Huippupoliiseille syytteet virkarikoksista

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, entinen Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen ja Helsingin poliisin nykyinen päällikkö Lasse Aapio joutuvat syytteeseen tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyömisestä.

Mikko Paatero, Jukka Riikonen ja Lasse Aapio joutuvat syytteeseen.

2.5.2018 10:10

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen tiedotti keskiviikkona nostaneensa syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja entistä Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Jukka Riikosta vastaan.

Lisäksi syytteeseen joutuu Helsingin poliisilaitoksen nykyinen päällikkö Lasse Aapio.

Kolmikon epäillään laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa Helsingin poliisin tietolähdetoimintaa. Jari Aarnion johtamassa Helsingin huumepoliisissa epäillään laiminlyödyn tietolähteiden kirjaamista ja rekisteröintiä pitkään.

Paateron ja Riikosen osalta rikosepäily ajoittuu vuosiin 2009–2013. Aapion epäilyn ajankohta on 2012–2013, jolloin hän toimi Helsingin poliisin apulaispäällikkönä Riikosen alaisena.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet teot.

Jo aiemmin asiassa on nostettu syytteet kolmea Helsingin poliisissa työskennellyttä virkamiestä vastaan. Yksi heistä on Aarnio.

Poliisijohtajien virkarikosepäily sai alkunsa suuresta Aarnio-vyyhdistä. Helsingin Sanomat kertoi marraskuussa 2013, ettei Helsingin huumepoliisi ollut rekisteröinyt tietolähteitään kuten laki edellyttää.

Esitutkinnassa on selvitetty Helsingin poliisin tietolähteiden rekisteröintiä, dokumentointia, raportointia ja valvontaa. Poliisin on epäilty laiminlyöneen tietolähteiden rekisteröinnin ja ylimpien poliisijohtajien tietolähdetoiminnan valvonnan.

Poliisin tietolähdetoiminnalla tarkoitetaan sitä, että tietolähteeksi kutsuttu henkilö kertoo tietojaan salaa poliisille esimerkiksi rikollisjärjestön sisältä. Kansankielisesti tietolähteitä on kutsuttu esimerkiksi ”vasikoiksi” tai ”kalveiksi”.

Nykyinen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen mukaan tietolähdetoiminnan käytäntöjä on virkarikostutkinnan aikana tarkastettu ja uudistettu. Hänen mukaansa uudet ohjeistukset eivät enää jätä tulkinnanvaraa.

– Aarnion tapaus sen kaikkine haaroineen on Suomen poliisin historian vakavin paikka. Luottamuksen kannalta on tärkeää, että kokonaisuus selvitetään perusteellisesti, Kolehmainen sanoi Poliisihallituksen tiedotteessa.

Paatero ja Riikonen ovat nykyään eläkkeellä. Aapion osalta virassa jatkamisesta päättää Kolehmaisen mukaan sisäministeriö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?