Anssi, Anselmi

Kotimaa

Paavo Lipponen tuohtui hänelle lähetetyistä autonkäyttöohjeista – jäätävä vastaus jäi eduskunnan tilitoimiston entisen päällikön mieleen

Julkaistu:

Puhemies Paavo Lipponen käytti virka-autoja yksityisajoihinsa ja sai oppia, että moinen ei ole ohjesääntöjen mukaista, kirjoittaa eduskunnan entinen tilitoimiston päällikkö Pertti J. Rosila uutuuskirjassaan.
Ex-ministeri ja ex-puhemies Paavo Lipponen (sd) on korskea oman tiensä kulkija. Sen sai tuntea nahoissaan myös eduskunnan tilitoimiston entinen päällikkö Pertti J. Rosila.

Rosila kertoo muistelmissaan Arkadianmäen kirstunvartija (Tammi) eduskunnan väliin hulvattomasta rahankäytöstä ja käytännöistä.

Lipponen oli pääministeriaikanaan (1995–2003) tottunut hyvään palveluun.

Kun Sdp putosi 2003 vaaleissa kakkospuolueeksi, Lipponen ryhtyi eduskunnan puhemieheksi.


Rosilan tehtävänä oli käydä läpi esimiestensä hyväksymiä kuitteja ja laskuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lipponen tuli puhemieheksi korkealla profiililla.

Lipponen palkatutti itselleen ensi töikseen tiedotusavustajan. Ulkomaanmatkoillaan puhemies alkoi käyttää Helsinki-Vantaan-lentokentän VIP-tiloja, 2 000 euron lisäkulut joka matkalta.

Lipponen myös vaati itselleen Supon turvamiehet. Turvamiehet olivat mukana myös Lipposen lomamatkoilla, ja Supo laskutti ylitöistä, matkakuluista ja päivärahoista eduskuntaa yli satatonnia, Rosilan kirjassa kerrotaan.

– Vuosien 2004–2007 välisenä aikana Supo laskutti eduskunnalta poliisien ylityökorvauksia ja autojen polttoainekuluja yhteensä 91 313 euron edestä. Näiden lisäksi eduskunta maksoi koti- ja ulkomaan päivärahat suoraan Lipposen matkoilla olleille poliiseille sekä vastasi matka- ja majoituskuluista. Ne eivät olleet pieniä summia, kun Lipposet kävivät lomalla mm. Thaimaassa, Rosila kertoo kirjassaan.

Puhemies Sauli Niinistön aikana Supolta tuli enää yksi päivärahalasku, Niinistön hääpäivältä 35 euroa.

Pikkuvirkamiehenä Rosila ei voinut juuri puuttua esimiestensä päätöksiin. Rosila poimi ohjekirjan vastaisia asioita esille.

Lipponen kilahti Rosilalle kerran, puhemieskautensa alkupuolella.

Rosila alkoi ihmetellä, miksi puhemiesten autonkuljettajien ylityöt olivat lisääntyneet huomattavasti.


Eduskunta oli vuokrannut itselleen tila-auton, jota puhemies Lipponen käytti perheensä kuljettamiseen.

– Selvisi, että kukaan ei ole informoinut häntä kansliatoimikunnan päättämistä puhemiesten autojen käyttöperiaatteista, Rosila kertoo kirjassaan.

 

Hän totesi, että mikä minä oikein luulen olevani, kun häntä rupean ohjaamaan.

Heinäkuussa 2003 Rosila lähetti kesälomalla olleelle Lipposelle autonkäyttöohjeet. Lipponen soitti seuraavana päivänä Rosilalle ja oli kimpaantunut saamastaan postista.

– Hän totesi, että mikä minä oikein luulen olevani, kun häntä rupean ohjaamaan. Kun selitin, että kansliatoimikunnan ohjeet koskevat myös puhemiestä, Lipponen jyrähti, että sellaiset päätökset pitää muuttaa.

– Lipposen mukaan eduskunnassa on paljon muitakin asioita, jotka vaativat muutosta, kun eduskunta on rähmällään tiedotusvälineiden edessä ja tekee niiden tahdon mukaan, Rosila muistelee puhelua.

Tämä oli ainoa kerta, kun Lipponen menetti malttinsa Rosilalle.

Myöhemmin kesällä muun muassa IS uutisoi tila-autosta, joka on vuokrattu lähinnä puhemiehen perheen kyydityksiin. Lipposella ei itsellään tuossa vaiheessa ollut ajokorttia.

Syksyllä uutisoitiin myös ajopäiväkirjoista, jotka paljastivat tila-autoa käytetyn lähinnä vain Lipposen perheen kuskaamiseen. Tämän jälkeen eduskunnan hallinto antoi autokuljettajille uudet ohjeet ajopäiväkirjojen täyttämiseen.

– Kun ne oli saatu sellaiseen muotoon, että kaikki ajot näyttivät virka-ajoilta eikä tarkkoja ajoreittejä merkitty, sammui tutkivien journalistien kiinnostus ajopäiväkirjoihin, Rosila paljastaa kirjassaan.

Lipposeen eivät lehtikirjoittelut aina vaikuttaneet. Lipponen ajoi ajokortin ja hankki perheiden tarpeeseen sopivan auton itse.


Vielä maaliskuussa 2004 Lipponen haetutti aikuisen tyttärensä satamasta Supon kyydillä, kun eduskunta ei kyytiä tarjonnut.

Lipposet olivat menossa 90-vuotisjuhlille Tampereelle. Puhemies itse oli virka-autollaan Ylen tv-haastattelussa ja samaan aikaan satamaan oli tulossa hänen Ruotsissa asuva lääkärityttärensä.

– Eduskunnan virka-auton olisi pitänyt hakea hänet lauantaiaamuna laivarannasta Lipposten kotiin Etu-Töölöön. Pelkän perheenjäsenen kuljettaminen ei ollut kuitenkaan virka-auton käyttöohjeiden mukaista, minkä autonkuljettajien esimies Simo Valkeajärvi kertoi Lipposelle. Tämä totesi Valkeajärvelle, että unohtakaa koko juttu.

– Eduskunnan auto ei mennyt satamaan, mutta Lipponen oli laittanut Supon etsivän hakemaan tyttärensä laivalta, jotta perhe pääsi ajoissa eduskunnassa lainassa olleella tila-autolla lähtemään syntymäpäiväjuhliin Tampereelle. Ajopäiväkirjaan ajo merkittiin virkamatkaksi, koska syntymäpäiväjuhlien lomassa puhemies puhui myös politiikkaa, Rosila kertoo.


Lipposen puhemieskaudella eduskunnan rahankäyttö oli vielä suurpiirteistä. Tosin viimeisenä puhemiesvuotenaan Lipponen pyysi Rosilaa käyttämään punakynää eduskunnan budjetin valmisteluissa kolmen miljoonan verran.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

  2. 2

   Viime vuonna Tampereelta kadonnut nainen löytyi kuolleena

  3. 3

   Kuuro ja lähes sokea Max-koira, 17, nousi sankariksi Australiassa – suojasi vuoristoon eksynyttä 3-vuotiasta yön yli

  4. 4

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  5. 5

   Kylmä ilmamassa vaanii lähistöllä: Yksi kuva kertoo, kuinka lämpö karkaa Suomen yltä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  4. 4

   Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

  5. 5

   Sivullinen epäili vanhempien tekevän karmeita asioita lapselleen – yritti saada kolmelta viranomaiselta apua: Tuloksena luuria korvaan ja vastuun väistelyä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

  6. Näytä lisää