5-vuotias tappoi muurahaisia päivä­kodissa, kun hoitaja kuuli häiritsevän kommentin – pitkä pahoinpitely paljastui - Kotimaa - Ilta-Sanomat

5-vuotias tappoi muurahaisia päivä­kodissa, kun hoitaja kuuli häiritsevän kommentin – pitkä pahoinpitely paljastui

Kuvituskuva

Julkaistu: 10.4.2018 16:46

–  Tapetaan ne samalla lailla kuin isä antaa mulle piiskaa, poika totesi leikkikavereilleen työntekijän kuullen.

Päiväkodin henkilökunnan on hyvä kuunnella pikkulapsia tarkalla korvalla. 5-vuotiaan pojan puheisiin huomiota kiinnittäneen työntekijän ansiosta kävi ilmi, että lapsen isä oli pahoinpidellyt lastaan useaan otteeseen piiskalla.

Tapausta puitiin lopulta Keski-Suomen käräjäoikeudessa. 32-vuotias isä tuomittiin pahoinpitelystä ja hieman myöhemmin paljastuneesta huumausainerikoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Isä väitti, ettei ollut koskaan lyönyt lastaan. Oikeus katsoi isän kuitenkin kurittaneen lastaan keskisuomalaisessa kunnassa useaan otteeseen lähes yhdeksän kuukauden ajan syksystä 2016 kevääseen 2017.

Vyyhti alkoi purkautua vuosi sitten huhtikuussa kesken päiväkotileikkien. 5-vuotias poika oli pyydystämässä sokerimuurahaisia muiden lasten kanssa.

– Tapetaan ne samalla lailla kuin isä antaa mulle piiskaa, poika totesi leikkikavereilleen työntekijän kuullen.

Tämän jälkeen lapset olivat lyöneet muurahaisia. Poika oli kertonut myös, että isä pitää netistä tilaamaansa piiskaa patjan alla. Tutkinnassa selvisi, että piiska oli hankittu isän ja äidin seksileikkejä varten.

Työntekijälle poika sanoi, ettei tiedä syytä siihen, miksi isä häntä lyö. Poika näytti kädellään lyöntien kohdistuneen hänen takamukseensa ja kertoi, että piiskaaminen sattuu.

Kuukautta myöhemmin poika kertoi isän vetävän häntä pippelistä. Kun työntekijä kysyi piiskaamisesta, poika sanoi isän yrittäneen lyödä häntä päähän.

– Musta piiska on sängyssä, millä se lyö mua selkään, poika jatkoi ja kertoi piiskan olleen nahkainen.

– Silloin mua lyö, kun olen tuhma, ottaa housut alas, lyö ja silloin sattuu.

Kerran poika uhkasi potkaista työntekijää ”pimppiin”. Toisella kertaa poika ilmoitti voivansa lyödä työntekijää silmälaseihin.

Kun työntekijä sanoi, ettei toista saa lyödä, poika vastasi, että isä lyö häntä mahaan ja se sattuu.

Kerran poika löi toista lastentarhanopettajaa takamukselle. Kun teosta huomautettiin, poika ilmoitti, että ”lyödä saa, minuakin lyödään”. Lyöjäksi poika ilmoitti isänsä.

Pojan käytös kiinnitti huomiota muutenkin. Keväällä 2017 poika oli puhunut peleistä, jotka sisälsivät tappamista, verta ja ampumista. Huolestuttavaa oli sekin, että pojan aiempi suojeleva käytös pikkusiskoaan kohtaan oli muuttunut aggressiivisemmaksi.

Poika kertoi isänsä käyttämästä väkivallasta lopulta myös poliisille ilman johdattelevaa kysymystä. Oikeus katsoikin, ettei pojan kertomuksia ole syytä epäillä.

Isä oli tuomittu vuonna 2011 ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomiosta kuluneen ajan vuoksi oikeus piti rangaistuksen tuomitsemista ehdollisena kohtuullisena.

Isä joutuu maksamaan lapselleen korvauksia kivusta ja särystä 600 euroa.

Kun mukaan ynnätään oikeudenkäyntikulut, rikosuhrimaksu ja todistelukustannukset, piiskaamiset tulivat maksamaan isälle lähes 2400 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?