Kotimaa

Henkilökuntaan kuuluva puristi yllättäen rinnasta, mieslauma vonkui oven takana – lukijat kertovat ahdistavista kokemuksista risteilyillä

Julkaistu:

Risteily
Moni kertoo kokeneensa seksuaalista ahdistelua laivoilla.
Ilta-Sanomat uutisoi eilen sunnuntaina lukioikäisestä Meeri Pihlströmistä, joka ei tunne olevansa turvassa seksuaaliselta ahdistelulta ruotsinlaivoilla.

Pihlströmin tarina julkaistiin ensin Helsingin Sanomien mielipideosastolla.

Nainen kertoi vastikään joutuneensa nelikymppisen miehen ahdistelun kohteeksi laivalla ja sai tilanteen päättymään ainoastaan pakenemalla paikalta.

– Syntyy kokonaisvaltainen tunne, ettei laivalla ole turvassa, Pihlström kommentoi omasta tuntemuksestaan Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa risteilylaivoilla vallitsee kulttuuri, jossa seksuaalista ahdistelua katsotaan läpi sormien ja meriympäristöä pidetään toisten ihmisten lähestymisen suhteen niin sanottuna ”vapaana vyöhykkeenä”.

Pihlströmin kertomus herätti Ilta-Sanomien lukijoiden keskustelussa kiivasta keskustelua, jossa nousi esiin useita samantyylisiä ahdistelukokemuksia.

– Kävin viime vuonna pikkujouluristeilyllä, en mene toiste. Siellä oli ihan järkyttäviä miesporukoita, jotka olivat vähän väliä kopeloimassa ja joiden käytös oli jopa hyökkäävää. Suorastaan pelotti, kirjoitti nimimerkki tipe tipe tip tap.

– Pari vuotta sitten olimme pikkujouluristeilyllä neljän naispuolisen kaverin voimin. Missään emme saaneet olla rauhassa keskenämme, kun jatkuvasti seuraan änkesi miehiä, jotka eivät suostuneet poistumaan edes suorista pyynnöistä huolimatta. Kun meno kävi illan mittaan ahdistavaksi, siirryimme omaan hyttiimme jatkamaan. Samalla käytävällä olleet miesporukat huomasivat asian ja kävivät koko loppuristeilyn ajan ovemme takana koputtelemassa ja vonkumassa, kertoo nimimerkki Joku raja.

Kirjoituksista päätellen ilmiö on näkynyt jo pitkään.

– En itse risteilyllä, mutta matkanjärjestäjän bussimatkalla laivalle. Vanhat eläkeläisukot kävivät meihin nuoriin, ilman miesseuralaisia oleviin, naisiin. Matkanjohtajanainen ei puuttunut asiaan millään tavalla. Kun nostimme käpälöimisistä ja suuteluyrityksistä metelin, meidät leimattiin häiriköiksi. Tästä on aikaa yli 30 vuotta, enkä ole lähtenyt risteilylle sen koommin, kertoo nimimerkki ADHD-äiti.

Joidenkin kokemusten mukaan myös laivan henkilökunta on syyllistynyt ahdisteluun.

– Seisoin laivan yökerhossa ystäväni kanssa, kun ohitseni käveli laivan henkilökuntaan kuuluva mies. Hän laittoi ohi mennessään kätensä ponchoni alle ja puristi rintaani. Olin ihan, että mitä hel... Menin baariin ja kerroin tapahtuneesta, mutta minua ei uskottu. Oli tosi inhottava olo, muistelee nimimerkki Kourittu.

– Viimeksi itseäni ahdisteli laivan omaan henkilökuntaan kuuluva baarimikko. Vaikea uskoa, että laivayhtiö pystyy puuttumaan asiakkaiden välisiin ahdistelutapauksiin, kun ei henkilökuntaakaan saada kuriin, kertoo Eve.

Laivayhtiöt puolestaan vakuuttavat, että ahdisteluun puututaan aina kun sitä kohdataan.

– Meille on tärkeätä että jokainen matkustaja viihtyy ja tuntee itsensä turvalliseksi laivoillamme. Emme hyväksy minkäänlaista väkivaltaa tai ahdistelua, Viking Linen viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi Ilta-Sanomille sunnuntaina.

Yhtiöt toivovat, että asiakkaat tulisivat aina ilmoittamaan häirinnästä henkilökunnalle. Häirinnästä ja siihen reagoinnista myös puhutaan henkilökunnan kanssa säännöllisesti.

– Henkilökunta myös tarkkailee tilannetta parhaansa mukaan ja puuttuu havaitsemaansa ahdisteluun oma-aloitteisesti, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd sanoo.

Boijer-Svahnström ei usko, että ahdistelua tapahtuisi merellä sen enempää kuin maallakaan. Samoilla linjoilla on myös osa IS:n lukijoista.

– Matkustan Tukholmaan lähes kuukausittain. Laiva on minulle matkustusväline eikä mikään aikuisten puuhamaa. Koskaan en ole mitään ahdistelua havainnut. Aterian jälkeen vetäydyn hyttiin nukkumaan. Käytävillä metelöidään, mutta korvatulpat auttavat, päivävuoroilla ihan rauhassa on saanut keskittyä kirjan lukemiseen. Jos laivalle menee bilettämään niin tietysti ihmiset ottavat kontaktia, jos se haittaa voi jäädä kotiin, toteaa mummeli.

– Mätäpaiseita tulee aina vastaan. Heille voi ihan hyvin sanoa, että ei kiinnosta ja jatkaa iltaa, kehottaa 29v nainen.

Lukijoiden kommenteista poistettiin laivayhtiöiden nimet.