Päivi Räsänen teki poliisijohdosta tutkintapyynnön – Poliisi oli kiistänyt alamaailman tietolähteet

Julkaistu:

Päivi Räsänen kertoo, että tutkintapyyntö oli ainoa mahdollisuus selvittää asia.
Poliisiylijohtaja kertoi sisäministerinä toimineelle Päivi Räsäselle (kd.) vuonna 2013, että Helsingin poliisilaitoksella ei ole yhtään rekisteröityä tietolähdettä, Räsänen kertoo tiedotteessaan.

Hän pyysi selvitystä asiasta tuolloiselta poliisiylijohtajalta Mikko Paaterolta, koska Helsingin huumepoliisin toimintaan liittyvät rikosepäilyt herättivät kysymyksen, miten salaisiin pakkokeinoihin liittyvää poliisitoimintaa on johdettu ja valvottu.

– Poliisiylijohtaja kertoi minulle, että Helsingin poliisilaitoksella ei ollut tuolloin yhtään rekisteröityä tietolähdettä, vaikka yleisessä tiedossa oli, että huumepoliisin toiminta perustui osaltaan juuri tietolähteiden käyttöön, Räsänen sanoo.

Tutkintapyyntö poiki tänään virkarikossyytteet ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateroa, Helsingin ex-poliisipäällikkö Jukka Riikosta ja Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapiota vastaan. Syyttäjä katsoo, että he laiminlöivät Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan valvontaa useiden vuosien ajan.

Jo lokakuussa valtakunnansyyttäjä nosti syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta Helsingin huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota ja kahta muuta Helsingin poliisissa työskennellyttä virkamiestä vastaan.

Alamaailman tietolähteet on rekisteröitävä

Tietolähdetoiminnasta annettujen asetusten ja määräysten mukaan alamaailman tietolähteet pitää kirjata ja tiettyjen edellytysten mukaan rekisteröidä ja samalla huolehtia, että tietolähteenä olevan henkilön turvallisuutta ei vaaranneta.

– Tämän toiminnan valvonnasta oli myös säädetty. Oikeusvaltiossa ei voi olla valvomatonta poliisitoimintaa, Räsänen sanoo tiedotteessa.

Hän kertoo selvittäneensä myös, miten asia oli hoidettu keskusrikospoliisissa, suojelupoliisissa ja muissa paikallispoliisilaitoksissa. Räsäsen mukaan niissä tietolähteitä oli kirjattu ja rekisteröity.

– Vaikutelmaksi jäi, että Helsingin huumepoliisille olisi sallittu omat pelisäännöt, poliisitoiminnan ”villi länsi”, joka pahimmillaan saattoi mahdollistaa jopa sen, että huumepoliisi päätyisi itse pyörittämään huumerikoksia, Räsänen toteaa.

Hänen mukaansa asiaa ei voinut selvittää sisäisesti vaan tarvittiin ulkopuolinen selvitys, joten hän päätyi tekemään tutkintapyynnön Valtakunnansyyttäjänvirastoon.