Terrorismimurhista syytetty Bouanane riehui sellissään – taltutettiin voimakeinoin, vietiin ”erilliseen tilaan”

rac

Julkaistu:

Terrorismimurhista ja niiden yrityksistä syytetty Abderrahman Bouanane riehui sellissään maanantain ja tiistain välisenä yönä. Miehen taltuttamiseen tarvittiin useita vartijoita.
IS:n tietojen mukaan hurja välikohtaus tapahtui Turun Saramäen vankilassa maanantain ja tiistain välisenä yönä noin kello kolmen aikoihin. ”Askeettisessa” sellissään ollut Abderrahman Bouanane rupesi riehumaan, huutamaan ja hajottamaan paikkoja. Hän hajotti esimerkiksi sellissä olleen television.

Paikalle saapui runsaasti vartijoita. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Alibin mukaan Bouanane yritti myös vahingoittaa kädessään olleella terävällä esineellä vartijaa. Lehden mukaan vahingoittamisyritys ei onnistunut.
Bouanane jatkoi riehumistaan vielä silloinkin, kun vartijat tulivat paikalle. Mies saatiin rauhoitettua voimankäyttövälineillä. Alibin tietojen mukaan kyse oli esimerkiksi etälamauttimesta. IS:n tietojen mukaan välikohtauksessa kukaan ei saanut fyysisiä vammoja. Häiriötä aiheuttanut marokkolaismies vietiin ”erilliseen tilaan” säilytettäväksi.

Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiuru vahvistaa yöllisenkaltaisen tapahtuman, mutta hän ei ota henkilöiden nimiin kantaa.

– Vankilassa tapahtuu erilaisia asioita ja järjestys vähän välillä järkkyy, ja henkilökunnan tehtävä on saattaa ne uomiinsa, ja niin tässäkin tapauksessa on tapahtunut, Kiuru sanoo IS:lle.

Bouanane hämmensi käyttäytymisellään myös varsinaisessa oikeudenkäynnissä tiistaina. Hän teki nimittäin tuolille istumisesta numeron. Hän kieltäytyi toistuvasti istumasta tuolille. Vartijat eivät erityisemmin innostuneet ajatuksesta, että Bouanane seisoisi paikallaan.

– Jokainen uusi asia ja tuote, jos käytän sitä, vie minut helvettiin, Bouanane perusteli istuutumishaluttomuuttaan.

– Aha, totesi puheenjohtaja Tapio Katajamäki.

Hän ilmoitti syytetylle, että joko tämä istuutuu paikalleen tai hän poistuu salista. Bouanane valitsi jälkimmäisen. Vartijat saattoivat hänet ulos Turun vankilan istuntosalista ja oikeudenkäynti keskeytettiin. Marokkolaismiestä on tarkoitus kuulla oikeudessa tänään keskiviikkona uudelleen. IS seuraa tapahtumia hetki hetkeltä täällä.

Turun vankila on toiminut Saramäen tiloissa jo noin 11 vuotta, ja vankilassa on tilaa 255 henkilölle. Kiurun mukaan vankila on ollut koko ajan ”ylipaikoitettu”. Kiurun mukaan tämä luo riskiä häiriökäyttäytymiselle.

– Meillä on 255 virallista vankipaikkaa, ja täällä on tällä hetkellä semmoiset 280–290 vankia. Eli koko ajan ollaan menty ylipaikoilla. Silloin, kun vankila on täynnä, se perinteisesti lisää järjestyshäiriöitä, ja niin se tekee tässä meidänkin tapauksessa.

– Ei ehkä viikoittain, mutta kuukausittain meillä on (maanantain ja tiistain välisen yön kaltaisia) järjestyshäiriöitä, Kiuru sanoo.

Turun traaginen puukotus tapahtui 18.8.2017. Puukotuksissa kuoli kaksi naista, minkä lisäksi kahdeksan ihmistä loukkaantui. Syyttäjä vaatii marokkolaismiehelle elinkautista vankeusrangaistusta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä kahdesta murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksesta tehdystä murhan yrityksestä.