Aseistautuneet nuorisojoukot ryöstelevät helsinkiläisiä – poliisi muistuttaa vakavista seurauksista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Aseistautuneet nuorisojoukot ryöstelevät helsinkiläisiä – poliisi muistuttaa vakavista seurauksista

Myös uhrit ovat enimmäkseen alaikäisiä.

25.4.2018 10:26

Helsingin poliisi on selvittänyt suurta määrää alaikäisten tekemiä ryöstöjä. Myös suurin osa uhreista on ollut alaikäisiä.

Uhreilta on ryöstetty esimerkiksi käteistä rahaa ja puhelimia. Omaisuuden saamiseksi uhreja on uhattu teräaseella, kaasutettu tai kaadettu maahan ja potkittu. Tekijöitä on lähes aina ollut useampia kuin yksi.

Rikoskomisario Marko Forssin mukaan alaikäiset epäillyt eivät välttämättä edes hahmota teon vakavuutta.

– Ryöstöjä tehdään hetken mielijohteesta ”Hei, rullataanko toi” -mentaliteetilla, ja anastetun omaisuuden arvo on yleensä todella vähäinen, Forss sanoo tiedotteessa.

Kyse on silti vakavasta asiasta. Siitä kertoo esimerkiksi se, että 16-vuotias tuomittiin yli kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä ryöstöstä.

Forssin mukaan ryöstörikokset ovat yksi vakavimmista alaikäisiin liittyvistä rikosilmiöistä Helsingissä.

Poliisin tutkijat ovat jo lyhyessä ajassa alkaneet tunnistaa tiettyjä kaveripiirejä, joihin kuuluvat nuoret ovat syyllistyneet rikoksiin.

Sivustaseuraajakin voi saada tuomion

Ryöstön rangaistus on neljästä kuuteen vuoteen vankeutta. Jos teko luokitellaan törkeäksi, vankeutta seuraa vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta.

Ryöstöstä puhutaan, jos omaisuuden anastuksen yhteydessä käytetään tai uhataan käyttää väkivaltaa. Pelkkä väkivallalla uhkaaminen voi siis muuttaa rikosnimikkeen näpistyksestä tai varkaudesta ryöstöksi.

Myös niin sanotut ”sivustaseuraajat” ovat saaneet tuomioita ryöstöistä. Rangaistuksen voi saada, vaikka ei olisi itse aktiivisesti mukana ryöstössä, mutta osallistuu tietoisesti sen tekevään ryhmään.

Ryöstön uhriksi joutuvalle poliisi antaa ytimekkäät ohjeet. Vanhempia kehotetaan käymään ne läpi lastensa kanssa.

  • Pyri poistumaan tilanteesta niin pian kuin mahdollista

  • Ilmoita itse tai pyydä jotain lähellä olevaa henkilöä ilmoittamaan välittömästi asiasta poliisille soittamalla hätänumeroon 112

  • Paina mieleesi epäiltyjen tuntomerkit sekä poistumissuunta ja jos mahdollista, ota kuva epäillyistä

– Vanhempien on myös tärkeää sanoa lapsilleen, että rikoksen uhriksi joutumisesta tulee ehdottomasti kertoa aina, vaikka olisi itsekin tehnyt jotain väärää. Poliisin tietoon on tullut esimerkiksi tapauksia, joissa lapsi ei uskaltanut kertoa häneen kohdistuneesta rikoksesta, koska hän oli juonut tapahtumahetkellä hieman alkoholia, rikoskomisario Forss sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?