Tämä Brother Christmasin tiedotus­tilaisuudesta selvisi: Ei näyttöä väärin­käytöksistä, nosti 15 500 euroa palkkaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä Brother Christmasin tiedotus­tilaisuudesta selvisi: Ei näyttöä väärin­käytöksistä, nosti 15 500 euroa palkkaa

Julkaistu: 12.4.2018 21:14

Brother Christmasin tilaamassa erityistilintarkastuksessa ei löytynyt väärinkäytöksiä. Poliisi tekee kuitenkin oman tutkintansa. Ari Koponen syyttää Helsingin Sanomia kunnianloukkauksesta.

Hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmas järjesti torstaina tiedotustilaisuuden, jonka tarkoituksena oli tuoda esiin hänen näkemyksensä viime aikaisesta kohusta ja julkistaa Brother Christmas ry:lle tehdyn erityistilintarkastuksen tuloksia.

Tapauksen taustat voit lukea täältä. Lyhyesti kyse on Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin synnyttämästä kohusta.

Artikkelissa Koposen rahankeräystoimintaan väitettiin liittyvän useita epäselvyyksiä ja väärinkäytöksiä.

Heti alussa tiedotustilaisuuden alussa Ari Koponen kertoi tekopartansa takaa pyytävänsä anteeksi kaikilta niiltä häneltä apua pyytäneiltä tahoilta, joita hän ei ole viime aikoina pystynyt auttamaan.

Syyksi hän mainitsi sen, että Brother Christmasin saamien lahjoitusten määrä on romahtanut.

Brother Christmas eli Ari Koponen puhui pitkään tiedotustilaisuuden aluksi, välillä ääni itkuun murtuen. Hän on toistuvasti kiistänyt syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Koposen mukaan Brother Christmas sai ennen Helsingin Sanomien artikkelin julkaisua noin 300 000 euron edestä avustuksia. Artikkelin julkaisun jälkeen avustuksia on tullut vain noin 20 000 euron edestä.

Koponen kritisoi myös voimakkaasti erityisesti Seura-lehden ja Helsingin Sanomien uutisointia. Koposen mukaan hän on yrittänyt parhaansa mukaan todistaa syyttömyyttään, mutta tuloksetta.

– Ajatelkaapa itseänne, jos joku tulisi teitä jostain syyttämään. Millä ihmeen tavalla voisitte todistaa itsenne syyttömäksi, jos omaan sanaanne ei uskota, hän sanoi.

Erityistilintarkastus: ei oman edun tavoittelua, ei outoja rahansiirtoja

Viattomuutensa todistamiseksi Koponen tilasi Brother Christmas ry:lle erityistilintarkastuksen.

Tilintarkastusyhteisö RMS Finland kävi läpi Brother Christmasin yhdistyksen tilit, pankkisiirrot ja kuitit. Ei löytänyt viitteitä siitä, että yhdistys olisi keskittynyt ”oman edun tavoitteluun”.

Lopputulema perustuu noin 450 tilitapahtumaan tehtyihin lisäselvityksiin.

Tilintarkastajan mukaan yhdistys ei ole tehnyt rahansiirtoja Koposelle tai tämän lähipiirille. Myöskään esimerkiksi Brother Christmasin somevideoita tehnyt yritys ei ole saanut työstään rahallista korvausta, vaikka Koposen mukaan työn arvo on ollut yli 35 000 euroa.

Tilintarkastus kohdistui vuoteen 2017. Tilintarkastusyhteisön edustaja Tytti Saarinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että he selvittivät viime vuoden ajalta lahjoitusvarojen käyttöä ja osittain myös siten, miten lahjoitukset on käytetty niiden saajille. Saarisen mukaan tarkastus käsitti muun muassa satoja tilitapahtumia.

Tilintarkastusyhteisö RSM Finland Oy:n osakas ja Chief Operating Officer Tytti Saarinen kertoi erityistilintarkastuksen tuloksista. Vieressä Ari Koponen eli Brother Christmas.

Saarinen kuitenkin totesi, etteivät he ole valtuutettuja antamaan ”mustaa valkoisella ja puhtaita papereita” Brother Christmasille.

Saarisen mukaan yhdistyksen tilintarkastajalle toimittama aineisto ei ole täydellinen, mutta se on silti hyvin kattava. Tilintarkastajan mukaan hallinto- ja muut kulut ovat olleet vain muutaman prosentin luokkaa, Saarisen sanoin ”murto-osan”.

– Tästä voidaan nähdä, että lahjoittajia on ollut paljon ja lahjoitukset on ohjattu apua pyytäneille tahoille. Se on eri asia, onko avun tarve varmistettu, hän sanoi.

Kuittasi yhdistykseltä 15 500 euroa

Koponen on nostanut Brother Christmasin toiminnasta 15 500 suuruisen bruttopalkan, joka on maksettu yhden yrityksen tähän tarkoitukseen tekemällä lahjoituksella. Yritys haluaa pysyä nimettömänä.

Tilintarkastuksen jälkiseuraamuksena hyväntekeväisyysyhdistys sai useita kehitysehdotuksia, joiden avulla sen toiminnan läpinäkyvyyttä voidaan parantaa. Tytti Saarinen käytti termiä ”hyvän hallinnon oppikurssi”. Ari Koponen esimerkiksi eroaa yhdistyksen hallituksesta.

Oma osansa jälkiselvittelyissä on myös poliisilla. Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoi keskiviikkona aloittavansa Brother Christmas ry:stä esitutkinnan. Alustavat rikosnimikkeet ovat epäilty kavallus, rahankeräysrikos ja kirjanpitorikos.

Koposen mukaan on hyvä, että poliisi vielä tutkii yhdistyksen toiminnan. Miehen mukaan sillä saadaan varmuus hänen viattomuudestaan.

Myös Koponen ilmoitti tehneensä poliisille tutkintapyynnön Helsingin Sanomista. Hän haluaa poliisin tutkivan, onko lehti syyllistynyt törkeään kunnianloukkaukseen häntä vastaan.

Lisäksi hän harkitsee tekevänsä tutkimuspyynnön ”eräästä yksityishenkilöstä”. Koponen ei IS:n pyynnöstä täsmentänyt, kenestä on kyse.

Hänen suunnitelmissaan on myös tehdä tutkintapyyntö Seura-lehdestä, mutta Koponen päättää asiasta viimeistään poliisin tutkimusten valmistuttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?