Keskustassa pohditaan kovia keinoja Väyrysen varalle: Estetään haastamasta Sipilä ja viedään kunniapuheenjohtajuus? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Keskustassa pohditaan kovia keinoja Väyrysen varalle: Estetään haastamasta Sipilä ja viedään kunniapuheenjohtajuus?

Julkaistu: 13.4.2018 6:00

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoitti eroavansa kansalaispuolueesta, jotta pääsisi haastamaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) puheenjohtajavaalissa.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoitti torstaina eroavansa perustamastaan kansalaispuolueesta. Vaikka Väyrynen laittoi pystyyn kansalaispuolueen, hän on pysynyt keskustan jäsenenä ja on myös sen kunniapuheenjohtaja.

Väyrynen on ilmoittanut pyrkivänsä pääministeri Juha Sipilän paikalle keskustan puheenjohtajaksi ensi kesäkuun puoluekokouksessa, mutta keskustan puoluehallitus on linjannut, ettei puheenjohtajaksi voi pyrkiä kilpailevan puolueen jäsen.

– Erottuani kansalaispuolueesta voin kai kiistatta osallistua puheenjohtajan vaaliin Sotkamon puoluekokouksessa, Väyrynen kirjoitti blogissaan torstaina.

Paavo Väyrynen kertoi torstaina eroavansa kansalaispuolueesta.

Ilta-Sanomat kysyi keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaskalta, sallivatko keskustan säännöt nyt Väyrysen pyrkimisen keskustan puheenjohtajaksi.

– Lopullisen päätöksen vaalikelpoisuudesta tekee puoluekokous ja sen menettelytapavaliokunta.

Ovaskan mukaan pitää olla täysi varmuus siitä, että Väyrynen on jäsen vain yhdessä puolueessa.

– Jos nykyisiä keskustan sääntöjä katsotaan, silloin kun on puolueen jäsen eikä ole muiden puolueiden jäsen, voi olla ehdolla.

Ensi viikolla keskustan puoluevaltuusto kuitenkin käsittelee sääntömuutosta, joka voi olla kohtalokas Väyrysen puheenjohtajahaaveille.

Se estäisi toteutuessaan puolueen puheenjohtajaksi pyrkimisen niiltä, jotka ovat viimeksi kuluneen vuoden aikana kuuluneet toiseen puolueeseen.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Ovaskan mukaan olisi mahdollista, että puoluehallitus laittaisi sääntömuutosta koskevan asian puoluekokouksen esityslistalle ennen puheenjohtajan valintaa. Jos puoluekokous hyväksyisi sääntömuutoksen, ei Väyrynen voisi olla ehdolla.

Ovaska lisäsi kuitenkin, ettei pidä todennäköisenä, että esityslistan suhteen toimittaisiin siten.

– Se keskustelu, mitä puoluevaltuustossa käydään tulee paaluttamaan aika vahvasti. Esityksen säännöistä puoluekokoukselle tekee puoluevaltuusto.

Siviilioikeuden professori Heikki Halila ja ministeri Lauri Tarasti ovat arvioineet, että sääntömuutos voitaisiin ottaa käyttöön jo puoluekokouksessa, jos se toteutettaisiin ennakkotarkastetussa muodossa.

Myös Väyrysen asema keskustan kunniapuheenjohtajana on uhan alla.

– On aika monta aloitetta, joissa vaaditaan, että Väyrysen kunniapuheenjohtajuus otettaisiin pois. Niihin tullaan ottamaan kantaa toukokuun puoluehallituksessa. Painetta on ollut monesta paikallisyhdistyksestä, että se pitäisi viedä, Ovaska kertoo.

Lopullinen päätösvalta on puoluekokouksella.

Ovaska kertoo, että haluaisi kuulla Väyryseltä, onko tämä valmis sitoutumaan keskustan ajamiin linjauksiin ja tavoitteisiin myös siinä tapauksessa, että hän pääsee mukaan puheenjohtajavaaliin ja häviää sen.

– Päätös jättää kansalaispuolue yllättää jälleen kerran. Näitä nopeita liikkeitä tulee suuntaan ja toiseen. Hypätään välillä puolueesta toiseen. Meillä keskustassa on perinne, että pelataan kaikki samoilla säännöillä.

Pääministeri Sipilä toivoi viime viikolla MTV:llä äänestystä puoluekokouksessa siitä, onko seuraava puheenjohtaja hän vai Väyrynen.

Kansalaispuolueen hallitus on jo päättänyt erottaa Väyrysen. Hän on kuitenkin ollut edelleen teknisesti jäsen, koska käräjäoikeus on määrännyt täytäntöönpanon keskeytyksen, kunnes asia on ratkaistu.

– Olen sanonut julkisestikin, että hän on tervetullut takaisin puolueeseen, jos hän jättää omansa. Se (kansalaispuolueen) sotku pitää varmasti ensin selvittää, Sipilä sanoi Ilta-Sanomille viime viikolla.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Väyrynen on ”tiensä valinnut”.

Väyrynen on myös Helsingin kaupunginvaltuustossa, jossa hän istuu sitoutumattomana kristillisdemokraattien ryhmässä.

Väyrynen asetti keskustan kiusalliseen tilanteeseen lyömällä presidentinvaaleissa keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen.