Yle: Espoossa pohdittu ”aktiivimallia” leipäjonoihin: Ruoka-avun toiminnan­johtaja tyrmistyi – antaa karun esimerkin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Espoossa pohdittu ”aktiivimallia” leipäjonoihin: Ruoka-avun toiminnan­johtaja tyrmistyi – antaa karun esimerkin

Julkaistu: 24.4.2018 9:25, Päivitetty 24.4.2018 9:38

Leipäjonot halutaan siivota pois kaduilta pääkaupunkiseudulla, Yle kertoo. Ruoka-avun jakaja pelkää, että moni jäisi nälkäiseksi.

Espoossa on pohdittu ruoka-avun muuttamista vastikkeelliseksi, Yle kertoo. Ruokakassin saisi jatkossa, jos osallistuisi yhteisölliseen ruokailuun tai esimerkiksi kokki- tai ruoanlaittokurssille.

Espoon kaupungin perusturvajohtajan Juha Metson mukaan asiaa on alustavasti sivuttu, mutta ei linjattu mihinkään suuntaan.

Ajatus kauhistuttaa Espoon Hyvä Arki -ruoka-avun toiminnanjohtajaa Hannu Hätöstä. Hänen mukaansa suurin osa asiakkaista jäisi silloin ilman ruokaa.

– Esimerkiksi mielenterveyskuntoutuja voi miettiä kolme päivää, jaksaako hän avata ulko-oven, kipittää tänne meille hakemaan ruokakassin ja äkkiä kotiin takaisin, Hätönen sanoo Ylelle.

– Välillä tuntuu, että köyhyysteoreetikot mellastavat. Köyhyys on joku naps ja nips, joka ratkeaisi tuosta vaan.

Leipäjonot halutaan pois kaduilta

Ruoka-avun uudistamista on pohdittu pääkaupunkiseudulla jo jonkin aikaa.

Ruoka-apua halutaan kehittää siten, että aktiiviset yhteisöt korvaisivat passiiviset leipäjonot. Lisäksi yhteistyötä eri toimijoiden välillä pyritään lisäämään.

Nyt järjestöjen ja seurakuntien leipäjonotoiminta tapahtuu usein erillään sosiaali- ja työllisyyspalveluista sekä paikallisista yhteisöistä.

– Vaikka leipäjonoja on ollut Suomessa jo 1990-luvun alusta lähtien, ne eivät ole auttaneet vähentämään köyhyyttä, Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa sanoi maaliskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?