Kommentti: Krista Kiurun viivytystaistelu sai sotevaliokunnan sekaisin – rooli sopii kuin hansikas käteen

Julkaistu:

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on helisemässä soten asiantuntijakuulemisten kanssa. Valiokuntaa johtava Krista Kiuru (sd) on asiantuntijatulvalla aloittanut tietoisen, poliittisen sote-venytyksen ja tulehduttanut ilmapiirin, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Sodassa ja sotessa ovat kaikki keinot sallittuja.

Yksi niistä on viivytystaistelu, jota on nähty kautta aikojen sotatantereilla – ja nähdään nyt myös eduskunnan sotetantereilla.

Kyse on siitä, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) ja valiokunnan valiokuntaneuvos Eila Mäkipää yllättivät koko valiokunnan lataamalla sille niin paljon asiantuntijakuulemisia, että valiokunta on tukehtumaisillaan.

Sote-mietintöä valmistelevan sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitäisi kuulla 136 asiantuntijaa, joista vain kahta kirjallisesti. Määrä on tolkuton siihen nähden, että monta asiantuntijaa kuullaan prosessissa jo toiseen kertaan. Kuulemiset pitäisi käydä toukokuun alkupäiviin mennessä, jotta perustuslakivaliokunta pääsisi valmistelemaan lausuntoaan esityksen perustuslainmukaisuudesta.

 

Ei ole kuulemma kysymyksiä kuulunut. Yksi asiantuntija kuvailee visiittiä ”erittäin turhauttavaksi”.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitääkin keskiviikkona kokouksen, jossa asiantuntijakuulemisten määrää ja valiokunnan toimintatapaa mietitään.

Hallituspuolueiden edustajat valiokunnassa ovat käärmeissään tilanteesta, joka valiokuntaan on syntynyt. Ilmapiiri on tulehtunut.

Kiuru on henkilö, johon viivytystaistelu personoituu.

Kun Kiuru valittiin valiokunnan puheenjohtajaksi helmikuussa varapuhemieheksi siirtyneen Tuula Haataisen (sd) tilalle, eduskunnassa Sokea Reettakin tajusi, mistä on kyse: Sdp panee Kiurun valiokunnan johtoon hidasteeksi. Se näkyy, ja on jo näkynyt.

Rooli sopii Kiurulle kuin hansikas käteen.

Eduskunnassa Kiurulla on legendaarinen maine siinä suhteessa, että hän saa asiat ja prosessit seisomaan. Moni muistaa tämän piirteen myös Kiurun ministeriajoilta. Vaikka valiokunnan puheenjohtaja on oppositiosta, hänen ensisijainen tehtävänsä olisi kuitenkin johtaa valiokuntaa ja saada asiat etenemään, eikä olla hidastamassa valiokuntatyöskentelyä. Kiurun kokouksissa pitämät pitkät monologit ovat kuulemma jo itsessään yksi aikatauluongelma.


Moni on haikaillut nyt jo Haataista takaisin. Kiurua verrataan usein myös toiseen demariin, Tarja Filatoviin. Filatov johtaa työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa ja häntä kehutaan yli puoluerajojen. Vastaavaa kiitosta tulee myös Vasemmistoliiton Annika Lapintielle, joka johtaa perustuslakivaliokuntaa.

Asiantuntijatulvan synnyttämisessä on kuitenkin kyse myös soteen olennaisesti liittyvästä propagandasodasta.

Jos valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden määrää rajoitettaisiin tehdyltä valmiilta listalta tai heiltä pyydettäisiin vain kirjalliset lausunnot, oppositio, Sdp ja Kiuru etunenässä, nostaisi valtavan huudon siitä, että valiokunnan ei anneta perehtyä asiaan. Tämän Kiuru on antanut ymmärtää myös valiokunnassa.

Toisaalta Kiurun kerrotaan toiminnallaan hitsanneen hallituspuolueita yhtenäisemmäksi, vielä viime syksynä valiokunnassa tappelivat lähinnä keskusta ja kokoomus.

Normaalien valiokuntien kokousaikataulujen mukaan kuukaudessa asiantuntijakuulemiset on mahdotonta hoitaa.

Mutta mikään perustuslaki tai eduskunnan työjärjestys ei säätele valiokunnan työaikaa tai kokoontumispäiviä.

Edessä onkin tilanne että valiokunta kokoontuu paitsi ennen täysistuntoja ja myös istuntojen jälkeen ilman takarajaa, tarvittaessa viikonloput otetaan käyttöön. Valiokunnan jäseniltä se ei vaadi kuin takapuolta. Edes Kiuru ei voi tätä estää, sillä hallituspuolueilla on valiokunnassa enemmistö.

Jo nyt valiokunnassa kuultavina käyneet asiantuntijat ovat ihmetelleet valiokunnan henkeä ja työskentelytapaa.

Kokoukset ovat olleet myöhässä ja mitään varsinaisia keskusteluja ei ole ehditty käydä. Esimerkiksi Eksotesta pyydetty asiantuntija, toimitusjohtaja Pentti Itkonen, tuli valiokunnan kokoukseen Lappeenrannasta, kokous oli 50 minuuttia myöhässä ja kaikki asiantuntijat joutuivat esittämään näkemyksensä seitsemän minuutin puheenvuoroissa. Valiokunnan jäsenillä olisi ollut kysyttävää, ilmeisesti paljonkin, mutta aika loppui kesken. Kyse on johtamisesta.

Kiurun esityksestä tultiin siihen tulokseen, että edustajat voivat lähettää kysymyksensä asiantuntijoille myöhemmin kirjallisesti.

Ei ole kuulemma kysymyksiä kuulunut. Yksi asiantuntija kuvailee visiittiä ”erittäin turhauttavaksi”.

Kun HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén (sd) oli valiokunnan kuultavana, hän käytti 25 ajasta minuuttia – muille jäi viisi minuuttia.

Hallitus-oppositio -rintama näkyy asiantuntijoiden mukaan valiokunnassa selvästi. Karaistuneet asiantuntijat ovat käyneet uransa aikana myös muissa valiokunnissa ja ihmettelevät, millaiseksi sosiaali- ja terveysvaliokunta on muuttunut Tuula Haataisen jälkeen.

– Ero on kuin yöllä ja päivällä, yksi asiantuntija kuvailee IS:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt