Kotimaa

IS seurasi Turun puukotuskäräjiä: Bouanane kertoi viimeisessä kuulustelussa katuvansa tekojaan

Julkaistu:

Puukotusoikeudenkäynti
Syytetty poistettiin salista heti istuntopäivän aluksi. Lääkärin mukaan Bouanane ei ollut kuulustelukunnossa, eikä hän enää saliin palannut.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus yritti keskiviikkona jatkaa Turun puukotuksista syytetyn Abderrahman Bouananen kuulemista.

Ensimmäinen kuulustelupäivä tiistaina päättyi keskeytykseen ja Bouananen salista poistamiseen, koska hän kieltäytyi istumasta hänelle oikeussalissa varatulle istumapaikalle.
  • Otsikon alla olevalla videolla kuvaa keskiviikkoaamulta oikeudenistunnon alkamisesta.
Sama venkoilu jatkui keskiviikkona. Bouanane kieltäytyi oikeudenkäynnin aluksi istumasta paikalleen. Tauon jälkeen Bouanane poistettiin salista ja käräjäoikeus aloitti syytetyn esitutkintakertomusten läpikäynnin.

IS seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä.

Päätapahtumat

Puolustus vetoaa esitutkintaan - syytetyn kertomus muuttui oikeudessa

"Mitä tein, niin tein itse"

Bouanane haki oikeutusta teolleen Syyrian sodasta

Istunto on päättynyt. Seuraava istunto on ensi viikon maanantaina. Silloin aloitetaan todistajien kuuleminen.

IS:n hetki hetkeltä -seuranta tältä päivältä päättyy tähän.

Istunnon lopuksi käräjäoikeudessa keskusteltiin vielä muun muassa avustajien kululaskutusten perusteista. Epäselvää on toistaiseksi muun muassa se, kuka maksaa tai korvaa puolustuksen Martin Scheininilta pyytämän lainopillisen lausunnon.

Gummerus päätti esittelynsä, joten esitutkintakertomukset on käsitelty loppuun.

Puolustus nosti esiin myös kohtia, joissa Bouanane sanoi tekonsa tarkoitukseen olleen islamilaisen valtakunnan vahvistaminen, ei kauhun ja pelon herättäminen, sekä kertoi tarkoituksenaan olleen vain kahden ihmisen tappaminen.

Gummerus korosti esitutkinnassa kohtaa, jossa Bouananelta kysyttiin teon terroristisesta luonteesta. Syytetty totesi myötäilevänsä kysymyksiä.

Bouananen mielestä oman maan tai uskonnon puolustaminen on terrorismia.

Asianajaja Gummerus nosti Bouananen esitutkintakuulusteluista esiin muun muassa kohtia, joissa tältä muun muassa kysyttiin selitystä sille, että valtaosa uhreista oli naisia. Tuolloin Bouanane ei tuonut esiin naisvihaa, josta hän kertoi vasta eilen oikeudessa.

- Juoksen, minulla ei ollut aivot hallussa, minä juoksin, Bouanane vastasi poliisin kysymykseen naisuhreista.

Puolustus vetoaa esitutkintaan - syytetyn kertomus muuttui oikeudessa

Puolustusasianajaja Kaarle Gummerus ilmoitti, että puolustus vetoaa Bouananen esitutkintakertomukseen. Gummerus sanoi Bouananen muuttaneen kertomustaan oikeudessa.

- Aikanaan tuomioistuin joutuu pohtimaan muutettua kertomusta, sen mahdollisia motiiveja ynnä muuta, Gummerus sanoi.

Syytetty on oikeudenkäynnin aikana yllättänyt puolustajansa jo pariinkin otteeseen. Bouananen kaulankatkomis- ja naisvihapuheet ovat tulleet Gummerukselle oikeudessa yllätyksenä.

Lue täältä tutkijan arvio siitä, mikä voi olla Bouananen käytöksen takana.

Pyörätuoliin joutuneen uhrin Hassan Zubierin avustaja Ari Huhtamäki totesi, että Bouanane puhui esitutkinnassa ristiriitaisesti verrattuna siihen, mitä hän oikeudessa kertoi ennen kuin hänet poistettiin paikalta.

Syyttäjän esittelemät esitutkintakuulustelujen osat liittyivät lähinnä teon terroristisen tarkoituksen todisteluun. Zubierin korvausvaatimuksiin tämä teema ei vaikuta, joten Huhtamäki ilmoitti heidän vetoavan Bouananen oikeudessa kertomaan.

Syyttäjät lopettivat esitutkintakertomusten läpikäymisen. Seuraavaksi pyydetään asianomistajien kommentteja.

Viimeisessä kuulustelussa 12.10.2017 Bouananelta kysyttiin, mitä ajattelee teostaan tällä hetkellä. Bouanane vastasi ajattelevansa teostaan nyt toisin ja katuvansa.

"Normikeskustelu" pommiliivistä

Bouananella oli ollut ajatus, että hän rakentaa itselleen pommiliivin. Tämä ajatus oli hänen mukaansa peräisin 23-vuotiaalta oppimestarilta.

Mitä tarkoitat että peräisin häneltä? poliisi kysyi Bouananelta.

- Kerran juteltiin ja hän kertoi minulle tämän.

Oppimestari oli Bouananen mukaan selittänyt, että jos esimerkiksi Tukholman terrori-iskun tekijällä olisi ollut pommiliivi, käsiase tai edes oikean näköinen leikkiase, niin poliisi olisi mieluummin ampunut tämän kuoliaaksi kuin vienyt vankilaan.

Poliisi kysyi, oliko tämä Bouanelle annettu ohje toimia. Bouanane vastasi, että kyseessä oli heidän välisensä "normikeskustelu".

