Kotimaa

Puolustusvoimat kiinnostui yhteistuvista – Jussi Niinistö: Tuskin auttaisi naisten häirintään palveluksessa

Julkaistu:

Puolustusvoimat on kiinnostunut yhteistuvista, mutta puolustusministeri ei ole aikeissa muuttaa käytäntöä.
Puolustusvoimat olisi valmis kokeilemaan yhteistupia, joissa varusmiespalvelusta suorittavia ei jaoteltaisi eri tupiin sukupuolesta riippuen, kertoo Varusmies-lehti.

Lehti kertoo, että yhteistupajärjestely kiinnostaa, koska Norjassa saadut tulokset ovat osoittaneet yhteistupien hyödyttävän esimerkiksi miesten ja naisten ryhmäytymistä ja kommunikaatiota.

Eversti Petteri Tervonen kommentoi aiheesta Ruotuväelle viime keväänä.

– Niissä Pohjoismaissa, joissa sekatuvat on käytössä, on kokemuksia esimerkiksi siitä, että naisia kohdellaan vielä tasavertaisemmin. Meillä on jouduttu välillä majoittamaan naisia jopa eri rakennuksessa, jolloin tunne joukkoon kuulumisesta kärsii. Mielestäni sekatuvat sujuvoittaisivat koulutuksen järjestämistä, Tervonen sanoi Ruotuväelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varusmiesliiton puheenjohtajan Jaakko Kivistön mukaan liitolla ei ole virallista kantaa yhteistupakysymyksestä.

– Olemme kuitenkin kallistumassa Puolustusvoimien kannalle, jonka mukaan yhteistupia tulisi vähintäänkin kokeilla. Esimerkiksi Norjassa on saatu hyviä esimerkkejä ryhmäytymisen parantumisesta yhteistuvilla, Kivistö kommentoi.

Päätösvalta asiasta on kuitenkin Puolustusministeriöllä. Puolustusministeri Jussi Niinistö ei kannata yhteistupiin siirtymistä ja toteaa, ettei norjalainen järjestelmä ole suoraan verrattavissa suomalaiseen.

– Minun kantani on se, että koska nykyjärjestelmässä ei ole havaittu ongelmia, sitä ei ole syytä muuttaa, ministeri sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varusmiespalveluksessa tapahtuvat häirintätapaukset ovat herättäneet keskustelua viime vuosina. Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksen tekemän kyselyn naisten ja miesten vuorovaikutuksesta ja osallisuudesta asepalveluksessa tasa-arvon näkökulmasta, ja selvitys valmistui vuonna 2017. Kyselyn teetti Puolustusvoimat.

Kyselyssä selvisi, että naiset ovat kokeneet asepalveluksessa enemmän häirintää kuin miehet.

– En usko, että yhteistuvat ainakaan auttaisivat tässä ongelmassa, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan vuoden 2016 joulukuussa ja vuoden 2017 maaliskuussa kotiutuneista varusnaisista 27 prosenttia oli kokenut häirintää, varusmiehistä 7 prosenttia. Luvut perustuvat kyselyyn, johon oli vastannut 6 629 henkilöä, joista 171 oli naisia.

– Luku on huomattavan korkea, vaikka käyrä on laskussa, Niinistö sanoo.

Aikaisempaan, vuonna 2011 teetettyyn kyselyyn vastanneista naisista häirintää oli kokenut 35 prosenttia, miehistä 14. Häirintää oli tapahtunut kaikkein useimmin vertaisen tekemänä.

Varusmiesliiton Kivistö uskoo, että Puolustusvoimat on kyvykäs kitkemään häirinnän palvelustaan suorittavien henkilöiden keskuudesta, oli sukupuoli mikä tahansa.

– Häirintä on yksiselitteisesti laitonta, eikä sitä tule hyväksyä missään muodossa, Kivistö kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt