Kotimaa

Poliisi selvittää kuvaa: Nuori makasi haudalla kimpusta revitty ruusu rinnallaan – ”Inhottava tapaus”

Julkaistu:

Poliisi tutkii
Poliisin käsityksen mukaan kuva haudalla makaavasta nuoresta on levinnyt nopeasti ja laajalle nuorison keskuudessa. Poliisilla on selvittelyssä, täyttääkö teko rikoksen tunnusmerkit.
Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Henna Kelloniemi kertoo maanantaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessä poliisin tietoon tulleesta kuvasta, jossa nuori makaa haudalla.

Kelloniemi kirjoittaa, että ”inhottava tapaus” – haudalla makaavan nuoren kuva – tuli hänen tietoonsa viime viikolla, kun hänelle lähetettiin sosiaalisen median palvelu Snapchatissa ruutukaappaus kuvasta, joka oli hänen käsityksensä mukaan levinnyt nopeasti ja laajalle nuorison keskuudessa.

Kelloniemen mukaan kyseisessä kuvassa henkilö makaa haudalla selällään ja kädet rinnallaan, käsissään ruusu, joka näyttäisi olevan peräisin haudalla olevasta kimpusta.

– Kuvassa henkilö makaa haudalla. Hän on asettunut siihen katse ylöspäin, kädet rinnalla, polvet koukussa. Käsiensä välissä hän pitää kaunista ruusua, jonka on ottanut kuvasta päätellen omaisen haudalle tuomasta kimpusta. Kimppu näyttää siltä, että on aivan vastikään tuotu. Pysäyttävä kuva, mutta aivan eri tavalla kuin kuvan henkilö ehkä itse odotti, Kelloniemen teksti kuuluu.
Kelloniemi kirjoittaa, että hänen saamassaan kuvassa hautakivessä oleva nimi on peitetty, mutta hän ei toistaiseksi tiedä, onko vainajan nimi peitetty myös alkuperäisessä kuvassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kelloniemi lisää, että vaikka kuvan julkaisijan nimi ei poliisille lähetetyssä kuvassa näkynyt, ei kuvan julkaisijan nimi ole vaikeasti selvitettävissä.

Kelloniemi kertoo olevansa huojentunut siitä, että kuva tuli poliisin tietoon. Hänen mukaansa kuvaan lisättyjen kommenttien perusteella moni nuori näyttäisi tuomitsevan asian.

– On ihmisiä, jotka välittävät ja haluavat vahvistuksen sille ajatukselleen, että tämä ei ole oikein. Onneksi kuvan päälle lisätyistä kommenteista näkee, että nuoret itse ovat tuominneet asian vääräksi. Moni oli sitä mieltä, että kuvan jakaminen oli epäkunnioittavaa ja törkeää, Kelloniemi kirjoittaa.

Kelloniemi kertoo, että asia on nyt poliisilla selvittelyssä, ja poliisi yrittää selvittää tarinan kuvan ottamisen taustalla, sekä sen, täyttääkö teko rikoksen tunnusmerkit.

Poliisin päivityksessä muistutetaan myös, että hautarauhan rikkomisesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään vuosi vankeutta. Rikoslain mukaan hautarauhan rikkomisen tunnusmerkistö täyttyy, jos avaa luvattomasti haudan tai ottaa sieltä ruumiin tai sen osan, ruumisarkun tai hautauurnan, käsittelee hautaamatonta ruumista pahennusta herättävällä tavalla tai turmelee tai häpäisee hautaa tai kuolleen muistomerkkiä.

Tekstissä poliisi muistuttaa kuolleiden henkilöiden omaisten tuskasta ja peräänkuuluttaa harkintaa sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien suhteen. Poliisi muistuttaa myös, ettei hautausmaa ole oikea paikka pelleilyyn.

Kelloniemi mainitsee, että esimerkiksi poliisitehtävistä ja kuolonkolareista napatut ja sosiaalisessa mediassa jaetut kuvat voivat satuttaa asianomaisia kovasti.

– Voittaako kuoleman viehätys terveen harkinnan? Onko upeasti somessa leviävä kuva merkittävämpi juttu kuin kuolleen ihmisen omaisten tuska? Tätä(kin) huomaan pohtivani nykyään usein. En liene ajatusteni kanssa yksin, Kelloniemi kirjoittaa.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin huhtikuussa tapauksesta, jossa lumilautailija oli osoittanut piittaamattomuutta vainajia kohtaan liukuessaan hautamuistomerkin päällä. Kyseessä on nimettömänä haudattujen muistolle pystytetty hautamuistomerkki Kempeleessä.

Hollantilainen lumilautailija Jesse Augustinus, 22, kuvasi hautamuistomerkillä videota ja julkaisi tilanteesta kuvia Instagramissa. Hän poisti julkaisut myöhemmin ja pyysi tekoaan anteeksi. Augustinus kirjoitti julkaisussaan, että hän ei tiennyt monumentin merkitystä.

Joitain päiviä myöhemmin IS kirjoitti, että tapahtuneesta on tehty rikosilmoitus. Oulun poliisista kerrottiin viikko sitten maanantaina, että rikosnimikkeet tutkinnan alkuvaiheessa olivat lievä vahingonteko ja hautarauhan rikkominen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt