Yli 150 päiväkotia sulkee ovensa huomenna – ”Urani aikana ei mitään vastaavanlaista ole tapahtunut”

Julkaistu:

Monissa perheissä Uudellamaalla on jouduttu tänään järjestelemään vaihtoehtoisia lastenhoitojärjestelyjä keskiviikolle.
Keskiviikkona kello 12–18 sekä yksityisellä että julkisella puolella työskentelevien Uudenmaan alueen varhaiskasvattajien on tarkoitus marssia ulos työpaikoiltaan. Ulosmarssilla vastustetaan valmisteilla olevaa uutta varhaiskasvatuslakia.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) kertoi maanantaina, että varhaiskasvattajien keskiviikkoinen mielenilmaus laajentui koskemaan koko Uudenmaan maakuntaa. Aiemmin mielenilmauksen oli tarkoitus koskea vain pääkaupunkiseudun kuntia.

Mielenilmaus vaikuttaa Uudenmaan päivähoitopaikkojen toimintaan keskiviikkona, joten monet vanhemmat ovat saattaneet joutua sumplimaan jälkikasvulleen vaihtoehtoiset hoitojärjestelyt keskiviikolle.

Mielenilmaukseen osallistuvat JHL:n lisäksi neljän muun liiton jäsenet. JHL:n aluepäällikkö Rune Takamaa sanoo, ettei JHL:llä toistaiseksi ole tiedossa kuinka moniin päiväkoteihin mielenilmaus tulee Uudellamaalla vaikuttamaan. Myöskään mielenilmaukseen osallistuvien lukumäärästä ei ole tietoa.

– Koska tämä on viiden järjestön yhteinen tempaus, niin meillä ei ole mitään lukumääräarviota osallistujista. Mutta meillä on olettama, että siellä eduskuntatalon edessä tulee olemaan aika suuri määrä väkeä. Kyllä tässä varmaan ainakin sadoista puhutaan.

Espoossa suljetaan lähes 40 päiväkotia

Espoossa suomenkielisistä varhaiskasvatuksen yksiköistä liki kolmekymmentä suljetaan keskiviikkona puolen päivän aikaan. Yhteensä suomenkielisiä varhaiskasvatusyksikköjä on kaupungissa melkein 200, joista arviolta 780 työntekijää osallistuu mielenilmaukseen. Ruotsinkielisistä 26 päiväkodista suljetaan puolilta päivin kahdeksan.

Vanhemmille asiasta tiedotettiin tiistaina, kertoo Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

Sulkujen takia lapsimäärää joudutaan keskiviikkona lisäksi rajaamaan.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päiväkodin henkilökunta käy keskustelua lasten vanhempien kanssa siitä, ettei kaikkia lapsia voida hoitaa keskiviikkona puolen päivän jälkeen, Mattila selventää.

– Jos lapsia tulee kuitenkin hoitoon enemmän, niin me olemme ilmoittaneet henkilökunnalle, että vaikka olisi lähdössä mielenilmaukseen, lapsia ei voi jättää heitteille, Mattila kertoo ja toteaa tilanteen olevan varsin poikkeuksellinen.

– Oman urani aikana ei mitään vastaavanlaista ole tapahtunut. Tarvitaan joustoa kaikin puolin, että saadaan lasten turvallisuus taattua, sehän se pääasia tässä on.

Hyvinkäällä suljetaan ulosmarssin vuoksi avoin päiväkotitoiminta ja kerhotoiminta iltapäivän osalta kokonaan, kertoo kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Eila Rapala.

– Lisäksi pieniä yksiköitä ja ryhmiä yhdistetään, ei pystytä järjestämään palveluita tässä laajuudessa mitenkään, Rapala sanoo.

Järvenpään vastaava varhaiskasvatusjohtaja Marju Niinisalo kertoo, että noin kaksi Järvenpään 20:stä varhaiskasvatuksen yksiköstä suljetaan puolilta päivin ja 100 työntekijää osallistuu mielenilmaukseen. Keravalla mielenilmaus sulkee ainakin viisi kaupungin 19:sta päiväkodista, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Hannele Koskinen.

