Teippauksesta ja pahoinpitelystä syytettyjen vanhempien mukaan pikkupoika oli vilkas ja vaikea – toinen lapsi sai täysin eri kohtelua

Julkaistu:

Törkeästä pahoinpitelystä syytetyt vanhemmat kohtelivat lapsiaan täysin eri tavoin. Todistajan mukaan toinen oli ”kuin prinsessa”.
Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin perjantaina tapausta, jossa eteläsuomalaista pariskuntaa epäillään alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat tammikuun ja lokakuun välillä vuonna 2015, jolloin uhri, pieni poika, on ollut 5–6-vuotias.

Tapauksen käsittely alkoi oikeudessa 21. maaliskuuta. Perjantaina, käsittelyn toisena päivänä, kuultiin molempia vanhempia sekä nähtiin esitutkinnan aikana kuvattuja kuvatallenteita uhrin kuulemisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Kaisa Ahla vaatii pahoinpitelystä epäillylle äidille vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeustuomiota ja isälle kahden ja puolen vuoden ehdotonta vankeustuomiota.

Äiti on syytteessä kahdesta törkeästä pahoinpitelystä, isä yhdestä. Lisäksi molempia epäillään vapaudenriistosta. Haetun tuomion pituus perustuu syyttäjän mukaan siihen, että kyseessä on hyvin vakavat teot.

– Kyseessä on pieni lapsi ja omat vanhemmat tekijöinä sekä pitkä aika, Ahla sanoo.

Molempien, sekä isän että äidin, kertomukset muuttuivat syyttäjän mukaan perjantaina oikeudessa verrattuna siihen, mitä he kertoivat esitutkinnassa.

Isä on esitutkinnassa myöntänyt antaneensa lapselle niukasti syötävää, pakottaneensa hänet syömään lattialta ja välillä teipanneensa lapsen kädet joko etu- tai takapuolelle. Äiti puolestaan on myöntänyt, että välillä lapsen kädet on teipattu yön ajaksi. Molemmat vanhemmat ovat myös myöntäneet, että lapsi on joskus laitettu viileään suihkuun.

Äitiä syytetään myös toisesta samaan lapseen kohdistuneesta törkeästä pahoinpitelystä, jossa tämä olisi lyönyt lasta saksilla kyynärvarteen ja aiheuttanut pojalle haavan. Äiti kiistää lyöneensä lasta tarkoituksellisesti.

Toisin kuin esitutkinnassa, oikeudessa he kiistivät, että lapsen käsiä olisi teipattu vartalon taakse. Vanhempien mukaan poliisilla on asiasta väärinkäsitys.

Uhrilla on vaikea iho-ongelma, jonka hoitoa oli laiminlyöty. Syyttäjän mukaan pojan iso oli kauttaaltaan kuivunut, kun hän pääsi viranomaisten huostaan. Ihon kuivumisen lisäksi vanhempien teot ovat aiheuttaneet lapselle kipua ja ihon haavautumisen sekä lopulta arpeutumisen. Lisäksi lapsen pituuskasvu on taittunut ja kehitys viivästynyt.

Syyttäjän mukaan äiti oli perjantaina oikeudessa hyvin lyhytsanainen ja hiljainen. Isä vastasi kysymyksiin hieman laajemmin.

Epäiltyjen rikosten aikaan perhe käytti venettä asuinpaikkanaan. He olivat myyneet talonsa. Äiti oli lasten kanssa kotona. Isä oli ottanut töistä vuorotteluvapaata ja perheen oli tarkoitus lähteä pitkälle purjehdusmatkalle.

Syyttäjän mukaan isä kertoi oikeudessa, että purjehdusreissu olisi ollut pitkään haaveiltu ”aikalisä elämästä”.

Isä on kokenut purjehtija, mutta vanhemmat tarvitsivat purjehdusreissun alkutaipaleella apua kokeneemmalta. Avuksi tuli perheelle aiemmin tuntematon, iäkäs mieshenkilö. Mies alkoi kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, kuinka perheen vanhempaa lasta kohdellaan.

Mies teki perheestä yhteensä kolme lastensuojeluilmoitusta, joihin ei yhteenkään hänen mukaansa reagoitu. Mies kertoi oikeudessa, että vasta tutun toimittajan kautta tehty ilmoitus otettiin vakavasti.

Syyttäjä epäilee, että byrokratia on tullut asiassa vastaan. Koska perhe asui tapauksen ilmitullessa veneessä, ei heillä ollut pysyvää kotipaikkakuntaa. Syyttäjän mukaan väestörekisterissä lapsella ei ollut pysyvää osoitetta. Lisäksi perheen tiedot olivat salaiset.

– Käsitykseni on se, että toimivaltaisia viranomaisia ei ole löydetty. Koska asumisjärjestelyt ovat olleet niin poikkeukselliset, ei perheelle ole löytynyt asumistietoja paikkakunnilta, joilla ilmoitus on tehty.

– Ilmoituksen tekijällä on kuitenkin ollut niin syvä huoli, että hän ei ole jättänyt asiaa siihen, Ahla sanoo.

Kaltoin kohdellun pojan lisäksi perheessä on nuorempi tyttö. Syyttäjän mukaan ei kuitenkaan epäillä, että toista lasta olisi kohdeltu kaltoin, päinvastoin. Ilmoituksen tehnyt mies todisti oikeudessa, että nuorempaa lasta kohdeltiin ”kuin prinsessaa”.

Perjantaina kuulusteluissa vanhemmat totesivat, että poika oli vilkas ja vaikea lapsi. Äiti oli esitutkinnassa kertonut väsyneensä tottelemattomuuteen ja huonoon käytökseen. Toimenpiteitä pidettiin jonkinlaisina kasvatuskeinona.

– Vanhemmat kertoivat oikeudessa, että tyttölapsi oli niin hyväkäytöksinen, että hänen kanssaan ei koskaan ollut mitään ongelmaa.

Tuomio luetaan 28. toukokuuta.