Yle hyllytti suositun lastenohjelman Areenasta – Herra Heinämäen intiaanihahmo oli liikaa

Lastenohjelma poistuu myös Pikku Kakkosen ohjelmista, Yleltä vahvistetaan.

Herra Heinämäkeä ei nähdä enää Pikku Kakkosessa.

Yle on poistanut Areena-palvelustaan suositun lastenohjelman Herra Heinämäen jaksot. Sarja on poistettu ohjelmistosta, sillä Yle katsoo, että alkuperäiskansaa edustavan riviroolin hahmoa voidaan pitää loukkaavana.

– Jaksot siirretään Elävään arkistoon, ja niihin pääsee jatkossa käsiksi Lasten Areenasta oman kuvakkeensa kautta, kertoo Ylen lasten ja nuorten ohjelmien päällikkö Teija Rantala.

Tästä eteenpäin Herra Heinämäen ohjelmaa ei myöskään enää nähdä Pikku Kakkosessa, Rantala kertoo.

Herra Heinämäki on stressaantunut maanviljelijä, jonka ladossa asuva orkesteri piristää häntä.

Rantalan mukaan Yle teki päätöksen eilen. Siihen johti sarjan intiaanipäähinettä käyttävästä sivuhahmosta, intiaanipäällikkö Punanatasta käyty Twitter-keskustelu.

– Saimme palautetta, ettei tämä ole korrektia enää tänä päivänä. Ylen vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto vastasi siihen. Pohdimme asiaa ja päädyimme siihen, että siirrämme ohjelman Elävään arkistoon, jos se ei yleisön mielestä enää edusta tätä päivää, Rantala sanoo.

Yle ei kuitenkaan päätynyt poistamaan ohjelmaa heti. Yle Areenan Twitter-tililtä vastattiin ensin, että sisällön poistamiselle ei ole syytä. Pian päätös kuitenkin muuttui.

Ilta-Sanomiin asiasta yhteyttä ottanut lukija toteaa, että kyseessähän on hyvän mielen lastenohjelma, joka ei varmastikaan loukkaa ketään.

Herra Heinämäen Lato-orkesteri. Vasemmalta Janne Louhivuori (Timotei), Mikko Löytty ( Intiaanipäällikkö Punanata ), (Heinis) Heikki Salo ja (Voimamies Horsma) Jouko Mäki-Lohiluoma.

Rantalan mukaan ohjelman ei missään nimessä olekaan tarkoitus loukata.

– Kysymys on lastenmusiikkiorkesterista, joka on toiminut näillä hahmoilla jo ennen kuin he ehdottivat meille ohjelmasarjan tekoa. He esiintyvät samoilla hahmoilla yhä tänäkin päivänä, ja mukana on varsin varteenotettavia muusikoita. Kenenkään ajatuksena ei ole missään vaiheessa ollut irvailla alkuperäiskansoille, vaan kertoa Herra Heinämäestä ja ystävistä sekä tuoda siinä sivussa lastenkulttuuria ja lastenmusiikkia ruutuun, hän taustoittaa.

Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti otti asian puheeksi Twitterissä. Laiti kertoo, että Herra Heinämäen rasistinen kuvasto tuli puheeksi, kun hän keskusteli saamelaisten sukulaistensa kanssa tämän päivän lastenohjelmista.

– Keskustelimme niistä lastenohjelmista, joita sukulaisteni lapset näkevät edelleen tällä vuosikymmenellä. Puhuimme siitä, että Amerikan alkuperäishahmosta tehty karikatyyrihahmo on jäänyt ihan eri aikakauteen.

– Sarjassa valkoinen suomalainen on maalannut kasvonsa ja ääntelee primitiivisesti. Se on ikään kuin stereotyyppinen mielikuva Amerikan alkuperäiskansojen edustajasta. Tämä on tällä vuosikymmenellä ja tänä aikana täysin hyväksymätöntä. Se on vanhanaikaista ja hyvin rasistisiin stereotypioihin perustuvaa kuvastoa. En sano sitä sen takia, että olen saamelainen, vaan yleissivistykseen kuuluu ymmärtää tällaisia asioita, Laiti sanoo.

Laiti on iloinen ja yllättynyt siitä, että Yle reagoi nopeasti hänen Twitterissä aiheesta aloittamaansa keskusteluun.

– Olin iloinen, että somen voima on niin tehokas. Minusta on tosi kivaa, että he ottivat palautteen vastaan. Sain Yleltä kuulla, että he olivat käyneet tosi rakentavaa ja hyvää keskustelua aiheesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?