Sukuriidan sovittelu päättyi takaa-ajoon ja kolmeen iskuun lapinleu’ulla – kovat tuomiot

Yksi tuomituista oli vain kuukautta aiemmin vapautunut vankilasta suorittamasta henkirikostuomiota.

13.4.2018 17:25

Sukuriidan sovitteluyritys päättyi hengenvaaralliseen puukotukseen ja koviin vankeustuomioihin Vaasassa. Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kaksi miestä ja yhden alaikäisen pojan väkivaltaisesta jupakasta, joka tapahtui marraskuussa 2017.

Rainer Jari Henry Koivisto, 19, Robert Leif Rikhard Koivisto, 21, ja 16-vuotias poika saivat kukin neljä vuotta vankeutta tapon yrityksestä.

Rainer Koivisto tuomittiin lisäksi suorittamaan kaksi vuotta ja viisi kuukautta jäännösrangaistusta. Kokonaisrangaistus on siis lähes kuusi ja puoli vuotta vankeutta.

Rainer Koivisto oli vain kuukautta ennen Vaasan sukunujakkaa päässyt ehdonalaiseen vapauteen vankilasta, jossa hän oli suorittanut taposta langetettua tuomiota. Hän oli puukottanut kuoliaaksi entuudestaan hänelle tuntemattoman noin 60-vuotiaan miehen. Surman tehdessään Rainer Koivisto oli vain 16-vuotias.

Uudessa väkivallanteossa uhrina oli sukulaismies, jota takaa-ajon päätteeksi sumutettiin kaasusumuttimella ja lyötiin kolme kertaa puukolla selkään. Tekoväline oli lapinleuku.

Uhrin kaaduttua maahan häntä vielä hakattiin teleskooppipampulla ja potkittiin. Teko keskeytyi, kun ohi sattui ajamaan auto. Uhri pääsi pyytämään apua liikennevaloihin pysähtyneen auton kuljettajalta, joka soitti hätäkeskukseen.

Uhri kertoi oikeudessa, että hän oli tullut Vaasaan selvittämään suvun sisällä aiheutunutta kärhämää. Hän kertoi, että Vaasan sukulaiset olivat antaneet hänen sukuhaaralleen yleisen kiellon tulla ”moottoritietä edemmälle”.

Uhri oli aikonut tulla jo perjantaina isoisän haudalle, mutta oli muuttanut mieltään, eikä tämä ollut sopinut Vaasan sukulaisille. Hänelle ilmoitettiin puhelimessa, että jos hän tulee Vaasaan sunnuntaina, hän myös jää Vaasaan.

Niinpä uhri lähti hoitamaan hautakynttilöitä jo perjantaina. Matkalla hän kuuli, että vanhempi sukulaismies olisi ollut hyvin pahoillaan poikien häneen kohdistamasta uhoamisesta. Hän päätti mennä selvittelemään riitoja, koska ajatteli saavansa tukea vanhemmalta sukulaismieheltä.

Varuiksi hän otti kuitenkin mukaan kaksi ystävää.

Kaksi kolmen miehen seuruetta kokoontui vanhemman sukulaismiehen asunnon pihalle: uhri ystävineen vastaan kolme Vaasan sukulaista. Uhrin mukaan hän halusi selvittää asiaa ”paljain käsin ja puhtaalla mielellä”.

Rainer Koivisto yritti yllyttää uhria nyrkkitappeluun 16-vuotiaan kanssa, mutta mies ei tätä halunnut.

Alle viiden minuutin keskustelun jälkeen tilanne eteni niin, että vanhempi sukulaismies raotti ulko-ovea. Samalla hetkellä Rainer Koivisto sumutti kaasuaseella uhrin ystävää.

Alkoi takaa-ajo, joka noin sadan metrin juoksun jälkeen päättyi yllä kuvattuun puukotukseen.

– Tuntui niin kuin olisin saanut puudutuspiikin. Jalat ja kädet menivät veltoiksi, uhri kuvaili esitutkinnassa.

Kaikki kolme tuomittua kiistivät oikeudessa syyllistyneensä tapon yritykseen. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin tapahtumainkulun tulleen toteen näytetyksi.

Uhri ei kyennyt nimeämään, kuka kolmesta takaa-ajajasta käytti puukkoa. Silminnäkijöitä tälle tilanteelle ei ollut.

Käräjäoikeus katsoi, että kaikilla syytetyillä oli aktiivinen rooli tilanteessa. Käräjäoikeuden mukaan kaikkien rooli oli sillä tavoin olennainen ja merkityksellinen, että se täytti tekijävastuun edellytykset.

Lisäksi muiden henkilöiden osallisuus puukotukseen kyettiin poissulkemaan luotettavasti.

Käräjäoikeuden johtopäätös oli, ettei asiassa ole olennaista, kuka tai ketkä varsinaisen puukotuksen tekivät, vaan kaikki syytetyt olivat rikosoikeudellisesti yhtäläisessä vastuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?