KRP salasi sivukaupalla materiaalia: 23-vuotias Suomen kansalainen auttoi Bouananen Isis-videoiden pariin

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Turun moskeijassa vaikuttanut Bouananen ”oppimestari” on ollut kateissa viime kesästä lähtien.
Turun puukotuskäräjillä käytiin keskiviikkona läpi KRP:n osin salaamia kuulustelukertomuksia, jotka koskevat Abderrahman Bouananen Isis-videoiden pariin johdattanutta miestä.

Kuulustelussa tuli esiin Turussa moskeijassa vaikuttanut mies, jonka kautta syytetty oli saanut käsiinsä Isis-videoita. 23-vuotias uzbekistanilaistaustainen mies on saanut Suomen kansalaisuuden.

Bouananen ”oppimestariksikin” kuvailtu mies on ollut kateissa viime kesästä lähtien, eikä poliisi ole päässyt kuulustelemaan häntä. Hän on kansainvälisesti etsintäkuulutettu.

Syytetty vieraili turkulaisessa moskeijassa useita kertoja. Bouanane kävi moskeijassa myös puukotustensa tekopäivänä, 18. elokuuta 2017.


Kuulustelumateriaalin salatuissa osioissa Bouanane kertoi muun muassa siitä, kuinka 23-vuotias oli opettanut hänet tekemään profiilin pikaviestisovellus Telegramiin. Tätä kautta Bouanane pääsi katsomaan Isis-videoita.

Mies oli sanonut Bouananelle, että Isis on ”hyvä taho”. Hän oli Raqqassa olevien Isis-joukkojen puolella, mutta hän oli vastaan muissa maissa olevia Isis-joukkoja.

Profiilin luomisen jälkeen oppimestari vetäytyi taustalle.

– En ole melkein nähnyt häntä ollenkaan, koska hän pelkää, että jotenkin levitän hänestä tietoa tai äänitän jollakin laitteella, kun hän puhuu tästä asiasta, Bouanane kertoi esitutkinnassa.

Hän sanoi pyytäneensä miestä näyttämään videoita todisteeksi, koska he olivat olleet eri käsityksessä. Videot saivat Bouananen pään kääntymään.

Turun puukotuksissa 18.8.2017 kuoli kaksi naista, minkä lisäksi kahdeksan ihmistä loukkaantui. Syyttäjä vaatii marokkolaismiehelle elinkautista vankeusrangaistusta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä kahdesta murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksesta tehdystä murhan yrityksestä.

Juttua muokattu 12.47: Korjattu uzbekistanilaistaustaisen miehen ikä: Hän on 23-vuotias, ei 24-vuotias.