Kai osti Teijalle syntymä­päivä­lahjaksi kaksi alpakkaa, nyt niitä on jo seitsemän

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Satakunnan Huittisissa nähtiin aurinkoisena lauantaina joukko sangen eksoottisia karvaisia eläimiä. Viitisenkymmentä toinen toistaan valloittavampaa alpakkaa ja laamaa kokoontui saman katon alle mittailemaan kauneuttaan ja komeuttaan vuotuiseen kevätnäyttelyyn. Osa alpakoista on päätynyt omistajilleen erikoisten sattumusten kautta.
Ei, laamat ja alpakat eivät sylkeneet toimittajaa tai ketään muutakaan päin. Alpakoita tuplasti isommat laamat tekivät hanakammin lähempää tuttavuutta, mutta alpakat ottivat aluksi enemmän etäisyyttä ja päästivät lähelleen vasta tovin jälkeen.

– Laamat ovat kuin koiria ja alpakat ovat kuin kissoja, kuvailee laamoja kasvattava lempääläinen Maria Loimusalo.

6-vuotias laama Don Juan oli kevätnäyttelyssä hieman levoton. Nimi paljasti jo jotain. Lopulta syyksi selvisikin uroksen tuleva siitosmatka. Nimensä mukaisesti, hieman maltillisemmin käyttäytyi laama nimeltä Arska.


Huittisten kevätnäyttelyssä huomiosta kilpailivat laamoja pörröisemmät ja pienemmät alpakat. Ja sitä ne kyllä saavat. Ensimmäiset alpakat saapuivat Suomeen vuonna 2002. Aluksi ne olivat lemmikkejä, nykyään moni on innostunut myös kasvattamisesta. Villa on tärkein syy alpakoiden kasvattamiseen. Nyt alpakoita on Suomessa arviolta 1000–2000.


Moni rakastuu alpakkaan aivan sattumalta. Niin kävi myös Vehmaalta kotoisin olevalle Kai Vuorelle.

– Olin hakemassa ruokaa eräältä alpakan kasvattajalta ja kävin samalla katsomassa alpakoita. Siinä kävi sitten niin, että Ida Elena de la Fuente (Ida) käveli minun kainaloon eikä sen jälkeen luopunut minusta ollenkaan. Silloin päätin, että hän muuttaa meille kotiin. Hän siis päätti tulla meidän perheeseen, Kai muistelee.


Samalla hetkellä syntyi idea vaimon Teija Vuoren 50-vuotissyntymäpäivälahjaksi.

– Vaimo oli puhunut pitkään, että hän haluaa alpakoita ja sitten keksin, että se voisi olla hyvä 50-vuotislahja. Ja nyt kun meillä ei ole enää lapsia kotona niin nyt meillä on tällaisia lapsia kotona. Nyt niitä on kaikkiaan seitsemän. Parin kuukauden sisällä perheeseen syntyy vielä kaksi alpakkaa lisää, Kai Vuori kertoo.

Kai on ehkä Suomen ainoa mies, joka on ostanut vaimolleen syntymäpäivälahjaksi alpakan.

– Ei voi tietää, en ole ainakaan kuullut kenenkään muun ostaneen. Meillä on kyllä muutenkin annettu erikoisia lahjoja, kerran vaimo sai lapsilta ja lapsenlapsilta lahjaksi kilpikonnan, Kai naurahtaa.

Teija Vuori on keksinyt alpakoille juhlalliset nimet. Joukossa ovat muun muassa VAlpaca's Cecilia Rosé sekä VAlpaca's Carmen.


Erikoisia nimiä ovat saaneet myös Salon lähellä Mathildedalissa asustelevat alpakat. Urosalpakat ovat saaneet nimensä kuubalaisten sikarien mukaan. Naaraat puolestaan nimetään hyvien sampanjoiden, kuohuviinien, viinien sekä rypäleiden mukaan.


– Joukossa on sikarin mukaan nimetty San Cristobal, kotoisasti kutsumme häntä Ristoksi. Sitten meillä on niin ikään sikarista nimensä saanut Davidoff. Hänen kutsumanimeksi tuli Darra, koska hän on syntynyt 2.toukokuuta. Mielestäni tämä eläin on niin arvokas, että nimen pitää olla sen mukainen, kertoo vuodesta 2004 asti alpakoita kasvattanut Sini Honkala.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt