Pilvi, Pälvi

Kotimaa

Turun puukottaja käyttäytyy oikeudessa oudosti – asiantuntija: Bouanane toimii kuin Breivik

Julkaistu: , Päivitetty:

Jihadismin tutkija Atte Kalevan mukaan Turun puukotuksesta syytetty Abderrahman Bouanane käyttäytyy tutulla tavalla. Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina Bouananen itsensä kuulemisella. IS seuraa istuntoa.
Turun puukotuksesta epäilty Abderrahman Bouanane on esiintynyt oikeudessa uhmakkaasti, virnuillen ja solvaten uhriaan. Tämän vuoksi Bouanane on välillä poistettu salista ja lähetetty rauhoittumaan.

– Hän haluaa osoittaa, että on Isisin sotilas eikä kadu tekoaan vaan päinvastoin on ylpeä siitä, jihadismin tutkija Atte Kaleva sanoo.

Isisin sotilaan identiteettiin kuuluu myös vääräuskoisten halveksunta. Itseään Bouanane vaikuttaa pitävän hurskaana muslimina ja siten parempana ihmisenä kuin uhrejaan.

Tiistaina Bouanane pääsee ääneen oikeussalissa. Kalevan mukaan Bouanane käyttää oikeudenkäynnin tuomaa julkisuutta hyväkseen ideologiansa levittämiseen kuten Anders Breivik, joka surmasi 77 ihmistä Utöyan joukkomurhassa heinäkuussa 2011. Breivik teki oikeudessa äärioikeistolaisia tervehdyksiä ja hymyili kuunnellessaan oikeudessa itse hätäkeskukseen soittamaansa puhelua, jossa kertoi surmanneensa kymmeniä ihmisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Breivik myös näki vaivaa osoittaakseen, ettei ole hullu. Bouanane taas on pyrkinyt parhaansa mukaan vaikeuttamaan asianajajansa työtä, kun tämä on pyrkinyt osoittamaan, ettei puukotusten motiivi ollut terroristinen.

Molemmille lienee tärkeää osoittaa, että teko tehtiin täydessä ymmärryksessä.

– Jos ajateltaisiin, että tekijä oli mielenvikainen, se romuttaisi kokonaan heidän ideologiansa painoarvon.

Bouananea ja Breivikiä yhdistää myös se, että molemmat olivat yksinäisiä susia vailla laajoja yhteyksiä jihadistijärjestöihin.

Yksinäisiä susia on melko vähän. Se taas on hyvä uutinen, koska juuri verkostot yleensä paljastavat suunnitteilla olevat iskut viranomaisille, Kaleva lisää.

Terrorismioikeudenkäynnit käydään usein suljettujen ovien takana.

Myös muualta maailmasta on kuitenkin esimerkkejä siitä, että terroristisen teon valmistelusta epäilty nauttii huomiosta oikeusprosessin aikana, sanoo poliittiseen väkivaltaan ja terrorismiin erikoistunut analyytikko Otso Iho lontoolaiselta IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre -tutkimuslaitokselta. Sama koskee myös epäiltyjen oikeustalolle saapuvia radikaali-islamistisia tukijoita.

Vaikka terroristit saavatkin oikeusistunnoista tilaisuuden oman sanomansa levittämiseen, Atte Kaleva pitää niistä uutisointia tärkeänä. Kalevan mielestä kansalaisilla on oikeus tietää syytettyjen käytöksestä, ja hyssyttely loisi kysyntää valemedioille.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

 2. 2

  Petrin riistakamera ikuisti todella harvinaisen vieraan idästä – ”Olihan se onnenkantamoinen”

 3. 3

  Linnanmäen tulevaan vuoristorataan pääsee rahalla jonon ohi

 4. 4

  Näin Fortumia on loattu Venäjällä - ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina...”

 5. 5

  Näin luet matkalaukun tunnistetarraa – paljastaa ”tasosi” matkustajana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 2. 2

  Muurari teki salaojaremontin ennen talonsa myyntiä – sai 330 000 euron laskun salaisen virheen takia

 3. 3

  Prinsessa Sofia kohautti tyköistuvassa yläosassa – ulkomaillakin ällistyttiin: ”Ihan kuin malli!”

 4. 4

  Sometähti jakoi kuvia ”sugar daddyn” kustantamasta luksuksesta – totuus paljastui, kun poliisi sai kaunottaren rysän päältä kiinni

 5. 5

  Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää