Ei ihme, että Rinne sai heti selitellä lupauksiaan ja laskelmiaan.

Eläkkeiden satasen korotus olisi Rinteen mukaan ensin 36 euroa kuukaudessa ja tämä maksaisi 179 miljoonaa euroa. Tähän rahaa voisi ottaa esimerkiksi kiristämällä sijoitusvakuutusten verotusta ja listaamattomien yritysten osinkoverotusta.

Rinteen ja Sdp:n on turha uhriutua ja syyttää kriitikoita tahallisesta väärinymmärryksestä.

Rinne meni itse luomaan ensi kevään eduskuntavaalien Sari Sairaanhoitajan. Sdp lupasi eläkeläisille satasen lisää, jos eläke on alle 1 400 euroa kuussa.

Siinä sivussa Rinne lupaili myös kaikkea hyvää tukien saajille, lapsiperheille, opiskelijoille ja työttömille.

Rinne lupasi tuntuvan korotuksen kaikkiaan 700 000 eläkeläiselle, ja bonuksena vielä oikaista eläkeläisten verotusta. Nykyinen Sipilän hallitus on tyytynyt nostamaan vain kaikkein pienimpiä takuueläkkeitä muutamalla eurolla.

Lupaus on lupaus, ja ne muistetaan. Puheenjohtaja Rinne tarjosi liki kaikkien vaalilupausten äidin äänestäjille.

Keski-ikäiset ja vanhemmat varmaan muistavat edelleen Sdp:n silloisen puoluesihteerin Erkki Liikasen antaman vaalilupauksen 1987 eduskuntavaaleissa. Tällöin Sdp lupasi kolminkertaistaa lapsilisät.

Ei taida tulla sellaista vaalitenttiä ensi talvena, jossa Rinnettä ei pantaisi koville löysien lupailusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?