Päivi Räsänen sote-äänestyksestä: Voi hyvinkin olla, että kd:n ryhmä hajoaa – ”Minun kohdallani kaupankäynti ei auta”

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) neuvoo pääministeri Juha Sipilää (kesk): ”Melkein niitä neuvotteluja täytyy käydä kansanedustaja, eikä ryhmäkohtaisesti”

Sari Essayah ja Päivi Räsänen eduskunnassa.

28.4.2018 7:50

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) arvioi, että kristillisdemokraattien ryhmä saattaisi hajota sote- ja maakuntauudistuksesta äänestettäessä. Kristillisdemokraatit ei ole tekemässä asiassa ryhmäpäätöstä.

– Voi olla hyvin, että ryhmä hajoaakin. Melkein niitä neuvotteluja täytyy käydä kansanedustaja, eikä ryhmäkohtaisesti, Räsänen antaa neuvon pääministeri Juha Sipilälle (kesk).

Sipilä kertoi tällä viikolla sanomalehti Pohjalaiselle ja Ilkalle aikovansa kysellä oppositiopuolueita sote- ja maakuntauudistusten taakse, kunhan valiokuntakäsittelyt ovat ohi.

Hän kertoi jo miettineensä, mistä puolueista tukea voisi löytyä, mainiten etenkin kristillisdemokraatit ja rkp:n.

Räsänen itse muistuttaa, että sote-uudistuksessa on paljon hyviäkin puolia, ja kertoo voivansa hyvinkin päätyä äänestämään esityksen puolesta.

– Jos lopputulos on sellainen, että arvioin, että on pienempi riski tehdä uudistus kuin jättää se tekemättä niin siinä tapauksessa voisin äänestää sen puolesta.

Hän kertoo kuitenkin seuraavansa eduskuntakäsittelyn loppuun asti ennen kannanmuodostusta.

– Minun kohdallani kaupankäynti ei auta, ellei sillä tarkoiteta sitä, että ongelmat korjataan. Tämä on ihan asiaperusteinen juttu. Mutta luulen, että Sipilä ei ole siinä se sote-asiantuntija, vaan tässä on näitä sote-asiantuntijoita, joilta odotan vastauksia.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) arvioi, että kristillisdemokraattien ryhmä saattaisi hajota sote-uudistuksesta äänestettäessä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo kuitenkin pettyneensä viimeaikaiseen aiheesta käytyyn keskusteluun ja siihen liittyviin ulostuloihin.

– Tässä synnytetään kuvaa lehmänkaupoista, joissa puolueita tai yksittäisiä edustajia yritetään saada uudistuksen taakse, Essayah sanoo.

– Ehkä sen voi ymmärtää, tässä on ollut hallituspuolueitten sisällä itsellään ongelmia pitää edustajistaan ja heidän linjauksistaan huolta, minkä vuoksi on haluttu kääntää katse oppositiopuolueisiin.

Essayah kuitenkin muistuttaa, että eduskuntakässittely on edelleen kesken ja avoimia kysymyksiä on paljon.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että sote-uudistuksen eduskuntakäsittely on edelleen kesken.

Kd:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan kd ei missään nimessä käy asiasta minkäänlaisia varjoneuvotteluja.

– Joitakin varovaisia tunnusteluja on tullut hallituspuolueiden suunnalta, sanotaanko käytäväkeskustelujen tasolta, hän kertoo.

Tunnustelut on Östmanin mukaan tehty tämän vuoden puolella. Ensimmäinen varovainen kysely oli viisi viikkoa sitten, viimeinen kysely kaksi, kolme viikkoa sitten, hän muistelee.

– Yleisellä tasolla on kysytty, että miten uskon, että kd-ryhmä aikoo menetellä tässä äänestyksessä. Hyvin lyhyttä kyselyä yleisellä tasolla.

Östmanin näkemyksen mukaan kd:n eduskuntaryhmä suhtautuu kuitenkin kriittisesti useampaan uudistukseen liittyvään kohtaan.

Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan valittu Antero Laukkanen (kd) huomauttaa, että etenkin Uudenmaan alueella uudistuksesta on enemmän miinus- kuin plusmerkkisiä havaintoja.

Kd:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan kd:n eduskuntaryhmä suhtautuu kriittisesti useampaankin sote-uudistuksen kohtaan.

IS ei tavoittanut kd:n Sari Tanusta kommentoimaan aihetta.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi tällä viikolla Ilta-Sanomille keskiviikkona keskustelleensa jo Sipilän kanssa asiasta, mutta hänen mukaansa rkp ei ole näillä näkymin asettumassa hallituksen tueksi.

Viimeisten muutaman viikon aikana hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen takana istuva eduskunnan enemmistö on kaventunut entisestään, kun sote-kriitikko Hjallis Harkimo erosi kokoomuksesta ja siirtyi omaan liikkeeseensä.

Aiemmin sotea on kertonut vastustavansa myös kansanedustaja Elina Lepomäki (kok).

Niin ikään sotea vastustava Paavo Väyrynen taas uhkaa viedä yhden keskustan eduskuntapaikan siirtymällä kesäkuussa Brysselistä eduskuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?