Pommiliivin rakentaminen jäi kuitenkin ajatuksen asteelle. Bouanane kertoi olleensa epävarma, hän ei tuolloin halunnut kuolla "tässä tehtävässä".

"Mitä tein, niin tein itse"

Salatussa kuulusteluosuudessa Bouanane kertoi, että 23-vuotias oppimestari oli tutustuttanut hänet Telegram-palveluun kymmenen päivää ramadanin jälkeen. Bouanane itse etsi lisää materiaalia YouTubesta.

- Keskusteltiin aluksi niin kuin politiikasta ja demokratiasta ja maiden päättäjistä, vaikutusvaltaisista ihmisistä ja henkilöistä, ja hän päätti sitten näyttää tämän.

Poliisi kysyi, mikä vaikutus 23-vuotiaalla oli siihen, että Bouanane vajosi niin syvälle Isisin ideologiaan.

- En osaa vastata. Haluatteko hänetkin vankilaan?

Bouanane kuitenkin katsoi tehneensä tekonsa itse.

- Se teko ja asia, mitä tein, niin tein itse, hän ei liittynyt siihen mitenkään.

Terroristinen tarkoitusperä vai ei?

Poliisi yritti kuulustelussa selvittää, oliko Bouananen teko kohdistettu Suomen valtiota tai viranomaisia kohtaan, mihin sotilaiden valitseminen uhreiksi viittaisi. Tämä teema liittyy terroristisen teon tunnusmerkistöön. Bouananea syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista.

Bounane vastasi poliisille, että hän halusi teollaan antaa viestin. Hän halusi sanoa, että islamilaisella valtakunnalla on sotilaita ja jäseniä myös täällä ja ettei Isis ole pieni, toivoton tai alistettu.

K: Alkuperäisestä suunnitelmastasi poiketen nämä puukotukset tapahtuivat kuitenkin tavallisia siviilejä kohtaan. Miten tässä pääsi näin käymään?

V: Koska hekin tappaa normaaleja siviilejä ja syyttömiä siviilejä, normaaleja ihmisiä siis.

KRP kertoi Bouananen aikeista hyökätä varushenkilöitä kohtaan helmikuussa. Lue juttu tästä.

Alun perin aikoi surmata sotilaita

Bouananen kertoman mukaan hänen alkuperäinen suunnitelmansa oli tappaa sotilaita Pansiossa kaupan pihalla. Hän oli nähnyt siellä sotilaita asioimassa. Bouanane asui Pansion vastaanottokeskuksessa.

Bouanane haki oikeutusta teolleen Syyrian sodasta

Bouanane kertoi poliisille, että hänen 23-vuotias oppimestarinsa oli kertonut hänelle, että Suomi olisi osallisena sodassa Isisiä vastaan.

- Sanoin kaverille, että Suomi ei taistele isisiä vastaan, niin kaveri sanoi, että ei, päinvastoin, että Suomi on lähettänyt Syyriaan sotilaita, Bouanane selosti.

Kyseinen kaveri oli 23-vuotias uzbekistanilaistaustainen mies, joka on kansainvälisesti etsintäkuulutettu. Keskusrikospoliisi (KRP) ei ole päässyt kuulemaan häntä.

KRP on salannut esitutkinta-aineistosta oppimestaria koskevat kysymykset ja vastaukset, jotka kuultiin käräjäoikeudessa videolta.

Bouanane kertoi uskoneensa siihen, mitä oppimestari sanoi. Poliisi kysyi Bouananelta, saiko hän oikeutuksen iskulleen siitä, että Suomi hänen näkemyksensä mukaan oli osallisena sodassa Syyriassa ja soti Isisiä vastaan.

- Kyllä. Se antoi sellaisen mielipiteen, että minulla on oikeus tehdä näin.

Dalil Al-Ansar -ryhmään lähetetyssä viestissä kehotettiin poliisin mukaan muun muassa tappamaan kaikki kafferit eli vääräuskoiset "keinolla millä hyvänsä". Poliisi kysyi, oliko Bouanane lukenut viestin.

- Voi olla, että olen, en ihan tätä sanasta sanaan ole lukenut, mutta sama idea, kyllä olen lukenut, Bouanane vastasi.

Kuulustelija kysyi viesteistä, joita Bouananen puhelimeen tuli tekopäivää edeltävänä yönä. Poliisin mukaan viesteissä kehotettiin väkivaltaan vääräuskoisia vastaan ja Isisin nimissä.

Bouanane käytti nimimerkkiä "Pekka Raikkonen"

Bouanane kertoi käyneensä Telegramissa useissa eri ryhmissä katsomassa videoita, joissa hänen mukaansa jaettiin "elämänkatsomustietoa" miten elää oikein, miten soditaan ja mitä tehdään uhreille.

Hän kertoi käyttäneensä palvelussa nimimerkkiä "Pekka Raikkonen".

- Käytin ainoastaan viimeisinä päivinä ainoastaan sitä Pekka Raikkonen, Bouanane sanoi kuulustelussa.

Näillä poliisin kuulusteluvideoilla Bouanane käyttäytyy selkeästi hillitymmin kuin mitä hän on oikeudessa esiintynyt. Hän ei naureskele ja virnuile oikeudessa nähdyllä tavalla, eikä hän ainakaan tähän mennessä ole suuttunut kuulustelijoilleen tai ryhtynyt protestoimaan.

Bouananella on yllään samanlaiset vankilan vaatteet kuin edelliselläkin videolla. Hän kertoi kuulustelussa, että oli saanut iskunsa toteuttamiseen ohjeita sosiaalisessa mediassa Telegramissa. Siellä oli neuvottu muun muassa käyttämään isoa ajoneuvoa kuten kuorma-autoa, ampuma-asetta tai teräaseita ja veitsiä.