Paavo Lipponen tuohtui hänelle lähetetyistä autonkäyttöohjeista – jäätävä vastaus jäi eduskunnan tilitoimiston entisen päällikön mieleen

Puhemies Paavo Lipponen käytti virka-autoja yksityisajoihinsa ja sai oppia, että moinen ei ole ohjesääntöjen mukaista, kirjoittaa eduskunnan entinen tilitoimiston päällikkö Pertti J. Rosila uutuuskirjassaan.

17.4.2018 10:53

Ex-ministeri ja ex-puhemies Paavo Lipponen (sd) on korskea oman tiensä kulkija. Sen sai tuntea nahoissaan myös eduskunnan tilitoimiston entinen päällikkö Pertti J. Rosila.

Rosila kertoo muistelmissaan Arkadianmäen kirstunvartija (Tammi) eduskunnan väliin hulvattomasta rahankäytöstä ja käytännöistä.

Lipponen oli pääministeriaikanaan (1995–2003) tottunut hyvään palveluun.

Kun Sdp putosi 2003 vaaleissa kakkospuolueeksi, Lipponen ryhtyi eduskunnan puhemieheksi.

Tilitoimiston eläköitynyt päällikkö Pertti J. Rosila ja muistelmateos Arkadianmäen kirstunvartija.

Rosilan tehtävänä oli käydä läpi esimiestensä hyväksymiä kuitteja ja laskuja.

Lipponen tuli puhemieheksi korkealla profiililla.

Lipponen palkatutti itselleen ensi töikseen tiedotusavustajan. Ulkomaanmatkoillaan puhemies alkoi käyttää Helsinki-Vantaan-lentokentän VIP-tiloja, 2 000 euron lisäkulut joka matkalta.

Lipponen myös vaati itselleen Supon turvamiehet. Turvamiehet olivat mukana myös Lipposen lomamatkoilla, ja Supo laskutti ylitöistä, matkakuluista ja päivärahoista eduskuntaa yli satatonnia, Rosilan kirjassa kerrotaan.

– Vuosien 2004–2007 välisenä aikana Supo laskutti eduskunnalta poliisien ylityökorvauksia ja autojen polttoainekuluja yhteensä 91 313 euron edestä. Näiden lisäksi eduskunta maksoi koti- ja ulkomaan päivärahat suoraan Lipposen matkoilla olleille poliiseille sekä vastasi matka- ja majoituskuluista. Ne eivät olleet pieniä summia, kun Lipposet kävivät lomalla mm. Thaimaassa, Rosila kertoo kirjassaan.

Puhemies Sauli Niinistön aikana Supolta tuli enää yksi päivärahalasku, Niinistön hääpäivältä 35 euroa.

Pikkuvirkamiehenä Rosila ei voinut juuri puuttua esimiestensä päätöksiin. Rosila poimi ohjekirjan vastaisia asioita esille.

Lipponen kilahti Rosilalle kerran, puhemieskautensa alkupuolella.

Rosila alkoi ihmetellä, miksi puhemiesten autonkuljettajien ylityöt olivat lisääntyneet huomattavasti.

Eduskunta vuokrasi keväällä 2003 tila-auton. Auto käytti lähinnä vain puhemies Paavo Lipponen ja kyydissä oli usein Lipposen perhe.

Eduskunta oli vuokrannut itselleen tila-auton, jota puhemies Lipponen käytti perheensä kuljettamiseen.

– Selvisi, että kukaan ei ole informoinut häntä kansliatoimikunnan päättämistä puhemiesten autojen käyttöperiaatteista, Rosila kertoo kirjassaan.

 Hän totesi, että mikä minä oikein luulen olevani, kun häntä rupean ohjaamaan.

Heinäkuussa 2003 Rosila lähetti kesälomalla olleelle Lipposelle autonkäyttöohjeet. Lipponen soitti seuraavana päivänä Rosilalle ja oli kimpaantunut saamastaan postista.

– Hän totesi, että mikä minä oikein luulen olevani, kun häntä rupean ohjaamaan. Kun selitin, että kansliatoimikunnan ohjeet koskevat myös puhemiestä, Lipponen jyrähti, että sellaiset päätökset pitää muuttaa.

– Lipposen mukaan eduskunnassa on paljon muitakin asioita, jotka vaativat muutosta, kun eduskunta on rähmällään tiedotusvälineiden edessä ja tekee niiden tahdon mukaan, Rosila muistelee puhelua.

Tämä oli ainoa kerta, kun Lipponen menetti malttinsa Rosilalle.

Myöhemmin kesällä muun muassa IS uutisoi tila-autosta, joka on vuokrattu lähinnä puhemiehen perheen kyydityksiin. Lipposella ei itsellään tuossa vaiheessa ollut ajokorttia.

Syksyllä uutisoitiin myös ajopäiväkirjoista, jotka paljastivat tila-autoa käytetyn lähinnä vain Lipposen perheen kuskaamiseen. Tämän jälkeen eduskunnan hallinto antoi autokuljettajille uudet ohjeet ajopäiväkirjojen täyttämiseen.

– Kun ne oli saatu sellaiseen muotoon, että kaikki ajot näyttivät virka-ajoilta eikä tarkkoja ajoreittejä merkitty, sammui tutkivien journalistien kiinnostus ajopäiväkirjoihin, Rosila paljastaa kirjassaan.

Lipposeen eivät lehtikirjoittelut aina vaikuttaneet. Lipponen ajoi ajokortin ja hankki perheiden tarpeeseen sopivan auton itse.

Lipponen ajoi lopulta ajokortin ja ryhtyi itse kuskaamaan perhettään.

Vielä maaliskuussa 2004 Lipponen haetutti aikuisen tyttärensä satamasta Supon kyydillä, kun eduskunta ei kyytiä tarjonnut.

Lipposet olivat menossa 90-vuotisjuhlille Tampereelle. Puhemies itse oli virka-autollaan Ylen tv-haastattelussa ja samaan aikaan satamaan oli tulossa hänen Ruotsissa asuva lääkärityttärensä.

– Eduskunnan virka-auton olisi pitänyt hakea hänet lauantaiaamuna laivarannasta Lipposten kotiin Etu-Töölöön. Pelkän perheenjäsenen kuljettaminen ei ollut kuitenkaan virka-auton käyttöohjeiden mukaista, minkä autonkuljettajien esimies Simo Valkeajärvi kertoi Lipposelle. Tämä totesi Valkeajärvelle, että unohtakaa koko juttu.

– Eduskunnan auto ei mennyt satamaan, mutta Lipponen oli laittanut Supon etsivän hakemaan tyttärensä laivalta, jotta perhe pääsi ajoissa eduskunnassa lainassa olleella tila-autolla lähtemään syntymäpäiväjuhliin Tampereelle. Ajopäiväkirjaan ajo merkittiin virkamatkaksi, koska syntymäpäiväjuhlien lomassa puhemies puhui myös politiikkaa, Rosila kertoo.

Puhemies Lipposen läksiäiset.–Kuva kertoo hyvin Paavon suuruuden ja kirjoittajan pienuuden.Henkisellä tasolla ero on vielä paljon suurempi, Rosila toteaa kirjan kuvatekstissään.

Lipposen puhemieskaudella eduskunnan rahankäyttö oli vielä suurpiirteistä. Tosin viimeisenä puhemiesvuotenaan Lipponen pyysi Rosilaa käyttämään punakynää eduskunnan budjetin valmisteluissa kolmen miljoonan verran.

Eduskunnan uusi erikoisvarustettu virka-auto otettiin käyttöön elokuussa 2005.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?