Kotimaa

IS seurasi hetki hetkeltä: Oikeuden istunto jouduttiin keskeyttämään – Turun puukottajaa ei voitu kuulla oikeudessa

Julkaistu: , Päivitetty:

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa oli tiistaina Abderrahman Bouananen vuoro tulla kuulluksi.
Käräjäoikeus oli varannut terroristisista murhista ja murhayrityksistä syytetyn Abderrahman Bouananen kuulemiselle kaksi istuntopäivää, tiistain ja keskiviikon.

– Varmasti aika ainakin riittää, totesi syyttäjä Hannu Koistinen viime viikolla, kun Bouananen kuulemista pohjustettiin oikeudessa.

Tähän asti Bouanane on toiminut oikeudessa varsin arvaamattomasti. Viime keskiviikkona Bouanane poistettiin istuntosalista. Hän raivostui ja alkoi syytää arabiankielisiä solvauksia uhrille, joka oli kutsunut häntä pelkuriksi.

Bouanane itse oli ilmoittanut, että hän haluaa tulla kuulluksi. Päivän mittaan selvisi, että kuuleminen ei kunnolla onnistunut, vaan häiriköinyt syytetty jouduttiin poistamaan salista.

Päätapahtumat

Istunto päättynyt tältä päivältä

"Asianmukainen kuuleminen ei tällä hetkellä onnistu"

Teki tuolille istumisesta numeron - Bouanane poistettiin taas salista

Isis mainittiin ensimmäistä kertaa

Syytetty kertoi olleensa sodassa naisia vastaan

Näytä lisää(13 kpl)

Istunto päättynyt tältä päivältä

Puheenjohtaja Tapio Katajamäki päätti tiistain istuntopäivän noin kello 12.55. Käräjäoikeus yrittää jatkaa Abderrahman Bouananen kuulemista keskiviikkona aamulla kello 9.

IS päättää hetki hetkeltä -seurannan tältä päivältä tähän.

Salissa keskusteltiin vielä hetki huomisaamun kuvausluvasta. Oikeus myönsi medialle mahdollisuuden kuvata istuntosalia videoyhteyden kautta keskiviikkoaamuna samalla tavalla kuin tiistaiaamunakin.

Istuntoa seuraamassa ollut uhri Hassan Zubier sanoi näkemyksenään, että julkisuus on juuri sitä mitä terroristi kaipaakin. Zubier on seurannut tähän asti jokaisen istuntopäivän paikan päällä. Muilla osapuolilla ei ollut huomauttamista kuvauslupaan.

Puheenjohtaja Katajamäki toivoi Gummeruksen välittävän päämiehelleen tiedon, että oikeussalissa pätevät aamulla sitten samat säännöt kuin tänäänkin.

Gummerus sanoi, ettei kysymys varsinaisesti ole tuolista, vaan syytetyn mielentilasta.

Oikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki huomautti, että lähtökohtaisesti syytetyn pitää istua tuolilleen. Jos tuolissa ei suoranaista vikaa ole, niin istuutumisesta kieltäytyminen on tulkittavissa niin, ettei syytetty halua vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Katajamäki ehdotti, että kuuleminen tältä päivältä lopetetaan ja jatketaan huomenna aamulla uudestaan. Syyttäjä ja asianomistajat puolsivat ehdotusta.

Gummeruksen mukaan Bouanane on sanonut, että nimenomaan haluaa tulla kuulluksi ja päästä sanomaan sanottavansa. Hän oli kuitenkin sanonut päämiehelleen ehdottavansa, että istunto tältä päivältä keskeytetään ja yritetään aamulla uudestaan.

"Asianmukainen kuuleminen ei tällä hetkellä onnistu"

Istuntoa jatkettiin kello 12.45. Asianajaja Kaarle Gummerus kertoi puhuneensa päämiehensä kanssa tulkin välityksellä.

- Keskustelin kuulemisen jatkamisesta. Hän on sellaisessa mielentilassa, että hänen asianmukainen kuulemisensa ei tällä hetkellä onnistu. Hän itse myös suhtautuu kielteisesti, Gummerus sanoi.

Teki tuolille istumisesta numeron - Bouanane poistettiin taas salista

Abderrahman Bouanane teki tuolille istumisesta numeron. Hän kieltäytyi toistuvasti istumasta tuolille. Vartijat eivät erityisemmin innostuneet ajatuksesta, että Bouanane seisoisi paikallaan.

- Jokainen uusi asia ja tuote, jos käytän sitä, vie minut helvettiin, Bouanane perusteli istuutumishaluttomuuttaan.

- Aha, totesi puheenjohtaja Tapio Katajamäki.

Hän ilmoitti syytetylle, että joko tämä istuutuu paikalleen tai hän poistuu salista. Bouanane valitsi jälkimmäisen. Vartijat saattoivat hänet ulos Turun vankilan istuntosalista.

- Meillä on nyt käsissämme prosessuaalinen ongelma, Katajamäki sanoi.

Syytetyn oikeus tulla kuulluksi on länsimaisen oikeusjärjestelmän peruspilareita.

Asianajaja Kaarle Gummerus ehdotti pientä taukoa. Pienen neuvottelun jälkeen näin päätettiin tehdä. Istunto jatkuu aikaisintaan vartin kuluttua.

Puukottajan asianajaja STT:lle: Syytetyn halu kohdistaa väkivalta naisiin tuli yllätyksenä

Asianajaja Kaarle Gummerus kertoi STT:lle, että syytetyn kertomus siitä, että hän halusi kohdistaa väkivaltaa juuri naisiin, tuli yllätyksenä.

Istunto jatkui tauon jälkeen. Abderrahman Bouanane oli jostain syystä haluton istumaan tuolilleen.

Oikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki ihmetteli, mikä on ongelma. Tulkin välityksellä Bouanane vastasi, että hänestä ei tunnu mukavalta istua siihen.

- Ei minustakaan tunnu mukavalta istua täällä, Katajamäki vastasi.

Hän ilmoitti asianajaja Kaarle Gummerukselle, että syytetyn on istuttava sillä tuolilla, joka tälle on osoitettu.

Käräjäoikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki katsoi parhaimmaksi, että oikeus pitää tauton. Istunto jatkuu kello 12.20.

Isis mainittiin ensimmäistä kertaa

Kaarinasta ystävänsä luota Abderrahman Bouanane siirtyi moskeijaan, jossa oli useiden eri kansallisuuksien edustajia. Hän kertoi puhuneensa yhden henkilön kanssa. Hän paheksui, että henkilö oli rukoilemassa moskeijassa T-paidassa, jossa oli Englannin lippu.

- Englanti on vihollisemme.

Ketä tarkoitat meillä, syyttäjä kysyi.

- Me muslimit.

Myös Englannissa asuu paljon muslimeja ja he elävät ihan rauhassa brittiläisessä yhteiskunnassa, syyttäjä jatkoi.

- On myös toisin päin. On myös islamilaisissa valtioissa asuvia toisten uskontojen edustajia ja he elävät ihan rauhassa.

Syyttäjä kysyi, että ymmärtääkö hän oikein Bouananen tarkoittavan "meillä" islamilaista valtakuntaa eli Isisiä. Omaa islamilaista kalifaattiaan tavoitteleva terrorijärjestö mainittiin ensimmäistä kertaa nimeltä tämän päivän istunnossa.

Tässä vaiheessa Bouanane muuttui haluttomaksi vastaamaan. Hän ilmoitti tulkin ärsyttävän häntä.

Vasta kolmannella yrittämällä Bouanane suostui vastaamaan syyttäjän kysymykseen.

- Kyllä, kuului vastaus.

Syyttäjiä siirtyi käymään tekopäivän tapahtumia uudestaan läpi, nyt yksityiskohtiin tarttuen.

Syyttäjä Hannu Koistinen näytti Bouananelle selfie-kuvaa, jonka tämä oli ottanut peilin kautta itsestään Kaarinassa ystävänsä luona tekopäivänä.

Bouanane muistaa ottaneensa kuvan, mutta ei sitä miksi.

Kuvassa ojennettuna olevaan etusormeen ei Bouananen mukaan liity mitään viestiä tai symboliikkaa.

Syytetty Bouanane oli syyttäjän mukaan katsellut illalla ja yöllä videoita Barcelonan tuhoisasta terrori-iskusta, joka tapahtui 17. elokuuta 2017 - siis päivää ennen kuin Bouanane toteutti oman tekonsa.

Bouanane myönsi katselleensa videoita, mutta kiisti, että Barcelonalla olisi ollut vaikutusta hänen omaan tekoonsa. Siellä tapahtui samoja asioita kuin monissa muissakin hyökkäyksissä.

Videoista tuli hänelle kuitenkin "hyvä tunne".

- Ei pysty kuvaamaan tarkemmin, mutta hyvä tunne.

Bouananen mukaan jokainen vihollista vastaan hyökkäävä pyrkii tavoittelemaan parempaa elämää tai muuttamaan elämän paremmaksi.

Syyttäjä kysyi, että tätäkö hän tavoitteli, hyvän olon tunnetta ja parempaa elämää.

- Sitä olen yrittänyt tehdä kotimaassa, Saksassa ja Italiassa. Jos ei haluta minua, niin jätän tilaa niille, jotka eivät halua.

Hän sanoi olleensa jo pienenä kärsivällinen, mutta odotuksellakin on rajansa.

Bouanane toisti jälleen, että ei vain Suomessa, vaan muuallakin hänen vihollisiaan ovat naiset.

- Tuntuu, että miehet ovat uhreja, Bouanane sanoi ja puhkesi taas hersyvään nauruun.

Bouananen henkiin jääneillä uhreilla vakavia vammoja

Turun puukotuksessa loukkaantuneiden uhrien vammoja käsiteltiin viime viikolla oikeudessa avoimin ovin. Ne olivat korutonta kertomaa.

Hassan Zubier loukkaantui pysyvästi yrittäessään pelastaa 30-vuotiaan naisen hengen.

Lastenrattaiden kanssa liikkeellä ollut 33-vuotias nainen sai henkitorveensa viiltovammoja, joiden takia hän oli viikon hengityskoneessa nukutettuna.

43-vuotaalla naisella puolestaan oli nieluun asti ulottuva viiltohaava.

Lue lisää täältä.

Syytetty kertoi olleensa sodassa naisia vastaan

Syyttäjä kysyi "allahu akbar" -huudoista, joita monet silminnäkijät ovat kertoneet Bouananen huutaneen tekojensa aikana.

- Kun kävin (30-vuotiaan naisen) kimppuun, minulla oli sellainen tunne sisälläni, että minun on pakko huutaa "allahu akbar".

Syyttäjä kysyi, mitä huuto Bouananelle merkitsi.

- Se kertoi minulle sodasta naisia vastaan. Ei miehiä vastaan, Bouanane vastasi nauraen.

Poliisiauto tuli Bouananea vastaan, kun tämä oli kääntymässä Brahenkadulle. Hän kertoi ajatuksensa olleen, että hän hyökkäisi poliisin kimppuun.

Syyttäjä kysyi, oliko hänellä tarkoitus saada vielä niin monta uhria kuin mahdollista ennen kuin poliisi ottaa hänet kiinni.

- Kun näin poliisiauton ja he näkivät minut, en nähnyt enää muita ihmisiä. Kun käännyin yhdestä kulmasta, niin näin tämän viimeisen.

Viimeistä edellistä loukkaantunutta uhriaan, keski-ikäistä naista, Bouanane ei kertomansa mukaan muista lainkaan.

Tähän väliin on hyvä muistuttaa, että Abderrahman Bouanane on mielentilatutkimuksessa todettu syyntakeiseksi.

"Tuntui, että joku ohjaa minua"

Toinen kuolonuhri oli 42-vuotias nainen. Bouanane sanoi, ettei muista, miksi koukkasi takaisin naisen luokse surmaamaan tämän. Koukkaus näkyy syyttäjän mukaan valvontakameravideolta.

Bouanane kertoi, ettei hänellä ollut tilanteessa tuntemuksia.

- Jatkoin vain tehtävääni. Tuntui, että joku ohjaa minua, en pystynyt hallitsemaan itseäni.

Syyttäjä Hannu Koistinen totesi, että palataan tähän aiheeseen myöhemmin.

"Tehtävä epäonnistui"

Bouanane kertoi lähteneensä Kauppatorilta, koska katsoi tehtävänsä epäonnistuneen. Hänen alkuperäinen suunnitelmansa oli näyttää irtileikattua päätä valvontakameroille keskellä toria.

Bouanane kertoi ottaaneensa takaa-ajoon lähteneen Hasan Alazawiin vihollisekseen, koska tämä "luuli olevansa supersankari".

Alazawii suututti Bouananen viime viikolla oikeudessa kutsumalla tätä pelkuriksi.

Kaikki naiset ärsyttivät Bouananea

Bouanane selittää silmät suurina ja innokkaasti, että monet asiat ärsyttivät häntä jo pienenä, mutta hänellä ei ollut tilaisuutta tappaa ketään ennen kuin Suomessa.

Tänne tullessaan hänellä oli kertomansa mukaan pitkä lista naisista. Kaikki naiset iästä riippumatta ärsyttivät häntä, opettajat ja naapurit varsinkin. Siksi hän lähti kotimaastaan Marokosta ja myöhemmin Saksasta.

Ensimmäistä kuolonuhriaan, 30-vuotiasta naista Bouanane halusi iskeä kaulaan. Videoyhteyden kautta jäi epäselväksi, mitä Bouanane seuraavaksi vastasi, jotakin hänelle oli ilmeisesti myöhemmin sanottu tähän liittyen.

Puheenjohtaja Tapio Katajamäki ohjasi keskustelun takaisin raiteilleen ja syyttäjä kysyi seuraavista uhreista, Hassan Zubirerista ja tämän puolisosta. Bouanane sanoi halunneensa antaa näille viestin, että poistuvat alueelta.

Hymy ja uskonnon esittely ärsyttivät Bouananea

Syyttäjä Hannu Koistinen pyysi Bouananea palaamaan hetkeen juuri ennen tekoja, jolloin hän oli Kauppatorin jäätelökioskilla, kaksi veistä laukussaan.

Mitä ajattelit tuolloin? Oliko sinulla joku suunnitelma ja jos oli, niin mikä tuo suunnitelma oli?

- Minun maalini oli tämä (30-vuotias nainen) ja hänen kaverinsa.

Minkä vuoksi juuri hän ja hänen kaverinsa?

- He ärsyttivät minua. Tarkemmin sanottuna häiritsivät minua seksuaalisesti.

Mikä heissä sinua ärsytti?

- Hymyilivät. Tapa, jolla hymyilevät herättää tietynlaisia tunteita, jotka ovat niin sanotusti kiusallisia.

Tiesitkö missä tehtävissä he tuolloin olivat torilla?

- Kyllä. Myös vaatteet ja varustuksen, jotka heillä oli päällään.

Tiedämme, että he olivat esittelemässä Jehovan todistajien asiaa. Tiesitkö tuosta etukäteen?

- Kyllä.

Miten tiesit?

- Yksi oli samoissa hommissa kirkon vieressä.

Oliko se hänen hymynsä vai se asia, mitä hän siellä esitteli?

- Molemmat.

Kyselyvuoro siirtyi kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistiselle.

"En olisi lopettanut, jos ei olisi ammuttu"

Poliisi yhytti Abderrahman Bouananen, kun tämä oli 73-vuotiaan naisen kimpussa. Bouanane kertoi, että hänellä syntyi katsekontakti poliisin: he katsoivat toisiaan kasvoista kasvoihin.

Bouanane sanoi, että hänen oli tarkoitus ottaa nainen kilveksi hänen ja poliisin väliin.

- Yhtäkkiä vanha rouva tippui maahan, Bouanane kertoi.

Tilanne oli hänen mukaansa yllättävä. Hän luuli, että poliisi olisi ampunut heti, mutta ampuminen "myöhästyi".

Bouanane sanoi, ettei hän iskenyt naista veitsellä, vaikka hänellä oli sellainen kädessään, tarkoitus oli pitää naista ihmiskilpenä. Nainen oli kuitenkin saanut veitsestä jälkiä.

- Olen itsekin yllättynyt, että jälkiä löytyi, Bouanane sanoi.

Bouanane lopulta pysähtyi poliisin luotiin.

- En olisi lopettanut, jos ei olisi ammuttu.

Loppuvaiheessa veritekoaan Bouanane ei kertomansa mukaan katsonut kasvoihin.

- Iskin niin sanotusti ohimennen, vastaan tulevia henkilöitä.

"Katsoin vain ennen hyökkäystä, että on suomalainen"

- Hyökkäyksen aikana en katsonut hirveän tarkkaan kasvoihin. Katsoin vain ennen hyökkäystä, että on suomalainen, Abderrahman Bouanane sanoi.

Tosiasiassa useampikin hänen uhreistaan oli ulkomaalainen tai maahanmuuttajataustainen.

Puukottajan uhri Alazawii: ”Näin, että hän on hysteerinen pelkuri”

Hasan Alazawii luonnehti vastaajaa pelkuriksi oikeudessa keskiviikkona.

– Katsoimme silmästä silmään ja näin, että hän on hysteerinen pelkuri, Alazawii muisteli kohtaamista viime elokuussa.

Alazawii sai sanoillaan keskiviikkona Bouananen hermostumaan ja syytetty jouduttiin poistamaan salista.

Lue lisää täältä.

Bouanane ei ole osoittanut oikeudessa toistaiseksi ulkoisesti minkäänlaisia katumuksen merkkejä. Gummerus jatkaa kyselemistä uhri kerrallaan.

Bouanane vaikuttaa päinvastoin hyvinkin vapautuneelta. Hän hymyilee paljon, naureskelee ja elehtii käsillään.

Nauroi esitellessään puukotusta

Seuraavaksi kysymysvuorossa on Hasan Alazawiin puukotus. 27-vuotias irakilais-suomalainen mies joutui puukotetuksi ajaessaan Bouananea takaa.

Viime viikolla Bouanane raivostui oikeussalissa juuri Alazawiille, kun tämä kutsui häntä pelkuriksi.

Nyt Bouanane puhkesi hersyvään nauruun esitellessään käsillään, mihin kohtaan kaulan juureen hän Alazawiitä puukotti.

- Bum, hän tehosti selostustaan ääniefektillä demonstroidessaan iskunsa kaarta.

Zubier kohtasi puukottajan silmästä silmään viime viikolla

Hassan Zubier kohtasi puukottajansa jälleen silmästä silmään Turun vankilassa viime viikolla.

– Hän on häpeällinen ihminen. Kun hän näki kuvia kuolleista ja loukkaantuneista, hän hymyili. Hän ei osoita kerta kaikkiaan minkäänlaista katumusta, Zubier sanoi IS:lle tiistaina oikeuden istunnon jälkeen.

Zubier joutui vammojensa takia pyörätuoliin, lääkäreiden arvion mukaan loppuiäkseen.

Lue lisää täältä.

Ensimmäisen uhrin aviomies odotti turhaan jäähallilla

30-vuotiaan vaimonsa traagisena perjantaina menettänyt aviomies kertoi poliisille kuulustelussa, että hänen vaimonsa oli mennyt torille vapaaehtoistyöhön kello kahdelta, ja hänen piti olla siellä kolme tuntia.

Pariskunnalla oli ollut yhteisiä suunnitelmia elokuiselle perjantai-illalle.

– Meidän oli tarkoitus mennä hänen vuoronsa jälkeen Turun jäähalliin Artukaisiin katsomaan jääkiekkoturnausta, ja minä olinkin mennyt sinne jo edeltä. Vaimoni piti tulla sinne perässä heti kun vain ehtisi, mies kuvaili poliisille.

Lue lisää täältä.

Gummerus jatkoi kyselyä seuraaviin uhreihin, pyörätuolipotilaaksi vammautuneeseen Hassan Zubieriin ja tämän puolisoon. Bouanane myönsi myös nämä puukotukset.

Hän ei kertomansa mukaan muista, kuinka monta kertaa hän palasi puukottamaan Zubieria, joka yritti pelastaa ensimmäisen uhrin henkeä.

Bouanane myönsi ensimmäisen surman

Bouanane ei kuitenkaan aloittanut väkivaltaa vielä linja-autoasemalla, vaan hyppäsi bussiin ja ajoi sillä lyhyen matkan. Hän päätyi Kauppatorille.

Siellä ensimmäiseksi uhriksi joutui 30-vuotias nainen.

- Oletko sinä käyttänyt veistä tuolla tavoin, että (30-vuotias nainen) on kuollut tuossa tilanteessa? asianajaja Kaarle Gummerus kysyi.

- Kyllä.

"Tuntui, että kaikki katsovat suoraan minuun"

Bouanane kertoi tunteneensa, että häntä "autetaan kaukaa".

Hän elehtii puhuessaan voimakkaasti raudoitetuilla käsillään. Hän kertoi olleensa linja-autoasemalla, kun alkoi "hirveä meteli, hirveä ääni".

- Koska en tykkää katsoa ihmisiä suoraan silmiin, tuntui että kaikki katsovat suoraan minuun.

Tilanne muuttui Bouananen mukaan kiusalliseksi. Hän ei tykännyt, että ihmiset katsoivat häntä.

Hän sanoi, että hänellä oli jo linja-autoasemalla tarkoitus kohdistaa väkivaltaa ihmisiin.

Bouanane kertoi manifestin nauhoittamisesta

Gummerus siirtyi kysymään tekopäivän tapahtumista. Bouanane kertoi olleensa Kaarinassa ja lähteneensä sieltä johonkin aikaan, hän ei "seuraa aikaa" tarkasti.

Hän kävi moskeijassa ja siirtyi sieltä "kirkon lähettyville". Keskusrikospoliisin esitutkinnan mukaan hän nauhoitti videomanifestinsa Turun tuomiokirkon puistossa.

Bouanane myönsi tehneensä nauhoituksen ja laittaneensa sen internetiin.

- En pystynyt enää hallitsemaan itseäni, hän vastasi kysymykseen siitä, mitä hän teki nauhoitukselle.

Seuraavaan kysymykseen tuli pitkä vastaus, jonka kuluessa Bouanane puhkesi nauruun.

- Sen jälkeen unohdin hevosen ja latasin nettiin islamilaisen lipun, tulkki suomensi vastauksen.

"En halua vastata"

Asianjaja Gummerus kysyi, missä Bouanane on asunut Suomessa ollessaan.

- Valitettavasti en voi vastata tähän kysymykseen, Bouanane sanoi.

Gummerus jatkaa, onko niin, ettei Bouanane halua vastata vai eikö hän kykene vastaamaan

- En halua vastata, Bouanane sanoi.

Asianajaja Kaarle Gummerus aloitti Bouananen kuulustelemisen. Hän aloitti kyselemällä, koska Bouanane lähti Marokosta Eurooppaan ja millaista reittiä tämä on kulkenut.

Käsirautoihin kahlehdittu Bouanane vastaa arabiaksi ja hänen vastauksensa tulkataan suomeksi. Ääniyhteys Turun oikeustalolle on huono, tulkkauksesta on hyvin vaikea saada selvää.

Bouanane jälleen hymyssä suin

Syytetty Abderrahman Bouanane tuotiin istuntosaliin vartioituna. Hän hymyili useaan otteeseen sen parin minuutin aikana, kun oikeus salli syytetyn kuvaamisen videoyhteyden päästä. Kuvaamisen ajan Bouananen selän takana seisoi kolme vartijaa.

Istunto alkoi

Viivästyi jäi lyhyeksi. Videoyhteys Turun vankilaan avattiin ja puheenjohtaja Tapio Katajamäki julisti istunnon alkaneeksi.

Käsittelyn alku viivästyy, asianajaja neuvottelee Bouananen kanssa

Yleisö päästettiin sisään oikeustalon saliin. Parikymmentä median edustajaa on paikalla.

Oikeuden virkailija ilmoitti, että käsittelyn alku kuitenkin viivästyy tovin. Syytetyn puolustaja asianajaja Kaarle Gummerus on pyytänyt saada neuvotella syytetyn kanssa.

Kuvaaminen sallittu istunnon aluksi oikeustalolla, mutta ei vankilassa

Käräjäoikeus sallii tänään kuvaamisen oikeustalolla parin minuutin ajan ennen varsinaisen istunnon alkamista. Media saa siis kuvata käräjäoikeuden salin videoruutuja, joilla on kuvayhteys varsinaiseen istuntopaikkaan eli Turun vankilaan. Samaan tilaan syytetyn kanssa kuvaajat eivät tänään pääse.

Abderrahman Bouanane oikeuden kuultavaksi

Tänään Turun puukotuskäräjillä on vuorossa syytetyn Abderrahman Bouananen kuuleminen. Istunnon on määrä alkaa kello 9.