Kotimaa

Huhtasaari: Gradun plagiointiepäily ”kohtuutonta”

Julkaistu:

Gradu
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari pitää graduunsa kohdistunutta plagiointiepäilyä ja sen tutkintaa kohtuuttomana.
Laura Huhtasaari on kirjoittanut asiasta blogissaan sen jälkeen, kun Jyväskylän yliopiston rehtori antoi asiasta päätöksensä. Rehtorin mukaan Huhtasaaren vuonna 2003 valmistunut opinnäytetyö rikkoo joltain osin hyvää tieteellistä käytäntöä.

Huhtasaari myöntää blogissaan, että hänen tutkielmassaan on huolimattomuusvirheitä. Plagiointiepäilyjen esiin nostamista hän pitää lokakampanjana.

– Kyllä, työssäni on huolimattomuusvirheitä, silti koen, että tämä on ollut minua kohtaan kohtuutonta, Huhtasaari kirjoittaa.

Hän kritisoi muun muassa sitä, että 15 vuotta vanhaan graduun sovelletaan nykyisiä ohjeita vilppiepäilyistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtasaari totesi rehtorille antamassaan lausunnossa, että hänen tekemissään virheissä ei ollut kyse vilpistä. Hän arvioi lausunnossaan myös, että tutkielman puutteet on jo huomioitu tutkielman arvostelussa.

Kyseessä hyvän tieteellisen käytännön loukkaus

Plagiointiepäilyjen vuoksi käynnistetyn esiselvityksen teki yliopiston ulkopuolinen asiantuntija, professori emeritus Jarkko Hautamäki. Hän katsoi, ettei hyvää tieteellistä käytäntöä ole noudatettu johdonmukaisesti.

Rehtorin päätöksen mukaan ilman viitteitä tehtyjä suoria lainauksia on tutkielman kirjallisuusosiosta noin kymmenesosa. Sen sijaan empiirisessä aineistossa ei ole havaittu merkkejä plagioinnista.

Päätöksen mukaan kyseessä on hyvän tieteellisen käytännön loukkaus, vaikka se onkin Huhtasaaren mukaan tahatonta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ottaen huomioon, että kyseessä on ollut pro gradu -työ ja sen rajattu osio, ei loukkaus kuitenkaan ole luonteeltaan erityisen vakava.

Esiselvityksessä ei ilmennyt epäilyä laajemmasta vilpistä, ja rehtori lopettaa asian käsittelyn omalta osaltaan tähän. Rehtorin päätös liitetään gradun yhteyteen yliopiston kirjaston arkistoon, ja tutkielman viitetietoihin kirjastotietokantaan merkitään tieto rehtorin päätöksestä.

Jos Huhtasaari on tyytymätön rehtorin päätökseen, hänellä on puoli vuotta aikaa pyytää lausuntoa tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta.

Epäilyt esiin presidentinvaalien alla

Plagiointiepäilyt nousivat esille tämän vuoden tammikuussa, kun liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen väitti, että gradussa on plagioituja kohtia. Hän esitteli blogissaan kolme lyhyttä tekstikatkelmaa, jotka Huhtasaari näyttää hänen mukaansa kopioineen suoraan muista lähteistä.

Huhtasaari on kiistänyt plagioinnin ja sanonut epäilyn olevan pelkkää peliä, koska se tuli esille vain pari viikkoa ennen presidentinvaaleja, joissa Huhtasaari oli ehdokkaana.

Huhtasaari teki opinnäytetyönsä vuonna 2003 Kokkolan yliopistokeskuksessa, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto.

Rehtorin päätöksestä uutisoi tänään aiemmin Keskisuomalainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt