Lukijat tyrmistyivät Ylen päätöksestä: ”Meillä leikitään intiaaneja ja hypitään leikkinuotion ympärillä jatkossakin”

Miksi lasten lämminhenkinen suosikki muuttui Ylessä rasistiseksi hahmoksi, lukijat ihmettelevät.

Herra Heinämäen Lato-orkesteri. Vasemmalta Janne Louhivuori (Timotei), Heikki Salo (Herra Pujo), (Heinis) Heikki Hela, (Voimamies Horsma) Jouko Mäki-Lohiluoma, Mikko Löytty (Intiaanipäällikkö Punanata)

28.4.2018 19:40

Tv-katsojat tyrmistyivät Ylen päätöksestä hyllyttää suositun lastenohjelman Herra Heinämäen jaksot. Hyllytykseen vaikutti ohjelman intiaanihahmo ja intiaanipäälliköstä käyty Twitter-keskustelu.

– Saimme palautetta, ettei tämä ole korrektia enää tänä päivänä, Ylen lasten ja nuorten ohjelmien päällikkö Teija Rantala perusteli aiemmin IS:lle.

Rantalan mukaan alkuperäiskansaa esittävää roolihahmoa voidaan pitää loukkaavana.

Ilta-Sanomien lukijat ovat tyrmistyneitä Ylen päätöksestä.

Tv-katsojia harmittaa, että suosittu ohjelma poistuu. Herra Heinämäki on lukijoiden mukaan ollut yksi parhaista lastenohjelmista.

– Tähänkö on tultu... Meillä leikitään intiaaneja ja hypitään leikkinuotion ympärillä jatkossakin, kommentoi nimimerkki Nyyh.

– Tämä ei ole enää todellista! Ei voi olla totta! Kyllä vanha sanonta "hanki itsellesi elämä" sopii tähänkin. Lasten kanssa on nautittu Heinämäen jaksoista. Nimenomaan musasta ja hassuttelusta. Älykkäistä, sanaleikinomaisista teksteistä. Inkkarista ei oo keskusteltu koskaan mitään kummempaa. Viimeksi tänään lauloin töissä "Tää on paras päivä ikinä"... Aikuiset sekoaa tähän turhaan säätämiseen. Aikuiset tekee turhia ongelmia, kirjoittaa puolestaan nimimerkki Tulkaa järkiinne.

Ilkka ihmettelee, miten perheen lasten lämminhenkinen suosikki on yhtäkkiä muuttunut rasistiseksi hahmoksi.

Masa kysyy, onko pakko aina antaa päätoimisille mielensä pahoittajille periksi.

Jussi sanoo, että maailmasta tulee aina vaan harmaampi ja tylsempi.

– Mikähän on se perusihminen, joka saa esiintyä enää nykyään ohjelmissa? Joka ei ketään loukkaa ja kukaan ei pahoittaisi mieltään? Minkä värinen, minkä ikäinen, kokoinen ja mitä sukupuolta?

Kaikesta voi loukkaantua ja pahoittaa mielensä, muistuttaa nimimerkki Huono päätös.

– Ei siitä ole pahastuttu, että suomalaisen maanviljelijän karikatyyri esiintyi samassa ohjelmassa. Turhaa herkkyyttä ja ”toisten puolesta loukkaantujien” nuoleskelua Yleltä.

Herra Heinämäen Lato-orkesteri.

Ilta-Sanomat kertoi, että intiaanihahmon otti Twitterissä puheeksi Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti.

Laitin mukaan Herra Heinämäen rasistinen kuvasto tuli puheeksi, kun hän keskusteli saamelaisten sukulaistensa kanssa nykyisistä lastenohjelmista.

– Keskustelimme niistä lastenohjelmista, joita sukulaisteni lapset näkevät edelleen tällä vuosikymmenellä. Puhuimme siitä, että Amerikan alkuperäishahmosta tehty karikatyyrihahmo on jäänyt ihan eri aikakauteen.

Nimimerkki Vm62 ihmettelee, miksi yhden saamelaisen someviestistä lopetetaan yksi parhaista lastenohjelmista.

– Haluan, että Oddasat vai mikä se onkaan lopetetaan kokonaan. Ja kaikki tv-lähetysasemat napapiirin takaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?