IS:n 1918-tapahtuma Tampereella saavutti suursuosion – katso koko tilaisuus ISTV:stä

Ilta-Sanomat järjesti keskiviikkona 11.4. Tampereen yliopiston juhlasalissa 1918-tilaisuuden.

11.4.2018 21:14

Tampereen rajut taistelut keväällä 1918 päättyivät valkoisen puolen voittoon. Tämän jälkeen saksalaiset joukot nousivat maihin Hangossa ja etenivät Helsinkiin. Punakaartin tappio oli sinetöity.

Tampereen ja Pohjois-Hämeen verisiin päiviin palattiin keskiviikkona historioitsija Teemu Keskisarjan ja kirjailija Anneli Kannon seurassa, jotka johdattivat yleisön Tampereen taisteluiden traagisimpiin tapahtumiin.

Teemu Keskisarja.

Anneli Kanto.

IS:n 1918-tapahtuma saavutti suursuosion Tampereella.

Keskisarjan ja Kannon lisäksi tapahtumassa esiintyi tutkija Marjo Liukkonen, joka on perehtynyt Lahden Hennalan punavankileirin naisvankien kohtaloihin ja teloituksiin. Liukkosen tuoreen väitöskirjan mukaan tuhannet punaiset teljettiin hirvittäviin olosuhteisiin Hennalaan. Vankeja ammuttiin sumeilematta ilman oikeudenkäyntiä. Naiskaartilaisia murhattiin Liukkosen arvion mukaan yli 200. Tutkijan mukaan taustalla ei ollut pelkästään voittajien kosto vaan suoranainen mielivalta ja rotuhygieniset aatteet.

Marjo Liukkonen.

Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistossa on ollut keväällä Tytöt 1918 -musikaali, jonka käsikirjoitus pohjautuu osittain Anneli Kannon Veriruusut-romaaniin. Musikaalin näyttelijät Eriikka Väliahde ja Emmi Kaislakari ja kapellimestari Joonas Mikkilä esiintyivät myös IS:n tilaisuudessa. Lisäksi päivän ohjelmaan kuului sadan vuoden takainen urheilukatsaus. Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Juha Kanerva kertoi, miten urheilu jakaantui punaisiin ja valkoisiin.

Juha Kanerva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?