Huoli syntyvyydestä synnytti kiivaan keskustelun, jossa poliitikoille ei kiitoksia jaeltu: ”Aktiivimalli hoitaa ehkäisyn”

Valtiovarainministeri Orpon huoli nuorten syrjäytymisestä ja suomalaisten matalasta syntyvyydestä aikaan sai kiivasta keskustelua Ilta-Sanomien verkkosivuilla.

Suomessa kuollaan nyt enemmän kuin synnytään, mitä ei ole tapahtunut sitten sotavuosien 1918 ja 1940.

10.4.2018 8:25

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo nosti maanantaina esille kasvavan huolensa nuorten miesten syrjäytymisestä kun miehet ja naiset eivät enää nykypäivänä kohtaa toisiaan entiseen malliin.

Parhaassa perheenperustamisiässä olevien 25-34-vuotiaiden miesten työllisyysaste on 2000-luvulla heikentynyt Suomessa samaa tahtia syntyvyyden kanssa. Yhä useampi nuori nainen menestyy ja katoaa saman ikäpolven miesten silmistä yliopistoon. Samalla yhä useampi nuorista miehistä syrjäytyy.

– Tämä näkyy jo syntyvyystilastoissa, kun lapsia syntyy Suomessa vähemmän kuin 150 vuoteen, Orpo kirjoitti.

Valtiovarainministeri peräänkuulutti toimia sen eteen, jotta ne, joilla on suurimpia vaikeuksia, kyettäisiin pitämään mukana osana yhteiskuntaa.

– Syrjäytyminen ja yksin jääminen on tragedia, johon on puututtava entistä päättäväisemmin.

– Yksinäisestä, vailla tekemistä ja tulevaisuudenuskoa olevasta nuoresta miehestä ei koskaan ole seurannut mitään hyvää, Orpo perusteli toimenpiteiden tarvetta.

Artikkeli Petteri Orpon huolesta sekä nuorten syrjäytymiseen, että suomalaisten matalaan syntyvyyteen liittyen herätti vilkasta keskustelua Ilta-Sanomien verkkosivuilla maanantaina.

Nimimerkki Hullu ja outo arvioi lastentekohalujen vähentyneen ennen kaikkea yhteiskunnassa tapahtuneista kulttuurisista muutoksista niistä ajoista, jolloin suuret ikäluokat saatettiin alulle.

– Ennen käytiin tansseissa, pyydettiin kahville kioskilla, tunnettiin naapuri, vietettiin kylän tai asuinpaikan pieniä tapahtumia, missä oli muitakin kuin perheitä, ihmiset tapasivat toisiaan ja puhuivat toisilleen. Kaupungissakin vaihdettiin pari sanaa, jos samalle penkille istuttiin. Ei ollut ”noloa”, että oli kiinnostunut toisista. Nykyään on vähintään hullu, outo tai häiriintynyt, jos avoimesti kenellekään puhuu.

Nimimerkit Realisti ja seksikin vapaammaksi puolestaan kytkivät aiheen ajankohtaiseen teemaan, #MeToo-kampanjan pinnalle nostamaan seksuaaliseen häirintään.

– Eivät nämä ”metoo-kampanjatkaan” tee nuorten tutustumista yhtään helpommaksi.

– Mitä vähemmän kohtaamisia, sitä vähemmän seksuaalista ahdistelua.

Useat muistivat mainita kirjoituksessaan, että moni ei edes halua nykypäivänä lasta omasta tahdostaan.

– Milloin vihdoin myönnetään se tosiasia, että ihmisten halut hankkia lapsia ovat yksinkertaisesti vähentyneet ja selvästi? Siinä on suurin syy ennätysmatalaan syntyvyyteen. Nuorista suurin osa ei muutenkaan halua nuorina lapsia, vaikka miehet ja naiset toisiaan hyvin kohtaisivatkin, Näin se on kirjoitti.

Samoilla linjoilla oli nimimerkin R+ takaa löytyvä kirjoittaja.

– Minä ja aviomieheni emme kaipaa kolmatta ihmistä avioliittoamme sotkemaan. Nautimme toisistamme ja vapaudesta tehdä yhdessä asioita kahtena aikuisena, omien aikataulujen, ja etenkin niiden ex tempore -mielihalujen mukaan. Lapsi tuntuisi lähinnä rangaistukselta, varsinkin nykymaailmassa.

Selkeä enemmistö kommentteja kirjoittaneista Ilta-Sanomien lukijoista antoi kuitenkin kitkerää palautetta poliitikkojen omia toimia kohtaan. Tulilinjalle joutuivat niin aktiivimalli kuin kilpailukykysopimuskin sekä jo pidempään jatkuneet leikkaukset. On kuitenkin hyvä muistaa, että syntyvyyden laskussa on kysymys pidempiaikaisesta trendistä, johon nykyhallituksen tekemät päätökset eivät ole voineet teoriassakaan myötävaikuttaa kuin aivan viimeisten vuosien osalta.

– Varmaan rahallakin on jotain tekemistä sen kanssa ettei lapsia synny. Jos ei ole töitä ei myöskään ole rahaa ja kuka sitä ansiosidonnaisella, työttömyyskorvauksella tai toimeentulotuella lapsia hankkii, älyhoi kysyy.

– Valtiovalta vie edellytykset lasten tekoon ja samaan aikaan lisää turvattomuutta olemattomien rajojen sisällä. Kuinka siis luulette, että tänne kukaan haluaisi enää lapsia tehdä, kun omastakaan toimeentulosta tai turvallisuudesta ei ole enää takeita. Se, että sitten vielä ainoa yhteys ulkomaailmaan on sähköistä viestintää, haitannee kanssa asiaa, kirjoittaa Tytär 3 viikkoa.

Nimimerkki Eikö taasen oli havaitsevinaan, että aivan hiljattain Suomessa on keksitty uusi ehkäisyväline.

– Aktiivimalli ”hoitaa” ehkäisyn vaikka kohdattaisiin. Kukaan halua työn perässä ympäri maata lapsi tai kaksi kainalossa juosta.

Lisää lukijoiden kommentteja voit lukea täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?