Eduskunnan yksinäinen susi – tämän verran Harkimo saa verovaroista rahaa yhden hengen ryhmälleen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Eduskunnan yksinäinen susi – tämän verran Harkimo saa verovaroista rahaa yhden hengen ryhmälleen

Yhden hengen eduskuntaryhmät eivät ole aivan tavattomia.

1.5.2018 17:51

Kansanedustaja Harry Harkimo (liik) on nyt virallisesti yksinään ja yhden miehen ryhmä eduskunnassa.

Kokoomuksesta toissa viikon torstaina eronnut Harkimo jätti viime viikolla Liike nyt -eduskuntaryhmän perustamispaperit ja säännöt eduskunnan keskuskansliaan, ja ryhmä hyväksyttiin eduskuntaryhmärekisteriin.

Ruotsiksi eduskuntaryhmä on Liike nyt -rörelsen.

Papereiden jätön ikuisti vain Harkimon avustaja Mirita Saxberg, joka twiittasi asiasta viime viikolla.

Ryhmän säännöt viittaavat siihen, että Liike nyt -aikoo olla eduskunnassa myös tulevilla vaalikausilla ja ryhmässä olisi useampia kansanedustajia.

Harkimo saa toistaiseksi tulla toimeen liki yksinään, ilman minkäänlaista puoluekoneistoa.

Verovaroista Harkimon ryhmän toimintaa tuetaan kuukaudessa muutamalla tonnilla.

Eduskunta maksaa Harkimon eduskunta-avustaja Saxbergin palkan. Avustajien keskipalkka on noin 2 500 euroa. Tämän lisäksi Harkimo saa ryhmälleen 1 575 euron ryhmärahan kuukaudessa.

Harkimon pitää siis pyörittää ryhmänsä toimintaa puolentoista tonnin ryhmärahalla ja yhdellä avustajalla, ellei hän pane likoon omia rahojaan tai uuden liikkeensä keräämiään varoja.

Liike nyt -eduskuntaryhmällä on yksi työntekijä, Saxberg, jonka Harkimo nimitti ryhmänsä pääsihteeriksi.

Kansanedustajana Harkimo saa itse palkkaa, vappuna tulevan palkankorotuksen jälkeen, rapiat 6 500 euroa kuukaudessa plus 987 euron verottoman kulukorvauksen.

Kansanedustaja Harry Harkimo on nyt virallisesti Liike nyt -ryhmän kansanedustaja. Kansanedustaja Timo Harakka (sd) onnitteli Harkimoa eilisen kyselytunnin alussa.

Harkimo tuskin omalle yhden hengen ryhmälleen haluaa ryhmähuonetta eduskunnasta – Harkimo ja Saxberg kun mahtuvat ryhmäkokouksiaan pitämään Harkimon työhuoneessa.

Saa nähdä, miten Harkimo itsekseen ryhmäkokouksiaan pitää. Kokoomuksen ryhmäkokouksiin Harkimo ei osallistunut viimeiseen vuoteen kuin kerran.

On myös arvoitus, muuttaako oppositiopoliitikko ja Liike nyt -ryhmän kansanedustaja Harkimo toimintatapojaan eduskunnassa.

Toistaiseksi Harkimo on kolmen vuoden eduskunta-urallaan jättänyt perin vähän jälkiä arkistoihin.

Eduskunnassa Harkimo on ollut maan hiljaisia.

Harkimo on käyttänyt istunnossa vain 14 puheenvuoroa. Koko kauden istuneista kansanedustajista vain Tom Packalén (ps) on ollut Harkimoa hiljaisempi.

Kansanedustaja Harkimo on ollut eduskunnan istunnoissa lähinnä kuunteluoppilaana. Kolmen vuoden aikana tilastoihin on kertynyt 14 puheenvuoroa, joista puolet käsitteli Harkimon omaa ja ainoaa lakialoitetta.

Harkimo ei ole muutenkaan ollut perinteisestä vinkkelistä aktiivinen kansanedustaja. Hän on tehnyt vain yhden oman lakialoitteen, eikä yhtään kirjallista kysymystä.

Puolet puheenvuoroistaan Harkimo käytti helmikuussa 2017, kun keskustelussa oli hänen lakialoitteensa kirjanpitolain muuttamisesta.

Lakialoitteessaan Harkimo halusi saada ay-liikkeen omaisuuden ja rahankäytön julkiseksi yritysten tapaan. Koska ammattijärjestöt ovat yleishyödyllisiä yhdistyksiä, ay-liikkeen omaisuudesta ja rahankäytöstä on vaikea saada selkoa.

Harkimon lakialoitteen allekirjoitti kaikkiaan 106 kansanedustajaa, mutta laiksi aloite ei ole vielä edennyt.

Kansanedustaja Harkimon puheenvuoroista eniten huomiota herätti hänen sanansa koulukiusaamista vastaan marraskuussa 2016.

– Minun kolmea poikaani on kaikkia kiusattu, ja viimeinen on viime vuoden aikana vaihtanut kolme kertaa koulua. Kiusaaja on aina ollut se, joka on ollut syytön, ja minun poikaani on useimmiten syytetty siitä, että hän on aiheuttanut sen.

–  Tiedän, miltä tuntuu, kun poika ei illalla halua mennä nukkumaan vaan istuu sängyssä, ja kun minä kysyn, miksi sinä istut, niin hän sanoo, että minä istun siksi, että kestäisi kauemmin, että tulisi aamu, jotta minun ei tarvitsisi mennä kouluun heti. Että sitä se kiusaaminen on.

Puolueesta eroon lähteneet yhden hengen ryhmät, niin sanotut yksinäiset sudet, eivät ole eduskunnassa aivan tavattomia.

Tällä vaalikaudella eduskuntaan on tulossa vielä toinen yhden hengen ryhmä, kun Paavo Väyrynen palaa Brysselistä eduskuntaan.

Lähihistoriassa on myös tukku muita yksinäisiä susia.

Viime vaalikaudella perussuomalaiset erotti ryhmästään James Hirvisaaren, joka perusti oman Muutos 2011 -ryhmänsä.

Sulo Aittoniemellä oli koko vaalikauden 1999-2003 yhden miehen Alkiolainen keskustaryhmä.

isimpään yksinäisenä sutena hääräsi Raimo Vistbacka, joka oli perussuomalaisten ainoa kansanedustaja kaksi kautta, 1995-2003

Vaalikaudella 1995-1999 Risto Kuismalla oli kaksi yhden hengen ryhmää, Risto Kuisma ja Remonttiryhmä.

Samalla vaalikaudella Pertti Virtasella oli oma ryhmänsä, eduskuntaryhmä Virtanen.

Vaalikaudella 1991-1995 Vesa Laukkanen perusti itselleen Vaihtoehto Suomelle -ryhmänsä.

Samalla vaalikaudella myös Heikki Riihijärvi, Hannu Suhonen ja Tina Mäkelä perustivat itse kukin oman ryhmänsä Smp:n riitojen takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?