Keskustalaiset Ovaskan päätöksestä luopua puoluesihteerin paikasta: ”Varmasti on tullut virheitäkin tehtyä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Keskustalaiset Ovaskan päätöksestä luopua puoluesihteerin paikasta: ”Varmasti on tullut virheitäkin tehtyä”

Seppo Kääriäinen ja Sirkka-Liisa Anttila kommentoivat Jouni Ovaskan päätöstä.

Julkaistu: 18.4.2018 7:15

Sirkka-Liisa Anttila kiittelee Ovaskaa rehellisyydestä: ”Hän on ensimmäinen, joka myöntää, että me olemme kahdet vaalit hävinneet.”

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen myöntää, että Keskustan puoluesihteeriltä Jouni Ovaskalta on oman kautensa aikana jäänyt osa tehtävistä ikään kuin puolitiehen.

– Ovaskalle on tullut omassa tehtävässä onnistumisia ja varmasti on tullut joitakin virheitäkin tehtyä.

– Hän on hoitanut tehtäväänsä omalla persoonallaan ja tavallaan. Siinä on tullut valmista ja varmasti on asioita, jotka ovat jääneet levälleenkin enemmän, Kurvinen kuvailee Ovaskan kautta.

Antti Kurvinen.

Jouni Ovaska ilmoitti tiistaina jättäytyvänsä suosiolla sivuun keskustan puoluesihteerin paikalta, eikä aio hakea jatkoa ensi kesäkuussa Sotkamossa järjestettävässä keskustan puoluekokouksessa.

”Asema on vahva, jos haluaa sen aseman ottaa”

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari kirjoitti tiistaina, kuinka puoluesihteerin asema keskustassa on vuosien varrella heikentynyt entisaikojen keskeisestä poliittisen vallan käyttäjästä.

Seppo Kääriäinen.

Konkarikansanedustaja Seppo Kääriäisen (kesk) mukaan puoluesihteerin persoona kuitenkin ratkaisee paljon.

– Asema on valmiiksi vahva, jos haluaa sen aseman ottaa, hän lisää.

– Totta kai se on aina henkilökysymys. On persoonasta kiinni, minkälaisen aseman ja luottamuksen hankkii omalla työllään. Mutta sääntöjen perusteella asema on vankka.

Kääriäinen muistuttaa, että jo puolueen säännöissä todetaan, että puheenjohtaja johtaa puoluetta ja puoluesihteeri puolueen toimintaa.

– Sehän on Sotkamon puoluekokouksen tärkein henkilöratkaisu, olettaen että Sipilän jatko on selvä. Siinä on kyse tärkeästä valinnasta, Kääriäinen sanoo.

”Myöntää, että me olemme kahdet vaalit hävinneet”

Antti Kurvinen ei kuitenkaan allekirjoita väitettä, että puoluesihteerin valta olisi keskustassa vähentynyt, mutta myöntää sen muuttuneen.

– Puoluesihteerien vaikuttaminen päivänpolitiikkaan on vähentynyt radikaalisti ja puoluesihteeristä on tullut kaikissa puolueissa järjestö-, vaali- ja talousjohtajia, Kurvinen toteaa.

– Kyllä puoluesihteerillä on edelleen keskustassa valtaa paljon ja häneltä odotetaan paljon, mikä on käynyt ilmi tämän keväänäkin aikana keskusteluissa.

Kurvisen mukaan odotukset liittyvät etenkin vaalityöhön. Puolueen huono menestys viime kunta- ja presidentinvaaleissa oli keskustalle kova takaisku.

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen sai kukkia kansanedustaja Katri Kuminilta puolueen vaalivalvojaisissa. Vasemmalla Antti Kurvinen.

Sirkka-Liisa Anttila.

Kansan­edustaja Sirkka-Liisa Anttila kuitenkin kiittelee Ovaskaa rehellisyydestä.

– Ymmärsin myös hänen viestistään, että hän ottaa vastuuta näistä hävityistä vaaleista, mistä nostan hänelle hattua. Hän on nyt ensimmäinen, joka omaa vastuutaan pohtiessaan myöntää sen, että me olemme kahdet vaalit hävinneet.

– Vastuuta kantaa koko puoluejohto. Mutta Ovaska kuuluu puoluejohtoon, eli on omalta osaltaan vastuussa siitä, Anttila toteaa.

Keskustan uusi puoluesihteeri valitaan ensi kesäkuussa Sotkamon puoluekokouksessa.

Tähän mennessä kisaan on ilmoittautunut jo kaksi nimeä. Tänä aamuna puoluesihteeriksi kertoi pyrkivänsä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon erityisavustaja Riikka Pirkkalainen.

Aiemmin kilpaan on ilmoittautunut Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala.