Kotimaa

Yle hyllytti suositun lastenohjelman Areenasta – Herra Heinämäen intiaanihahmo oli liikaa

Julkaistu:

Lastenohjelma poistuu myös Pikku Kakkosen ohjelmista, Yleltä vahvistetaan.
Yle on poistanut Areena-palvelustaan suositun lastenohjelman Herra Heinämäen jaksot. Sarja on poistettu ohjelmistosta, sillä Yle katsoo, että alkuperäiskansaa edustavan riviroolin hahmoa voidaan pitää loukkaavana.

– Jaksot siirretään Elävään arkistoon, ja niihin pääsee jatkossa käsiksi Lasten Areenasta oman kuvakkeensa kautta, kertoo Ylen lasten ja nuorten ohjelmien päällikkö Teija Rantala.

Tästä eteenpäin Herra Heinämäen ohjelmaa ei myöskään enää nähdä Pikku Kakkosessa, Rantala kertoo.

Rantalan mukaan Yle teki päätöksen eilen. Siihen johti sarjan intiaanipäähinettä käyttävästä sivuhahmosta, intiaanipäällikkö Punanatasta käyty Twitter-keskustelu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Saimme palautetta, ettei tämä ole korrektia enää tänä päivänä. Ylen vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto vastasi siihen. Pohdimme asiaa ja päädyimme siihen, että siirrämme ohjelman Elävään arkistoon, jos se ei yleisön mielestä enää edusta tätä päivää, Rantala sanoo.

Yle ei kuitenkaan päätynyt poistamaan ohjelmaa heti. Yle Areenan Twitter-tililtä vastattiin ensin, että sisällön poistamiselle ei ole syytä. Pian päätös kuitenkin muuttui.

Ilta-Sanomiin asiasta yhteyttä ottanut lukija toteaa, että kyseessähän on hyvän mielen lastenohjelma, joka ei varmastikaan loukkaa ketään.

Rantalan mukaan ohjelman ei missään nimessä olekaan tarkoitus loukata.

– Kysymys on lastenmusiikkiorkesterista, joka on toiminut näillä hahmoilla jo ennen kuin he ehdottivat meille ohjelmasarjan tekoa. He esiintyvät samoilla hahmoilla yhä tänäkin päivänä, ja mukana on varsin varteenotettavia muusikoita. Kenenkään ajatuksena ei ole missään vaiheessa ollut irvailla alkuperäiskansoille, vaan kertoa Herra Heinämäestä ja ystävistä sekä tuoda siinä sivussa lastenkulttuuria ja lastenmusiikkia ruutuun, hän taustoittaa.

Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti otti asian puheeksi Twitterissä. Laiti kertoo, että Herra Heinämäen rasistinen kuvasto tuli puheeksi, kun hän keskusteli saamelaisten sukulaistensa kanssa tämän päivän lastenohjelmista.
– Keskustelimme niistä lastenohjelmista, joita sukulaisteni lapset näkevät edelleen tällä vuosikymmenellä. Puhuimme siitä, että Amerikan alkuperäishahmosta tehty karikatyyrihahmo on jäänyt ihan eri aikakauteen.

– Sarjassa valkoinen suomalainen on maalannut kasvonsa ja ääntelee primitiivisesti. Se on ikään kuin stereotyyppinen mielikuva Amerikan alkuperäiskansojen edustajasta. Tämä on tällä vuosikymmenellä ja tänä aikana täysin hyväksymätöntä. Se on vanhanaikaista ja hyvin rasistisiin stereotypioihin perustuvaa kuvastoa. En sano sitä sen takia, että olen saamelainen, vaan yleissivistykseen kuuluu ymmärtää tällaisia asioita, Laiti sanoo.

Laiti on iloinen ja yllättynyt siitä, että Yle reagoi nopeasti hänen Twitterissä aiheesta aloittamaansa keskusteluun.

– Olin iloinen, että somen voima on niin tehokas. Minusta on tosi kivaa, että he ottivat palautteen vastaan. Sain Yleltä kuulla, että he olivat käyneet tosi rakentavaa ja hyvää keskustelua aiheesta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  2. 2

   Liverpoolin maalivahti aneli kyynelsilmin anteeksipyyntöä faneilta – paljasti mitä pukukopissa tapahtui ottelun jälkeen

  3. 3

   Suosittu tosi-tv-tähti suoritti loppuun vankeustuomionsa: ensimmäinen päivitys vapaalta jalalta jakoi mielipiteet: ”Uusi pohjanoteeraus”

  4. 4

   Mitä rinnoille käy ilman liivejä? Asiantuntija vastaa

  5. 5

   Kalamiehen hullut päivät Keski-Suomessa: kalaa voi kauhoa käsin rannalta sankokaupalla – mutta vain parin tunnin ajan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Matkustaja kuvasi raitiovaununkuljettajan toimintaa ajon aikana ja kauhistui – HKL: ”Kuljettaja ei saa tehdä noin”

  2. 2

   Mitä kouluvuosista jäi päähän? Testaa, pääsisitkö läpi ala-asteelta

  3. 3

   Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? -potin – Olisitko tiennyt oikean vastauksen?

  4. 4

   Insinööri-Johannan, 26, vähäpukeiset kuvat keräävät huomiota – saa somessa kasoittain palautetta kurveistaan: ”Olen täysin luomu”

  5. 5

   Hanna Pakarinen sai esikoisensa – suloinen otos vastasyntyneestä isänsä kanssa: ”Miun elämäni miehet”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  6. Näytä lisää