Kotimaa

Saarikko toppuuttelee sotekohua – Ihmisiä ei pisteytetä henkilökohtaisesti: ”Korvaus on osa könttäsummaa”

Julkaistu:

Peruspalveluministerin mukaan ihmisiä ei pisteytetä henkilökohtaisesti.
Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) toppuuttelee keskustelua kansalaisten pisteyttämisestä soteuudistuksessa.

Saarikon mukaan ihmisiä ei pisteytä henkilökohtaisesti, vaan tiettyyn ryhmään kuuluvana. Saarikko vakuuttelee, että sotekeskus ei saa tietoa kenenkään pisteytyksestä.

– Se tieto ei kulje yksittäisen ihmisen mukana. Tieto on kokonaislaskenta niistä ihmisistä, jotka ovat listautuneet juuri sen sotekeskuksen asiakkaiksi. Yksittäinen sotekeskus ei saa ihmisen mukana kulkevaa tietoa, että paljonko tästä ihmisestä rahaa liikkuu. Kun rahaa liikkuu, tieto on anonyymia tietoa.

– Ne ovat yleisperiaatteita. Jos olet 75-vuotias diabeetikkomies Itä-Suomesta, korvaussumma on muutaman muuttujan perusteella erilainen kuin vaikka Uudellamaalla asuvan työikäisen terveen naisen. Jos sotekeskukseen on menossa sata ihmistä ja viidellä on diabetes, sotekeskus ei tiedä, kenellä viidellä se sairaus on, ja korvaus on osa könttäsummaa sinne listautuneista ihmisistä, Saarikko sanoi IS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saarikko tyynnyttelee myös puheita terveysyritysten kermankuorinnasta. Saarikon mukaan soteyritykset eivät voi valita asiakkaitaan.

– Koskaan sotekeskus ei voi valita asiakkaitaan, vaan valinta on meidän kansalaisten.

– Sotekeskus voi ilmoittaa, että nyt olemme täynnä ja meille ei mahdu enempää potilaita. Mutta sotekeskus ei voi tehdä valintaa sen perusteella, että haluaako asiakkaakseen nuoren terveen miehen vai iäkkään vanhan miehen, Saarikko kertoi,

Sotemallissa maksaa kapitaatiokorvauksen sotekeskukselle.

– Sotekeskus – julkinen tai yksityinen – saa jokaisesta sinne listautuneesta kansalaisesta korvauksen. Pääosa korvauksesta perustuu kapitaatioon, iäkkään diabeetikon mukana kulkee enemmän rahaa kuin terveen työikäisen mukana. Ja korvaus tulee osittain käyntien perustella.

– Kapitaatio on perussumma. Sinusta saadaan tietty summa rahaa – kävit tai et siellä sotekeskuksessa. Suoriteperusta on osa korvausta, eli jokaisesta käynnistä keskus saa myös rahaa, Saarikko selvensi mallia.

Saarikon mukaan soteuudistuksessa ja tietojen keruussa on huolehdittu myös tietosuojasta.

– Soteuudistuksessa tietosuojaa on pohdittu paljon. Terveystiedot ovat monen lukon takana.

– Sotekeskuksen pitää tietää meidän terveystiedot ja sairaushistorian. Se auttaa hoidossa ja on oleellinen tieto. Siellä ei ole mitenkään esillä, mikä on kapitaatiokorvausta sydänkohtauksen saaneesta ihmisestä, Saarikko sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt