Kotimaa

Vanhemmat kaltoinkohtelivat 10-vuotiasta kaikessa rauhassa vuosia – Asiantuntija vaatii neuvoloita reagoimaan

Julkaistu:

Lastensuojelu
Jyväskylän kaltoinkohtelutapaus saa lasten hyvinvointia puolustavat toimijat vaatimaan muutoksia kuntien toimintatapoihin.
Jyväskylässä ilmi tullut yli yhdeksän vuotta kestänyt lapsen ihmisarvon vakava loukkaaminen vakavoittaa niin Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinosen kuin lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilankin.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa käsitellyssä tapauksessa useampilapsisen perheen vanhemmat jättivät yhden lapsensa ensin käytännössä vaille terveydenhoitoa ja lopulta myös mahdollisuutta käydä koulua. Kun poika oli kymmenen, huomattiin, että hän oli fyysisesti jälkeenjäänyt eikä osannut lukea tai kirjoittaa.

IS uutisoi tapauksesta viime perjantaina. Vanhemmat saivat pahoinpitelyksi luokitellusta rikoksestaan kaksi kuukautta ehdollista vankeutta. Keskustelua on herättänyt vanhempien menettelyn lisäksi tuomio, jota pidetään varsin vaatimattomana.

Iltalehti uutisoi maanantaina, että tapauksesta käynnistetään sisäinen selvitys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Eihän tällaista saisi tapahtua, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoi Iltalehdelle.

Jyväskylän kaupungin lastensuojelun avohuollon johtavat sosiaalityöntekijät eivät vastanneet IS:n soittopyyntöön.

Mitä tehdä, ettei moinen voisi enää olla mahdollista?

Jyväskyläläisvanhemmat käyttivät lastaan viimeisen kerran neuvolassa runsaan 1,5 vuoden ikäisenä. Heinonen toivoo neuvoloiden puuttuvan käyntejä laistavan perheen toimiin ajoissa – ennen kuin vastaan tulee huostaanotto, kuten esimerkkitapauksessa lopulta kävi.

– Neuvoloiden pitäisi reagoida tilanteeseen ja lähtökohtaisesti etsiä keinoja tukea perhettä ongelmissa. Jos lastensuojelu on peikko, voi vanhempia kannustaa matalan kynnyksen tukeen. Perheelle voidaan tehdä sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointi, Heinonen neuvoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ei ole harvinaista, ettei perhe halua ottaa yhteiskunnan tukea vastaan. Jotkut kokevat, että apu on yksityisyyteen puuttumista. Mutta tällaisia tapauksia ei ole montaa.

Verkoston ulkopuolelle jää harva lapsi. Esimerkiksi neuvola tavoittaa alle kouluikäisten lasten perheistä 99,5 prosenttia. Lukema näyttää hienolta, mutta käänteisesti ajatellen yksi 200 lapsesta ei käy neuvolassa lainkaan.

– Konkreettiseksi kysymykseksi tulevat myös rokotteet, joita annetaan ihmisen ensimmäisinä elinvuosina useita ja joiden saamisen yhteiskunta on arvioinut lapsen eduksi. Eli yhteiskunnan on varmistettava lapsen kasvu- ja elinolosuhteet. Lapsi ei saa vain unohtua, Kurttila vaatii.

– Usein lapsen kokemuksen ymmärtäminen laittaa viimeistään hälytyskellot soimaan lapsen tilanteesta. Tämä vaatii tosin ammattilaisilta aikaa ja asennetta.

Jyväskylän tapauksessa vanhemmat päättivät, ettei lasta päästetä edes kouluun. Perheen antamassa kotiopetuksessa lapsi ei kuitenkaan oppinut edes perustaitoja. Kurttila katsookin, että kunnat tarvitsevat selkeämmät ohjeet oppivelvollisuuden edistymisen valvonnasta seurannan osalta. Valvontaa olisi lisäksi vahvistettava lainsäädännön keinoin.

– Samalla on huolehdittava aikaisempaa paremmin, että kotiopetuksessa olevat lapset osallistuvat säännönmukaisesti terveystarkastuksiin. Kotiopetuksessa olevan lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen seurantaa on tehtävä säännönmukaisesti lukukausittain, Kurttila vaatii.

– On hyvin vakavaa, että Suomessa havaitaan tilanteita, joissa lapsi on jäänyt ilman tarvitsemaansa kasvun ja oppimisen tukea. Oleellista myös on, että lapsi itse tulee kuulluksi.

Kurttila korostaa kuntien vastuuta sekä neuvolakäyntien että oppivelvollisuuden kohdalla.

– Pakkoon ei suomalainen yhteiskunta perustu, mutta ei myöskään vanhempien vapaaseen tahtoon määrittää, mikä on oikein ja hyväksi lapselle. Vanhemmat ovat lapsen ensisijaisia kasvattajia, viimesijainen on yhteiskunta.

Heinonen lisää, että lapsen kohdalla myös muiden kuin perheen ja yhteiskunnan on oltava hereillä.

– Vastuu kuuluu myös lähipiirille ja yhteisölle. Kyse on meidän kaikkien yhteisestä asiasta. Jokaisen pitäisi miettiä tilanteita, joissa joku lapsi saattaa joutua kaltoinkohdelluksi.

– Kynnys puuttua toisen perheen asioihin on korkea, mutta lapsen oikeudet ovat tärkeintä. Surullista on se, että kukaan näe, kuule eikä kohtaa lasta – että lapsi ei ole se, johon katse kohdistuu. Lasta ei saa sivuuttaa omasta elämästään, Heinonen sanoo.