Kotimaa

Video: Raskaan sarjan yhteenotto Töölönlahdella – höyhenet pöllysivät

Julkaistu:

Pukarit olivat jyrätä polkupyöräilijän ja kaksi karvaista koiraa.
Luonto voi olla kimpaantuvainen.

Helsingin Töölönlahdella käydään parhaillaan rajuja taisteluita elintilasta, arvovallasta ja pesäkumpujen kuninkuudesta.

Vastakkain ovat Suomen linnuston superraskaassa sarjassa ottelevat kyhmyjoutsenet.

Laji on pahantuulisen ja äkkipikaisen maineessa. Eikä tämäkään kevät mainetta muuksi muuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lintuharrastaja Marja Saarisen kuvaamalla videolla näkyy, kuinka yksi vapunseudun monista kaksinkamppailuista eskaloitui lahdelta rantakivikkoon ja edelleen ulkoilutielle ja lopulta tappelupukarit nousivat mäkeen.

Ulkoilutiellä kiistakaksikko vältti täpärästi törmäämisen täysin sivulliseen polkupyöräilijään, ja kaksi karvaista koiraa näyttivät siltä, kuin ne olisivat alkuhämmennyksen jälkeen halunneet liittyä nujakkaan.

Saarisen mukaan Töölönlahden pohjoisosassa on kyhmyjoutsenpari aloittelemassa pesintää ja toinen emoista makailee jo pesäkummulla. Eteläosassa oleskelee vakituisesti toinen pariskunta, mutta merkkejä sen pesäytymisestä ei vielä ole.

Tappelun aloitti pohjoisen pariskunnan joutilas edustaja. Se lensi lahden yli ja alkoi jahdata eteläisen pariskunnan toista osapuolta, ja loppu näkyy videolla, jossa esiintyy myös haapanoita ja silkkiuikku.

Ne ovat puolueettomia.

– Ei siinä sen pahemmin käynyt. Pian ne tulivat sieltä puskien takaa lahdelle takaisin ja lähtivät uimaan erillään toisistaan, Saarinen kertoo.

Muutama viikko sitten, jäidenlähdön aikaan, Töölönlahdella nähtiin nokikanojen erittäin rajuja yhteenottoja, jossa kelluttiin selällään vedessä ja potkittiin vastustajaa.

Kaksi paria kyhmyjoutsenia on pesinyt Töölönlahdella onnistuneesti viimeksi vuonna 2014.

– Nyt siellä on välillä ollut kolmekin paria, Saarinen kertoo.

Se on heijastunut kyhmyjoutsentunnelmaan, joka on takakireä ja räjähdysherkkä.

– Aika ruuhkaista, Saarinen arvioi.

Saarinen seuraa Helsingin kaupunkilinnustoa päivittäin. Hänet muistetaan Forumin katolla pesineiden cityhuuhkajien pesän löytäjänä.