Mette Mannonen ja Juha Föhr paljastavat – nämä ovat meteorologien valinnat kesäloman ajankohdaksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mette Mannonen ja Juha Föhr paljastavat – nämä ovat meteorologien valinnat kesäloman ajankohdaksi

Julkaistu: 29.4.2018 14:53

TV:stä tutut meteorologit nauttivat kesällä ukkosesta, valoisista kesäöistä, mökkeilystä ja kotimaisista herkuista.

Meteorologit lomailevat ilman säähuolia. Kesäloman ajankohtaa eivät määrittele pitkän ajan sääennustukset, vaan samat seikat kuin muillakin työläisillä: työyhteisön vuorotteluperiaate ja lasten lomat.

Televisiosta tutut suomalaismeteorologit lomailevat mieluiten kotimaassa. Juha Föhriä innostavat suomalaiset kulttuurimaisemat, Seija Paasosta valoisat kesäyöt ja Mette Mannosta kesän herkut, kuten uudet perunat ja mansikat.

Juha Föhrin lomat ajoittuvat loppukesälle.

MTV3-kanavalla säästä kertova Forecan meteorologi Juha Föhr aikoo pitää kesälomansa tänä vuonna loppukesällä. Vuosilomatoiveensa hän on esittänyt jo maaliskuun puolella.

Föhrin loma-ajan valitsemista eivät säätele pitkän ajan sääennusteet. Hän ei etsi tietynlaista säätä juuri loman ajaksi.

– Se nyt ainakin harmittaa, jos loma loppuu ennen kuin kesä. Alkukesä ei ole suosikkini. Parempi vaan sinnitellä sinne selvästi pidemmälle kesään. Ja loppukesän luonto kiehtoo, vielä syksynkin. Tietysti jos lomalle voi lähteä hyvin lyhyellä varoitusajalla, sääennusteilla voi olla paljonkin merkitystä.

Kesäloman viettotapaa hän ei ole vielä päättänyt. Suomen luonto arvokkaine kulttuurimaisemineen innostaa lomallakin.

– Toisaalta Helsinki on upeimmillaan heinäkuussa. Miksi, ei ehkä nyt kuulu tähän...

Seija Paasonen viettää lomaa kesäkuussa ja elokuussa

Ylen päämeteorologi Seija Paasonen lomailee mieluiten kesäkuussa, kun eletään vuoden valoisinta aikaa ja luonnossa tapahtuu paljon. Lomatoiveissa on otettava huomioon myös työkavereiden toiveet ja siksi tämän vuoden loma-aika sijoittuu kahteen pätkään kesä- ja elokuun ajalle.

Lomasuunnitelmia hän ei tee sääennusteiden mukaan. Muutenkin lomalla pitää nauttia yllätyksellisyydestä ja tavallisuudesta poikkeavista asioista.

– Lomalla teen mahdollisimman paljon ex tempore -asioita. Kesäisenä vakiopuuhana tietenkin ovat erilaiset kodin piiriin kuuluvat hommat ja urakat. Tykkään valoisista kesäöistä, aikaisista auringonnousuista ja myöhäisistä auringonlaskuista. Suomen kesässä arvostan myös sitä, että meillä ei kovin usein tarvitse kärvistellä hurjissa helteissä eikä kärsiä kovasta kuivuudesta, Paasonen mainitsee Suomen hyvistä puolista.

Mette Mannonen lomailee kesäkuussa.

MTV3:n meteorologi Mette Mannonen lomailee yleensä loppukeväällä tai alkusyksyllä.

– Olen mielelläni kesällä töissä, sillä silloin työpaikalla on rauhallisempaa. Tänä vuonna työvuorolistantekijä on tainnut merkitä lomani kesäkuulle, silloin nautin elämästä ilman aikatauluja, hän kertoo ensi kesän suunnitelmistaan.

Säätä työkseen Forecalla tutkivalle Mannoselle lomasäällä ei ole juuri merkitystä – paitsi silloin, jos on tarkoitus lähteä esimerkiksi piknikille. Ensi kesän suunnitelmissa on mökkeily ja Dingon keikalla käyminen.

– Tykkään kesän herkuista, kuten mansikoista ja uusista perunoista. Arvostan Suomen kesässä luontoa, puhtaita uimavesiä ja valoisia kesäiltoja, Mannonen kertoo.

Liisa Rintaniemi lomailee heinäkuussa.

Meteorologi Liisa Rintaniemen loma sijoittuu tulevana kesänä pääasiassa heinäkuulle. Loma-ajoista on sovittu työkavereiden kanssa maaliskuun aikana.

– Mieluiten pitäisin lomani heinäkuun lopussa ja elokuussa, sillä loppukesä ja sadonkorjuuaika on ihanaa, mutta pienten lasten äitinä merkittävin loma-ajankohtaa saneleva tekijä on se, että päiväkoti on heinäkuussa suljettu, Rintaniemi kertoo loma-ajan valinnan kriteereistä.

Pitkän ajan sääennusteet eivät vaikuta Forecan ja MTV3:n meteorologina työskentelevän Rintaniemen lomasuunnitelmiin.

– Eivät ne vaikuta. Niiden perusteella voidaan näin keväällä tehdä jonkinlaisia arvioita siitä, onko kesä vuodenaikana keskimääräistä lämpöisempi tai kylmempi, kuivempi tai sateisempi, mutta yksittäisten lomaviikkojen säästä ne eivät kerro mitään. En muutenkaan stressaa lomasäistä etukäteen. Kesä on joka tapauksessa kiva, kun miettii vaikka marraskuuta. En erityisemmin edes pidä helteestä.

Tarkkoja lomasuunnitelmia Rintaniemen perheellä ei vielä ole. Viime vuonna vuorossa oli matkailua Lapissa, ja sinne mieli tekisi myös tänä vuonna.

– Jos aikaa on, voitaisiin tällä kertaa jatkaa Kilpisjärven kautta Norjan puolelle.

Suomen kesän parhaiksi puoliksi hän listaa valon, kuulauden, mustikat, sienet, luonnonkukat ja yllättäen myös ukkoset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?