Kotimaa

Uutuuskirja: Kansanedustajat käyttivät avustajarahoja härskisti omaksi edukseen – keskustan Vilkuna piti kymppitonneja itsellään

Julkaistu:

Uutuuskirja
Kansanedustajat ohjasivat avustajarahojaan omalle lähipiirille ja jopa omalle tukiyhdistykselleen.
Kansanedustajien avustajarahojen käyttö oli aikoinaan villiä.

Kansanedustajat saivat aikoinaan käyttää avustajarahojaan niin sanottuihin ostosopimuksiin. Kansanedustaja pystyi ohjaamaan avustajarahojaan mitä erilaisempiin paikkoihin ja tarkoituksiin.

Uudet ostosopimukset kiellettiin 2008, kun IS oli pari kertaa uutisoinut avustajajärjestelmän nurjemmista puolista.

Sopimukset tehnyt tilitoimiston ex-päällikkö Pertti J. Rosila kertoo kirjassaan Arkadianmäen kirstunvartija (Tammi), miten monet kansanedustajat käyttivät hyväkseen järjestelmän epäkohtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sopimukset kulkivat minun kauttani hallintojohtajalle hyväksyttäväksi. Havaitsin heti, että tähän rahankäyttöön liittyi suuret mahdollisuudet käyttää sitä ihan muuhun kuin kansanedustajan avustamiseen hänen eduskuntatyössään.

– Erityisesti silloin, kun sopimus tehtiin edustajan oman poliittisen paikallisyhdistyksen kanssa, puolueen piirijärjestön kanssa tai peräti edustajan taustalla toimivan vaaliyhdistyksen kanssa, Rosila kertoi.


Kansanedustaja Pekka Vilkuna (kesk) ohjasi kaikki avustajarahansa omalle tukiyhdistykselleen. Kansanedustajat perustavat omia tukiyhdistyksiään, joihin he voivat kerätä rahaa ja rahoittaa näin vaalikampanjansa.

Vilkunan tukiyhdistys oli eduskunnan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan palkannut avustajan, jonka piti avustaa Vilkunaa mitä erilaisimmissa eduskuntatyöhön liittyvissä asioissa.

Vilkuna ei ollut avustajaa palkannut ollenkaan!

Rosilan kirjan mukaan Vilkuna piti kymppitonnien rahat itsellään, omalla yhdistyksellään. Vilkuna jäi kiinni, kun hän verottajan pelossa pyysi Rosilalta apua.

– Totuus selvisi, kun Vilkuna toi minulle tilitoimistoon verottajalta saamansa kirjeen, jossa oltiin antamassa veromätkyjä hänen yleishyödylliseen tarkoitukseen perustetulle yhdistykselleen. Pekka pyysi minua selvittämään asiaa verottajan kanssa, ja sitä varten sain yhdistyksen parin edellisen vuoden tilinpäätökset.

– Niiden mukaan lähes kaikki eduskunnan maksamat avustamiseen tarkoitetut rahat – kymmeniätuhansia euroja – olivat käyttämättä. Olimme kuitenkin maksaneet yhdistykselle sen lähettämien kymmenien laskujen perusteella avustajapalveluista, joiden oikeellisuuden Vilkuna oli allekirjoituksellaan vahvistanut ennen laskujen maksamista, Rosila totesi.

Vilkunalle maksetuista avustajarahoista oli Rosilan mukaan huvennut euroja vain muutamaan lehtitilaukseen, muut rahat menivät lyhentämättöminä Vilkunan omaan vaalikassaan.

– Ainoat menot kirjanpidossa olivat vain sanomalehtien tilausmaksuja. Lehdet oli tilattu yhdistyksen sihteerille.

– Loput rahat oli tarkoitettu käytettäväksi vasta ennen seuraavia vaaleja – tuskin kuitenkaan Vilkunan valtiopäivätoimien avustamiseen, vaan siihen, että hän pääsee uudelleen eduskuntaan tekemään valtiopäivätoimia, Rosila kertoi.

Vilkunan lisäksi monet muut kansanedustajat olivat tehneet samanlaisia sopimuksia oman tukiyhdistyksensä, oman piiritoimistonsa tai puolueen muun järjestön kanssa.

Kukaan ei selvittänyt, kuinka moni kansanedustaja bluffasi Vilkunan tapaan – eli menivätkö rahat itselle vai puolueen taskuun, vai oliko kansanedustajalle ihan oikeasti palkattu avustaja.

Kansanedustaja Raimo Vistbacka (ps) paljastui myös avustajarahojen suhmuroinnista. Hän oli ohjannut avustajarahansa perussuomalaisten piirijärjestölle, ja avustajaa ei ollut palkattu. Avustajarahat näkyivät piirin tilinpäätöksissä yleiskatteisena tulona.


Eduskunta lopetti avustajarahan maksamisen Vistbackan piirijärjestölle, eikä piiri enää avustajalaskujaan eduskuntaan lähettänyt.

Rosilan mukaan kaksi erikoisinta sopimusta koskivat autokorjaamoa ja puusepänverstasta.

Kansanedustaja Seppo Lahtela (kesk/kok) sai tehtyä sopimuksen puusepänverstaan kanssa.

– Kiireestä johtui, että muita muodollisia ostopalvelusopimukseen sopivia firmoja ei ollut kuin Lahtelan hyvän tukimiehen omistama puusepänverstas.

– Sen verran vakuuttavasti Lahtela supliikkimiehenä kertoi minulle, mitä kaikkia avustajatehtäviä verstaan omistaja tulee hänelle tekemään, että sopimus tehtiin, Rosila kertoi.


Sen sijaan autokorjaamon kanssa eduskunta ei tehnyt avustajasopimusta. Rosila ei kuitenkaan nimeä, kuka keskustan naiskansanedustaja yritti tätä sopimusta tehdä.

Kansanedustaja oli esittänyt määräaikaista sopimusta toisessa vaalipiirissä olevan autokorjaamon kanssa.

– Selvisi, että edustaja halusi taloudellisesti tukea serkkuaan. Yhteisymmärryksessä päädyimme siihen, että avustajasopimuksen tekeminen ei ole sopiva tapa auttaa serkkupoikaa. Edustaja ei ole enää eduskunnassa, Rosila kirjoitti.

Ostopalvelusopimuksilla pystyi ostamaan myös palveluita, esimerkiksi nettisivujen tekoa tai esiintymiskoulutusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt