Martti Suosalon isoisän isän elämä päättyi karmealla tavalla teloittajien edessä 1918 – viimeiset sanat olivat pysäyttävät - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Martti Suosalon isoisän isän elämä päättyi karmealla tavalla teloittajien edessä 1918 – viimeiset sanat olivat pysäyttävät

Martti Suosalon isoisän isä pyysi, että ei syytettäisi hänen teloittajiaan vaan näiden käskijöitä. Hänet ammuttiin vuonna 1918 sisällissodan melskeissä.

10.4.2018 18:21

Näyttelijä Martti Suosalo oli tiistaina vieraana IS:n 1918-tapahtumassa Sanomatalon Mediatorilla, joka oli ääriään myöten täynnä yleisöä. Martti Suosalon tuoreissa töissä vuoden 1918 tapahtumat ovat läsnä. Hän pääosassa näytelmässä ja elokuvassa Suomen hauskin mies, joissa tapahtumat sijoittuvat vankileirille, jossa punavangit joutuvat henkensä eteen tekemään huvinäytelmää.

Ensi viikolla saa ensi-iltansa Metsäkansan laulu, jossa Suosalo esittää Tampereen taistelusta palaavan punakaartilaisen monologin säveltäjä Leif Segerstamin musiikki taustallaan.

– Suomen hauskin mies on aika erityinen tarina sekä sukuni tarinan että näyttelijän ammatin kautta, Suosalo kertoi.

Suosalon isoisän isä, entinen kansanedustaja Kalle Suosalo teloitettiin vuonna 1918 Pietarsaaressa.

– Hän oli käsittääkseni aivan irrallaan sotatapahtumista, eikä halunnut väkivaltaa rauhanaatteen kannattajana.

Suosalon käsityksen mukaan isoisän isän kohtaloksi koitui lehtikirjoitus, jossa hän vaati inhimillistä kohtelua Pietarsaareen jääneille venäläisille. Kalle Suosalo vangittiin. Kostean illan päätteeksi valkoiset järjestivät teloituksen, jossa vangittuja syytettiin yrityksestä räjäyttää ammusvarasto. Mukana ammuttiin valkoinen lakimies, joka oli yrittänyt estää laitonta teloitusta. Kerrotaan, että Kalle Suosalo toivoi ennen teloitusta, että ”ei syytettäisi ampujia vaan heidän käskijöitään”.

– Kun olen kertonut lapsilleni tarinaa sukumme historiasta, he ovat kuunnelleet suu auki, Martti Suosalo kertoi.

  Käsikirjoittaja ei tiennyt uskomattomasta yhteydestä

Suosalo kertoo, että käsikirjoittaja Heikki Kujanpää kirjoitti häntä varten Suomen hauskimpaan miehen rooli ”Toivo Parikalle”. Toivo Parikka on yhdistelmä kahta punakaartissa vaikuttanutta näyttelijää Aarne Orjatsaloa ja Jalmari Parikkaa.

– Hän ei tiennyt, että minulla oli yhteys oikeaan Jalmari Parikkaan. Hän piti Pietarsaaressa näyttämökurssin punaorvoille. Isoisäni, myös nimeltään Martti, osallistui siihen. Heistä tuli ystäviä.

Martti Suosalo esiintyy tänä keväänä vahvoissa rooleissa, jotka liittyvät sisällissotaan. Hänen isoisän isänsä teloitettiin sen aikana.

Sanomatalon Mediatori oli ääriään myöten täynnä IS:n 1918-tapahtumassa.

Suomen hauskimman miehen tarina on erikoinen. Alun perin siitä piti tehdä elokuva, mutta rahoitusta ei saatu. Muokattiin näyttämöversio. Sitten saatiinkin rahat elokuvan tekoon, mutta Helsingin kaupunginteatteri otti esitettäväkseen näytelmänkin.

– Onhan se rooli lähellä sekä sukuhistorian että näyttelijänammatin kautta, Suosalo pohti Mediatorille.

Viisi poikaa ammuttiin Tapanilassa

Suosalo kertoi esimerkin siitä kuinka lähellä tapahtumat yhä ovat.

– Asun Tapanilassa. Siellä ammuttiin viisi poikaa nykyisen pururadan keskelle. Kylän omat pojat ampuivat, kaverit ampuivat toisiaan. Aika on ollut sellainen, että se on ruokkinut luonteenpiirteitä, jotka ovat tehneet tuon mahdolliseksi.

Suosalo kertoo, että häntä ovat nyt lähestyneet ihmiset, jotka ovat halunneet kertoa omien sukujensa kokemuksista.

– Turussa yksi nuori ihminen tuli kertomaan, kuinka hänen esiäitinsä oli ollut siellä punakaartissa.

Ilta-Sanomat järjestää keskiviikkona 11.4. kello 13 Tampereen yliopiston juhlasalissa 1918-tilaisuuden. Keskustelemassa Tampereen taisteluista ovat mm. kirjailija Anneli Kanto ja historioitsija Teemu Keskisarja. Tutkija Marjo Liukkonen kertoo yli 200 naisen murhista Hennalan vankileirillä. Suoraa lähetystä tilaisuudesta voit seurata täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?