Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaskan yllätyspäätös: ”En tavoittele jatkokautta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaskan yllätyspäätös: ”En tavoittele jatkokautta”

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Julkaistu: 17.4.2018 10:42

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska ei tavoittele jatkokautta Sotkamon puoluekokouksessa kesällä.

Jouni Ovaska luetteli puoluetoimistolla järjestämässään tiedotustilaisuudessa puoluesihteerinä saavuttamiaan tavoitteita. Kunta- ja presidentinvaalit olivat keskustalle kuitenkin pettymys.

– Vaikka vaaleissa ei mitata järjestö- ja puoluetyön kehittämistä, kyse on luottamuksesta ja osaltaan jokaisen täytyy kantaa asemansa mukainen vastuu, Ovaska sanoo.

Pitkän harkinnan jälkeen Ovaska katsoi, ettei hän aio tavoitella jatkokautta puoluesihteerinä. Hänen mukaansa puolueella on edessään paljon uudistuksia, mutta kenttäväki ei ole niihin vielä valmis. Itselleen kaksi vuotta sitten asetettujen uudistustavoitteiden hän katsoo toteutuneen pääosin.

– Toisaalta ne uudistukset ja uudistustyö, joka nyt on tarpeellista, vaatii laajan kentän tuen. Olen huomannut, että on paljon sellaista uudistustyötä, jota ei pysty puolueen sisältä tekemään. Siihen ei olla vielä valmiita.

Ovaska sanoo aikovansa ottaa jatkossakin osaa aktiivisesti kansalaiskeskusteluun, jossa pohditaan, kuinka puolueiden tulisi uudistua vastaamaan nykypäivän rooliin. Aihetta pohdittiin hiljattain esimerkiksi Liisa Hyssälän (kesk) ja Jouni Backmanin (sd) Sitralle laatimassa työpaperissa.

– Luottamus on puolueiden tärkein voimavara. Puolue menestyy vaaleissa, kun siihen luotetaan. Koen, että puolue on sitä vahvempi, mitä vahvempi on keskinäinen luottamus. Olen saanut puolueelta paljon ja olen siitä erittäin kiitollinen, Ovaska muotoili.

Hän sanoi haluavansa olla mukana jatkossakin rakentamassa keskustaa. Siitä millaisesta asemasta hän työtä voisi tehdä, Ovaska oli vaitonainen. Ensi syksyn maakuntavaaleissa hän aikoo olla ehdolla.

– Ratkaisu oli vaikea. Mietin pitkään, miten lähteä liikkeelle. Lopulta koin, että haluan tehdä vaikuttamistyötä ja voin tehdä sitä myös muualla, Ovaska sanoo puoluesihteerin tehtävistä luopumisesta.

Ovaska sanoo keskustelleensa omasta ratkaisustaan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kanssa.

– Taisin yllättää hänetkin ratkaisullani.

Keskustassa raskaan hallitustaipaleen vuoksi kupliva tyytymättömyys on tiivistynyt Ovaskan ympärille. Keski-Pohjanmaan keskustan toiminnanjohtaja Jirka Hakala on jo aiemmin ilmoittanut lähtevänsä ehdolle puoluesihteerikisaan. Hakala on syyttänyt Ovaskaa huonosti menneistä vaaleista ja siitä, ettei keskusta hyökkää tai saa väkeä innostettua.

Aiemmin tänään puoluesihteerikisaan ilmoittautui perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon erityisavustaja Riikka Pirkkalainen. Ovaska sanoi rohkaisseensa tiettyjä tahoja viime päivinä lähtemään mukaan puoluesihteerikisaan. Nimiä hän ei kertonut, mutta lisää kisaan lähteviä lienee luvassa lähipäivinä.

Ovaska nosti tiedostustilaisuudessa esiin pitkään hoetun mantran siitä, että keskusta on epäonnistunut viestinnässä.

– Miksi kokoomus vie kaikki pisteet ja keskusta vaan vikisee? Ei voida katsoa, että on vain viestinnän tehtävä hoitaa se, vaan myös poliittisen viestinnän pitää olla sellaista, että kansalaisen on siihen helppo yhtyä ja kokea se omakseen, mutta viestinnän työkalut pitää olla kunnossa.

Ovaska muistutti puolueen laatineen uuden viestintästrategia ja palkanneen lisää viestintäosaamista puoluetoimistolle. Hiljattain keskusta nimitti Laura Ruoholan viestintäpäällikökseen.

– Ollaan tultu huimasti eteenpäin siitä, missä oltiin kaksi vuotta sitten.

Ovaskan mukaan puoluejohto on kiertänyt ympäri Suomea paljon. Hänen mukaansa sitä toivotaan aina kuitenkin lisää. Myös puoluesihteerin näkymättömyyttä julkisuudessa on arvosteltu.

– Tämä roolitus on yhdessä sovittu ja se on ollut oikea valinta. Puoluesihteeri keskittyy puolue- ja järjestötyön johtamiseen ja kehittämiseen. Näin sen pitää olla jatkossakin. Puoluesihteerien rooli on muuttunut huomattavasti. Se pitää tunnistaa ja tunnustaa.

Omista jatkosuunnitelmistaan Ovaska oli vielä vaitonainen. Maakuntavaaleissa hän aikoo olla ehdolla syksyllä.

Edit 11:52: Artikkelia päivitetty kauttaaltaan tiedotustilaisuuden päättymisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?