Ovaska tyrmää Väyrysen toiveet puoluevaltuuston puheenjohtajan paikasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ovaska tyrmää Väyrysen toiveet puoluevaltuuston puheenjohtajan paikasta

Paavo Väyrynen puhui medialle Lahdessa.

Paavo Väyrynen puhui medialle Lahdessa.

Julkaistu: 21.4.2018 18:25

Väyrynen liikkui lauantaina Lahden kokouksessa yksin: ”Enpä ole keskustellut juuri kenenkään kanssa”.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kamppailu asemastaan kotipuolue keskustassa jatkuu tänä viikonloppuna Lahdessa keskustan puoluevaltuuston kokouksessa.

Paikan päälle lauantaina saapunut Väyrynen liukeni kuitenkin kokouspaikalta hyvissä ajoin ennen ohjelman päättymistä.

Suurimmaksi osaksi itsekseen liikkunut Väyrynen kertoo IS:lle, ettei ollut saanut Lahdessa juuri minkäänlaista palautetta perjantaisesta päätöksestään luopua keskustan puheenjohtajakisasta.

– Enpä ole keskustellut juuri kenenkään kanssa. Luulen, että ihmiset ovat hyvillään siitä, että tilanne selkeni nyt tältä osin, hän totesi.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoo, ettei ole keskustellut juuri kenenkään kanssa Lahdessa keskustan puoluevaltuuston vuosikokouksessa.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoo, ettei ole keskustellut juuri kenenkään kanssa Lahdessa keskustan puoluevaltuuston vuosikokouksessa.

Väyrynen pyrkii puoluevaltuuston johtoon

Väyrynen kertoi eilen myös käyneensä tunnin mittaisen keskustelun pääministeri Juha Sipilän kanssa.

Väyrynen olisi kertomansa mukaan valmis harkitsemaan ehdokkuutta keskustan puoluevaltuuston puheenjohtajan tehtävään, jos valinta siirrettäisiin puoluekokoukselle.

Tällä hetkellä valinnan tekee keskustan sääntöjen mukaan puoluevaltuusto.

Kuvituskuva

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piiri on kuitenkin tehnyt puoluekokoukselle aloitteen, jossa se esittää, että puoluevaltuuston puheenjohtajan valitsisi jatkossa puoluekokous.

Sääntömuutosten osalta Lahdessa äänestetään huomenna esityksestä, joka tullaan antamaan Sotkamossa kesäkuussa kokoontuvalle puoluekokoukselle.

Väyrynen tarkensi IS:lle tänään Lahdessa toivovansa, että keskustan uusia sääntöjä voitaisiin mahdollisesti alkaa soveltamaan jo ensi kesänä.

Ovaska tyrmää Väyrysen suunnitelmat

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska tyrmää kuitenkin Väyrysen toiveet tulla valituksi puoluevaltuuston puheenjohtajaksi jo ensi kesäkuussa.

Ensinnäkin hän muistuttaa, että vain puoluevaltuuston jäsen voi tulla valituksi puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Eli Väyrysen tulisi tulla Sotkamossa valituksi puoluevaltuuston jäseneksi päästäkseen mukaan kisaan puheenjohtajan paikasta.

– Perä-Pohjolan piiri tekee omat esityksensä puoluevaltuuston jäsenistä. Saa nähdä, onko hän sillä listalla sitten, Ovaska sanoo.

Henkilövalinnat tehdään kuitenkin Sotkamon puoluekokouksessa jo lauantaina, mutta sääntöjenkäsittely on vuorossa vasta sunnuntaina, Ovaska muistuttaa.

– Vaikka puolueväki katsoisikin, että valinta kuuluu puoluekokoukselle niin asia käsitellään joka tapauksessa vasta sunnuntaina. Eli seuraavan kerran puheenjohtaja valittaisiin 2020, hän tiivistää.

Väyrysen suunnitelmien kariutumisesta kertoi aikaisemmin tänään Iltalehti.

Mikä on Väyrysen motiivi?

Väyrynen toisti lauantaina, että puoluevaltuuston puheenjohtajan paikka on ainoa, johon hän olisi valmis keskustassa tällä hetkellä tyytymään.

Mikä Väyrynen motiivi sitten voisi olla?

Juuri puoluevaltuuston puheenjohtajan paikka kiinnostaa, sillä sen kautta Väyrynen pääsisi mukaan muun muassa hallitusneuvotteluihin ja vaalivalmisteluihin.

– Ministeripesti ehkä kuitenkin kiinnostaa edelleen, Ovaska pohtii.

Hänen mukaansa Väyrynen pyrkiikin tahallaan vain hämmentämään keskustan pakkaa.

– En tiedä Väyrysen ajatuksenjuoksua, mutta hän on koittanut jotenkin ehkä hämmentää tällaisella ajatuksella, että tehtäisiin jotain muutoksia tältä osin.

”Varmasti Väyryseltä tulee vielä avauksia”

Ovaska ei kuitenkaan usko, että Väyrysen peli keskustassa on vielä loppu.

– Varmasti hänellä tulee vielä avauksia. Katsotaan sitten, kun ollaan lähempänä marraskuuta että onko hän mukana kisassa.

Sipilä kommentoi lauantaina Väyrysen kanssa käymäänsä keskustelua ”hyväksi ja rakentavaksi”.

Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa Väyrysen ehdotukseen suuntaan tai toiseen.

– Puoluekokoukset ovat aina osanneet tehdä hyviä päätöksiä. Ei näihin koskaan puheenjohtaja ole ottanut kantaa. Jos on ottanut, se on aina mennyt pieleen, Sipilä totesi.