Helsingin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas ei osaa sanoa kuinka monta työntekijää mielenilmaukseen osallistuu, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan varhaiskasvatuksen toiminta supistuu noin viidenneksessä kaupungin toimipisteistä.

– Se on noin 69 toimipistettä 355:stä. Luku voi heittää muutamalla, mutta suuruusluokka on tämä, Järvenkallas sanoo.

Varhaiskasvatusjohtajan mukaan supistamisen vaikutuksen vaihtelevat hieman alueittain, mutta toiminta supistuu lähes jokaisella alueella kello 12 lähtien. Lasten päivähoito kuitenkin pyritään turvaamaan keskiviikkona mahdollisimman pitkälle. Päivähoidon toimintaa voidaan joutua keskittämään tiettyihin päiväkoteihin, mutta ruokailu toteutuu normaaliin tapaan.

– Tilanne voi tietysti muuttua vielä huomenna, Järvenkallas lisää.

Vantaa tiedotti maanantaina, että varhaiskasvatuspalvelut pyritään turvaamaan mielenilmauksesta huolimatta. Vantaan päiväkodit pyritään pitämään auki sillä henkilöstömäärällä, joka on työssä, mutta on mahdollista, että päiväkodin toiminta-aikaa joudutaan supistamaan. Ilta- ja ympärivuorokautista hoitoa tarjoavat päiväkodit toimivat normaalisti.

Myös yksityisiä päiväkoteja suljetaan

Pilke Päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen kertoo, että päiväkodit tulevat olemaan keskiviikkona pääsääntöisesti kiinni. Pilke-päiväkoteja on Martikaisen mukaan Uudellamaalla noin 35.

– Vanhemmat joutuvat itse järjestämään lapsilleen korvaavan hoidon keskiviikolle, Martikainen sanoo.

Norlandia Päiväkotien operatiivinen johtaja Miia Kollin sanoo, että mielenilmauksen vuoksi keskiviikkona ovensa sulkee kolmannes ketjun Uudenmaan 28 päiväkodista. Kyseiset päiväkodit ovat kiinni keskipäivästä alkaen.

Kollin sanoo, että vanhemmille on tiedotettu siitä, mikäli oma yksikkö on keskiviikkona kiinni.

– Esimiehet yksiköissä kuulevat nyt vanhempien tarpeita, ja pyrimme tekemään ratkaisuja yksilöllisesti sen mukaan. Perheet eivät ole ilmaisseet juuri lainkaan tarvetta korvaavaan hoitoon.

Kollin kertoo, että vanhempia on kehotettu itse järjestämään mahdollisuuden mukaan päiväksi korvaava päivähoito. Nordlandia pyrkii kuitenkin sijoittamaan lapsia auki oleviin päiväkoteihinsa mahdollisuuden mukaan.

– Toivomme, että vanhemmat pystyvät tekemään etätyöjärjestelyjä tai muita järjestelyjä. Mutta pyrimme vastaamaan vanhempien tarpeisiin ja sijoittamaan lapsen tarvittaessa korvaavaan päivähoitoyksikköömme. Tätä emme kuitenkaan pysty takaamaan.

Touhula-päiväkotiketjun varhaiskasvatusjohtaja Sirpa Turves-Mankila sanoo, että mielenilmaus uhkaa sulkea muutaman noin kolmestakymmenestä Touhulan päiväkodista Uudellamaalla.

– Tilannetta kartoitetaan yhä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että pari päiväkotia menee mahdollisesti kiinni kello 12 alkaen. Näiden päiväkotien asiakkaille ilmoitetaan asiasta erikseen.

Turves-Mankilan mukaan vanhemmille tiedotetaan mahdollisista päiväkotien sulkemisista tiistaina iltapäivällä, ja ehdottomasti päivähoitoa tarvitseville pyritään järjestämään korvaava hoitopaikka toisessa Touhula-yksikössä.

– Vanhempia on jo tiedotettu pyytämällä, että he parhaimman mukaan varautuisivat, ja ennakoisivat tätä tilannetta esimerkiksi järjestelemällä omia työtehtäviään tai pyytämällä apua omasta lähipiiristä lapsen hakemiseksi aiemmin. Mikäli se on mahdollista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt