Juhlijat sikailivat Helsingissä vappuaattona tavallista enemmän – siivoamiseen tarvittiin 21 työntekijää ja 600 000 litran roskikset

Piiripuutarhuri arvioi, että vappupäivä sujuu siistimmin, sillä sää ei suosi enää samalla tavalla.

Vappua on juhlittu Helsingissä tähän asti roskaisemmin kuin aiempina vuosina. Kuohuviinipullot, serpentiini ja muu roska on työllistänyt kaupungin työntekijöitä huomattavissa määrin.

Karanneita vappupalloja he saavat siivota puiden oksilta vielä viikkojenkin päästä, kertoo vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio Ilta-Sanomille.

Veikkauspöydät hautautuivat roskiin Helsingin Rautatieaseman R-kioskilla.

– Esplanadin puisto ja katualueet on jo siivottu ja käyty läpi. Juhlijoita oli kyllä aattona runsaasti, Sainio sanoo aamukahdeksan jälkeen.

Viherpuolen työntekijöistä kymmenen aloitti urakkansa jo vappuaaton iltana. Aamukuudelta siivoustalkoita jatkoi 11 työntekijää. Katujen puhtaanapito taas aloitettiin jo kahdelta yöllä.

Aamukuudelta maassa oli vielä melko paljon roskia.

– Roskan määrä ydinkeskustan alueella oli suurempi kuin muutamana aikaisempana vuotena. Sää oli eilen oikein miellyttävä, Sainio toteaa.

Helsingin kaupunki varautui vappujuhlinnan roskiin tehokkaasti.

Keskustaan ja Kaivopuistoon on tuotu tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle yhteistilavuudeltaan reilun 600 000 litran verran. Kaivopuistossa on myös kaksi pullonkeruupistettä, joilta saa leffalippuja 20 kuohuviinipulloa vastaan.

Kaupungin työntekijät ruiskuttivat roskia vesisuihkulla jalkakäytävältä pois.

Pullojen tyhjentäjiä on ajateltu myös kaupungin varaamilla käymälöillä, joita on sijoitettu kaupungille 214. Pisoaarejakin on puistoissa 24.

Piiripuutarhuri Sainio ennustaa vappupäivästä vähemmän roskaisaa kuin aiempina vuosina. Pääsyynä tähän on sää.

Rautatieasemalla riitti väsyneitä juhlijoita vielä aamukuuden aikaan.

– Riippuu tietysti sateesta, mutta kaikki viittaa siihen, että vähemmän roskaa tulee kuin viime vuonna. Sään vaikutus on niin iso. Innokkaimmat ja vannoutuneimmat ovat joka tapauksessa juhlimassa. Kaivopuistossa on telttoja jo ihan vaikuttava määrä, hän sanoo.

Vapun päivänä 28 kaupungin työntekijää ja 30 värvättyä työntekijää siivoaa paikkoja. Siivouksessa auttaa myös ryhmä vapaaehtoisia. Lisäksi pesuautot siivoavat katuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?