Nyt puhuvat Turusen loikkaa junailleet: Kokoomuksessa tiedettiin suunnitelmasta kehysriihen aikana

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Kokoomuksessa tiedettiin Kaj Turusen suunnitelmasta samaan aikaan, kun se neuvotteli hallituksen kehysriihessä sinisten kanssa.
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelolla oli merkittävä rooli kansanedustaja Kaj Turusen loikkaamisessa sinisistä kokoomukseen.
  • Katso jutun alussa olevalta videolta, miten Kaj Turunen ylisti kokoomuksen Petteri Orpoa.
– Olemme Kaj Turusen kanssa hyvät kaverukset ja velmuilemme aina kaikennäköisestä. Helmikuussa Kaj oli yhteyksissä ja hänellä oli vähän vakavampaa asiaa, eli mahdollinen siirtyminen kokoomukseen, Sankelo kertoo IS:lle.

Vapon sidosryhmäjohtajana toimiva Sankelo kertoo, että helmikuun alussa käydyn ajatustenvaihdon jälkeen asia jäi muhimaan muutamaksi viikossa.

– Oli helmikuun alku, kun Turunen minulle asiasta mainitsi ja siitä tuli muutaman viikon tauko. Hän uudisti pyyntönsä ja sen jälkeen sitten tämä lähti eteenpäin.

Sankelo kertoi Turusen aikeet eteenpäin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokiselle.

Jokinen muistelee Ilta-Sanomille, että hän kuuli ensimmäisen kerran Turusen lähtöaikeista maaliskuussa.

– On useampi viikko siitä, kun Sankelo soitti ja kertoi, että Turusella on tällaisia ajatuksia.

Jokisen mukaan asia jäi joksikin aikaa, kunnes Sankelo otti uudestaan yhteyttä.

– Se oli kehysriihen jälkeen. Tapasimme ja kävimme yksityiskohtia läpi. Tapaamisessa olivat minä, Turunen ja Sankelo.

Jokinen kertoo, että asiasta keskusteltiin kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa ensimmäisen kerran kehysriihen jälkeen ja että päätös Turusen ottamisesta tehtiin myös samoihin aikoihin.
  • Orpo vakuuttelee alla olevalla videolla, ettei kokoomus kalastele edustajia.

Turunen kertoi Ilta-Sanomille, että hän teki lopullisen päätöksen, että siirtyy kokoomukseen 11. huhtikuuta päättynyttä kehysriihtä seuraavina päivinä.

– Pyyntöni oli, ettei siirtoneuvotteluita käydä, Turunen sanoi.

Turusen tänään julkitullut lähtö on nostanut rankkaa kritiikkiä sinisissä ja jopa syytöksiä, joiden mukaan kokoomus olisi kaatamassa hallituksen.

Orpolta kysyttiin tänään tiedotustilaisuudessa muutaman viikon takaisesta asetelmasta, jossa kokoomus on samaan aikaan neuvotellut sinisten kanssa kehysriihessä ja toisaalla käsitellyt Turusen loikkaamista.

– Eihän tällainen puoluevaihto koskaan ole yksinkertainen ja siihen liittyy suuria tunteita. Se on henkilökohtaisesti iso ratkaisu ja varmasti jännittää, miten ryhmä, josta lähtee, suhtautuu, Orpo kertoi.

Orpon mukaan ”Turusen luottamuksen” vuoksi keskeneräisestä asiasta olisi ollut hyvin vaikea puhua etukäteen.

– Joku aika sitten kuulin, että hän on esittänyt tällaisen toiveen ja että keskusteluja oli käyty. Puolitoista viikkoa sitten kuulin, että oltaisiin päätymässä siihen, että hän tulee meille, mikä vahvistui joitakin päiviä sitten, Orpo sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt