Salatut kuulustelukertomukset paljastavat: Turun puukottajalla oli oppimestari Suomessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Salatut kuulustelu­kertomukset paljastavat: Turun puukottajalla oli oppi­mestari Suomessa

Zuhriddin Rashidov ohjasi Abderrahman Bouananen ajatukset iskuun Suomessa.

22.4.2018 6:30

IS sai Varsinais-Suomen käräjäoikeudelta keskusrikospoliisin (KRP) salaamat kuulustelut, joissa Turun puukottaja Abderrahman Bouanane kertoo suhteestaan ”oppimestariinsa” Zuhriddin Rashidoviin.

  • Artikkelin pääkuvana on video oikeudenkäynnin alusta tiistaina 17.4.

KRP on salannut esitutkinta-aineistosta kaikki Rashidovia koskevat osuudet, koska häntä koskeva tutkinta on yhä kesken. Osa niistä tuli nyt julkiseksi käräjäoikeudessa, koska syyttäjä ja muut asianosaiset ovat nimenneet niitä todisteiksi.

Uudet tiedot muuttavat käsitykset Bouananen toiminnan itsenäisyydestä. Bouananea on näihin päiviin asti pidetty yksinäisenä sutena. Kuulustelussa kävi ilmi, että hänellä oli Turussa eräänlainen oppi-isä.

Bouananen johdatti Isis-videoiden pariin Turussa moskeijassa vaikuttanut Zuhriddin Rashidov. 23-vuotias Rashidov on uzbekistanilaistaustainen ja sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2015.

Rashidov on ollut kateissa viime kesästä lähtien, eikä poliisi ole päässyt kuulustelemaan häntä. Hänestä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

Bouananen mukaan mukaan miehet tutustuivat moskeijassa iskua edeltäneen ramadanin aikana ja tapasivat siellä kolme tai neljä kertaa. Rashidovin oli tarkoitus etsiä Bouananelle pimeitä töitä.

Isisin otti puheeksi Rashidov.

Nimi Zukraldin viittaa Zuhriddin Rashidoviin.

– Se alkoi jo tuossa viime ramadanin kuukautena, kun mentiin moskeijaan yhdessä ja sen rukouksen jälkeen on saarna tai semmoinen pitkä keskustelu ja perehtyminen siihen, niin siitä asti Zukraldin otti esille sen asian ja siitä lähtien se on jatkunut, Bouanane kertoi kuulusteluissa Rashidoviin viitaten.

Miehillä oli äärijärjestöstä erilaiset käsitykset. Rashidov kannatti Isisiä, mutta Bouanane oli täysin vastakkaista mieltä. Siksi Bouanane pyysi Rashidovia näyttämään todisteita oman mielipiteensä tueksi.

Rashidovin esittämä materiaali käänsi Bouananen pään.

Rashidov tutustutti Bouananen Telegram-pikaviestisovellukseen, jossa käytiin Isisiä koskevaa keskustelua erilaisissa ryhmissä. Lisäksi Bouanane etsi oma-aloitteisesti samantyyppistä materiaalia Youtubesta.

Bouanane oli sanonut Rashidoville pitävänsä Ranskaa parhaana kohteena iskulle, koska Ranska liittyy Syyrian tapahtumiin enemmän kuin Suomi.

– Zuhridin sanoi, ei, että Suomikin on syyllinen tässä, koska Suomi lähetti juuri sata sotilasta sinne ja on yhtä paljon vastuussa tai on myös syyllinen ja yhtä paljon vastuussa kuin muu maa.

Tieto Suomen osallistumisesta Isisin-vastaiseen sotaan antoi Bouananen mielestä oikeuden väkivallantekoon. Hänen aikeistaan ei tiennyt kukaan muu.

– Se teko ja asia mitä tein, niin tein itse, hän ei liittynyt siihen mitenkään, Bouanane sanoi kysyttäessä Rashidovin merkityksestä.

Todellisuudessa Syyrian sotaan ei ole koskaan lähetetty sotilaallisia joukkoja Suomesta. Maavoimat vahvisti asian STT:lle keskiviikkona. Sen sijaan Syyriaan on lähdetty sotimaan Isisin puolelle Suomesta.

Miehet keskustelivat kahden kesken, eikä Bouanane tiennyt Rashidovin tapaavan moskeijassa muita. Bouanane uskoi Rashidovin pelkäävän, että hänen puheitaan äänitetään.

– Noin kolme viikkoa sitten näin hänet ja tiedän sen, että hän pitää minua uhkana, eli hän pelkää minua eikä luota minuun, Bouanane sanoi kuulusteluissa.

– Hän pelkää, että kerron tietoja hänestä poliisiviranomaisille.

Bouananen mukaan poliisi oli jo aiemmin kuulustellut Rashidovia.

Pöytäkirjojen punaisella ympyröidyt osat ovat Krp:n salaamia.

Rashidovin vanhemmat kuulivat pojastaan edellisen kerran 7. elokuuta.

Vanhemmat kertoivat Lännen Median syyskuussa julkaistussa haastattelussa, että poika ilmoitti matkustavansa pariksi viikoksi Dubaihin ”tekemään bisneksiä”. Vanhemmat olivat tuolloin ystäviensä luona Ruotsissa ja Rashidov lähti ennen näiden paluuta.

Rashidov soitti vanhemmilleen kertoakseen, että pääsi perille Dubaihin ja löysi hotellille. Myöhemmin hän lähetti näille vielä Telegram-viestin.

Isänsä mukaan Rashidov oli työtön, mutta silloin tällöin osti puhelimia ja tietokoneita ja myi niitä eteenpäin.

Rashidov on suorittanut liiketalouden perustutkinnon Turun ammatti-instituutissa. IS:n syksyllä haastattelemat opiskelutoverit kuvasivat häntä hiljaiseksi ja huomaamattomaksi, omissa oloissaan pysytteleväksi nuoreksi mieheksi.

Vanhempiensa mukaan Rashidov ei ollut erityisen uskonnollinen. Äiti kertoi Lännen Medialle poikansa käyneen moskeijassa silloin tällöin, ei usein.

Bouananen käsitys Rashidovista on toinen. Hänen mukaansa Rashidov harjoitti uskontoa eniten hänen kavereistaan Turussa.

Bouanane kertoi kuulusteluissa siitä, millainen vaikutus islaminuskolla on hänen normaaliin arkipäiväänsä.

22.4.2018 kello 10.30: Juttuun lisätty täsmennys siitä, että Syyrian sotaan ei ole koskaan lähetetty sotilaallisia joukkoja Suomesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?