Suomen ja muun Pohjois-Euroopan ilmastoa huomattavasti lämmittävä Golfvirta on hidastunut. Nature-lehdessä on julkaistu kaksi tutkimusta, joiden molempien tulos on samansuuntainen. Aiheesta kertoivat Dagens Nyheter ja Helsingin Sanomat.
Jos Pohjois-Eurooppaa lämmittävä Golfvirta hidastuisi tai muuttaisi suuntaa, se viilentäisi Suomen ilmastoa, sillä Golfvirta lämmittää Pohjois-Eurooppaa nimenomaan talvisin.
Tutkimusten mukaan Golfvirran hidastuminen johtuu ilmastonmuutoksesta. Atlantin merivirtaukset ovat tutkimusten mukaan heikoimmillaan 1 600 vuoteen.
Pohjoisen viileä vesi on raskasta ja se painuu kohti pohjaa. Etelästä virtaa tilalle lämmintä vettä.
Kahdessa tutkimuksessa samansuuntainen tulos
Toista tutkimusryhmää johti David Thornalley University College Londonista. Toisen tutkimusryhmän tuloksista vastasi Levke Caesar Potsdamin ilmastotutkimusinstituutista.
Golfvirta on osa termohaliinikiertoa, joka on yksi maapallon ilmaston tärkeimmistä säätelijöistä. Kierto kuljettaa lämmintä ja suolaista merivettä pohjoiseen päiväntasaajalta.
Pohjoisen viileä vesi on raskasta ja se painuu kohti pohjaa. Etelästä virtaa tilalle lämmintä vettä.
Sademäärien kasvaminen ja jäätiköiden sulaminen muuttavat tutkijoiden mukaan kiertoa. Jäätiköiden sulaessa meriveteen sekoittuu suuria määriä makeaa vettä.
Tutkimusten mukaan virtaus heikkenee paljon nopeammin kuin aiemmin on ennustettu. Syynä olisi se, että maapallon lämpeneminen johtaa virtausten heikkenemiseen.
Tulevatko Suomeen kylmät talvet?
Golfvirran hidastumisen on pelätty joissakin uhkakuvissa johtavan siihen, että Suomen ilmasto muuttuisi samanlaiseksi kuin samoilla leveyspiireillä sijaitsevassa Alaskassa.
Golfvirran hidastuminen liittyy ilmastonmuutokseen, jonka aiheuttama ilmaston lämpeneminen mahdollisesti kumoaisi viilenemisen vaikutuksen.
Suomeen mallit ovat ennustaneet nopeampaa lämpenemistä kuin muualle maailmaan. Golfvirran hidastuminen voisi merkitä sitäkin, että olot Suomessa säilyisivät lähes samoina kuin nyt.
– Käynnissä on kahden eri tason ilmiö eli ilmaston lämpeneminen ja Golfvirran hidastuminen, tutkimusprofessori Petteri Uotila Ilmatieteen laitokselta kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2015.
– Ilmiöt eivät ole suinkaan toisistaan riippumattomia, vaan pohjoisen napa-alueen ja Grönlannin jäiden entistä nopeampi sulaminen ilmaston lämpenemisen vuoksi tuo makeaa vettä Pohjois-Atlantille. Se hidastaa Golfvirtaa, hän sanoi tuolloin.