Kommentti: Donald Trump voi joutua Kimin vedätettäväksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Donald Trump voi joutua Kimin vedätettäväksi

Donald Trump ja Mike Pompeo haluavat uusia Richard Nixonin ja Henry Kissingerin huipputempun, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Jotkut näkevät Pohjois-Korean diktaatorin Kim Jong-unin uuden rauhantahdon olevan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ansiota.

18.4.2018 14:13

Ei uutta auringon alla ja takaisin 1970-luvulle. Amerikkalaismediat kertovat, että CIA:n johtaja, ulkoministeriehdokas Mike Pompeo matkasi salaa tapaamaan Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unia. Pompeo valmisteli Kimin ja presidentti Donald Trumpin kohtaamista. Muutama kuukausi sitten tätä ei olisi voinut kuvitella.

Siis takaisin 1970-luvulle. Kesällä 1971 presidentti Richard Nixonin turvallisuusneuvonantaja Henry Kissinger, tuleva ulkoministeri, matkusti salaa Kiinaan. Hän valmisteli Nixonin ja Mao Zedongin tapaamista, joka toteutui seuraavana vuonna. Kukaan ei voinut kuvitella, että se onnistuisi.

Richard Nixon Urho Kekkosen seurassa. Nixon keräsi kannatusta valkoiselta työväeltä kuten Trump nykyään.

Kissingeriä pidetään diplomaattisena nerona. Ensi kuussa 95 vuotta täyttävää miestä kuunnellaan yhä. Kirjoissaan hän antaa kaiken kunnian Kiina-operaatiosta esimiehelleen Nixonille. Nixon saattoi olla 1900-luvun ulkopoliittisesti taitavin Yhdysvaltain presidentti. Hän kuitenkin menetti maineensa ja joutui eroamaan kotimaassa tekemiensä rikkeiden vuoksi.

Kissingerin omia arvioita voi lukea niin, että Kiinan kanssa lähentyminen oli ratkaiseva palikka, jolla Neuvostoliitto piiritettiin ja voitettiin kylmän sodan pelissä.

Trumpin tapauksessa asiat kulkevat päinvastaisessa järjestyksessä kuin Nixonilla. Hänen eroaan vaaditaan yleisesti ja tutkimukset ovat jo samankaltaisia kuin ne, jotka kohdistuivat Nixoniin Watergate-skandaalin vuoksi. Nixonia diplomaattinen voitto Kiinassa ei pelastanut. Trumpin asemaa diplomaattinen voitto Koreassa voisi ratkaisevasti parantaa.

Henry Kissinger oli 1970-luvun ulkopolitiikan suuri tähti, joka osasi nautti elämästä.

Presidentit jumalien puheilla

Saksassa syntynyt yliopistomies ja diplomaatti Kissinger on varsin erilainen hahmo kuin Mike Pompeo. Vuoden CIA:ta johtanut Pompeo on liikemies, joka nousi politiikkaan radikaalioikeistolaisen teekutsuliikkeen myötä. Kissinger oli tarvittaessa säälimätön, mutta rationaalinen. Pompeo tunnetaan ulkopoliittisena haukkana, jonka todellisia kykyjä ei ole testattu.

Richard Nixon oli populistinen republikaani, joka keräsi kannatusta valkoiselta työväenluokalta kuten Trumpkin. Trumpiin verrattuna Nixon oli kuitenkin valtavan kokenut poliitikko.

Vastapuolikin on erilainen. Mao Zedongia ja Kim Jong-unia yhdistää vain se, että alamaiset palvovat kumpaakin jumalana. Mao otti vallan Kiinassa sotimalla vuosikymmeniä. Hän oli julma, mutta harkitseva. Kim on julma, mutta hänen harkintakyvystään ei ole näyttöjä. Kim sai valtansa perimällä.

Kissinger ja Nixon uskoivat, että Kiina-kortti auttaisi Neuvostoliiton lyömisessä. Näin kävi, mutta Mao saattoi silti olla ovelampi. Nixonin ja Maon tapaamisesta lähti kehitys, jonka ansioista uusi supervalta Kiina nyt haastaa Yhdysvallat.

CIA:n johtaja Mike Pompeo on ehdolla uudeksi ulkoministeriksi.

Ansa odottaa?

Jotkut näkevät Kimin uuden rauhantahdon Trumpin ansiona. Katsotaan, että hänen tiukat pakotteensa ajoivat Kimin neuvottelupöytään.

Mutta on myös mahdollisuus, että Kim on juonikas kuin Mao. Hän alkoi kiihdyttää Pohjois-Korean ydin- ja rakettikokeita heti, kun Trump tuli valtaan. Lopulta syntyi ainakin periaatteessa uhka, että Pohjois-Korean ydinase voisi yltää Yhdysvaltoihin. Kun tämä tuli selväksi, Kim hölläsi heti.

Nyt sopuillaan. Trump sanoo antavansa siunauksensa, jos Pohjois- ja Etelä-Korea tekevät rauhan sodassa, jota ne ovat muodollisesti käyneet 1950-luvun alusta asti. Vihjaillaan, että Pohjois-Korea voisi luopua koko ydinaseesta. Tämä on äärettömän epätodennäköistä, jos Yhdysvallat, Etelä-Korea ja niiden liittolaiset eivät tee aivan valtavia myönnytyksiä.

Trump tarvitsisi ison ulkopoliittisen voiton. Aluksi sellaiseksi toki riittäisi valokuvassa poseeraaminen Kimin kanssa. Kim taas voisi todistaa kansalleen, että hän kuuluu maailman mahtavien joukkoon. Ihan oikeasta menestyksestä Kim voisi pyytää Trumpilta kovan hinnan.

Donald Trumpille suuri ulkopoliittinen voitto olisi nyt tarpeen.

Huonoja vaikutteita

Tapaamista ei ilmeisesti järjestetä Pohjois-Koreassa vaan erittäin todennäköisesti Koreiden rajalla. Se voi olla hyvä. Kerrotaan, että Romanian Nikolai Ceasescun muutos liberaalista kommunistijohtajasta itseään ihailevaksi diktaattoriksi alkoi, kun Ceasescu kävi Pohjois-Koreassa nykyisen Kimin isoisän vieraana. Valtavat paraatit tekivät tarinan mukaan Ceasescuun sellaisen vaikutuksen, että hän alkoi vaatia itselleen Kimien kaltaista palvontaa.

Trump kävi viime heinäkuussa Ranskassa Emmanuel Macronin vieraana. Hänen siellä näkemänsä sotilasparaati teki sellaisen vaikutuksen, että Trump järjestää nyt omaa paraatiaan Washingtoniin. Hänkin on selvästi vaikutuksille avoin mies.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?