Ministeri Lintilä Fortumin valekampanjasta: ”Harmittavaa, selkeästi vääristeltyjä uutisia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ministeri Lintilä Fortumin valekampanjasta: ”Harmittavaa, selkeästi vääristeltyjä uutisia”

Julkaistu: 17.4.2018 15:20

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan voi vain arvailla, mitä Venäjältä liikkeelle lähteneellä Fortumiin kohdistuneella valekampanjalla tavoitellaan.

– Tietysti ne ovat aina ikäviä, kun on näin selkeästi vääristeltyjä uutisia. Totta kai se on aina harmittavaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kommentoi tänään tiistaina eduskunnassa energiayhtiö Fortumiin Venäjältä kohdistettua valheellisten uutisten kampanjaa.

Lintilän mukaan hallitus ei ole kuitenkaan reagoimassa Venäjällä levinneisiin Fortumiin liittyviin valheellisiin tietoihin ja julkaisuihin.

– Itse menen ensi kuussa Pietarin talousfoorumiin. Se on seuraava kerta, kun olen Venäjällä, Lintilä sanoo.

Venäjän kanssa ei olla Lintilän mukaan kuitenkaan käynnistämässä sitä ennen keskusteluja aiheesta.

– Valtio on omistajana Fortumissa reilulla 50 prosentilla, mutta ei ole operatiivinen toimija sinällänsä, Lintilä kuittaa.

Energiayhtiö Fortumista on levinnyt Venäjällä virheellisiä tietoja.

Viime viikolla venäläinen Rossijskaja Gazeta –lehti julkaisi ekonomisti Mihail Deljaginin kirjoituksen, joka sisälsi virheellistä tietoa muun muassa Fortumin hallituksen kokoonpanosta. Lehden mukaan hallitukseen kuului jäseniä ”Suomen poliittisesta poliisista” ja sen puheenjohtaja olisi Suomen puolustusministeri.

Deljagin nosti mielipidekirjoituksessaan Fortumin myös esimerkiksi valtio-omisteisesta energiakonsernista, joka uhkaa hänen mukaansa Venäjän turvallisuutta.

Mitä Venäjä sitten hallituksen käsityksen mukaan Fortumiin kohdistuneella valekampanjalla tavoittelee?

Lintilän mukaan voi sitä voi vain arvailla.

Mahdollisuutta, että kampanjassa olisi kyse jonkinlaisesta laajemmasta informaatiovaikuttamisesta, hän ei osaa sanoa.

– Sitä on vaikea sanoa. Käsitän, että tässä on yksityishenkilö, joka tämän kirjoituksen on tehnyt. Varmaan ne tarkoitusperät pitää häneltä itseltään kysyä. Hänhän on ollut hyvin tällainen sanotaanko tiukan linjan edustaja omissa toimissaan, Lintilä kuvailee Deljaginia.

– En ole nähnyt mitään muuta kuin tästä hänen kyseisestä kirjoituksestaan tehdyn referoinnin. On täysin mahdoton sanoa.

Deljagin on katsonut Fortumin olevan Venäjälle sisäinen turvallisuusuhka sekä energia-alalla että laajemminkin.

Lintilä jättää kommentoimatta myös mahdollisuutta, että Fortumiin liittyvät kommentit liittyisivät sen enempää myöskään taannoiseen Suomen venäläisen diplomaatin karkotukseen tai Fortumin käynnissä olevaan saksalaisen energiayhtiö Uniperin hankintaan. Uniperilla on useita voimalaitoksia Venäjällä.

Eilen maanantaina Helsingin Sanomat kertoi, että Fortum ryhtyy oikeustoimiin virheellisiä tietoja levittäneitä venäläisiä verkkojulkaisuja vastaan.

Deljagin on sittemmin julkaissut kirjoituksen, jossa pyysi virheellisiä tietoja anteeksi Fortumilta, Suomen puolustusministeriöltä ja ministeri Lintilältä.

Hän kuitenkin tuli siihen johtopäätökseen, että paheksunta virheitä kohtaan todistaa vain siitä, että hän oli alkuperäisessä kirjoituksessaan muilta osin oikeassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?