Mäntyharjun myrkkyturman säiliövaunut ovat venäläisiä – junat korvataan busseilla koko päivän ajan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mäntyharjun myrkkyturman säiliövaunut ovat venäläisiä – junat korvataan busseilla koko päivän ajan

Mäntyharjulla venäläisestä vaunusta vuoti 35 000 litraa myrkyllistä, tulenarkaa ja helposti höyrystyvää kemikaalia luontoon.

Julkaistu: 8.4.2018 13:35

Venäjältä tulevat vaunut tarkastetaan Suomen rajalla, Trafista kerrotaan.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin raideliikenteen infrayksikön päällikkö Tomi Anttilan mukaan Mäntyharjun lauantaisen myrkkyvuoden säiliövaunut ovat venäläisiä. Anttilan mukaan Venäjältä tulevat vaunut tarkastetaan rajalla, kun ne tulevat Suomen puolelle.

– Venäläisten vaunujen kunto on erittäin hyvä ja kunto on parantunut merkittävästi viimeisen 20 vuoden aikana, Anttila kommentoi.

Anttilan mukaan Venäjältä tulevissa vaunuissa on kyse yhdysliikenteestä.

– Vaunut tulevat Venäjän puolelta Suomeen, ja tässä tapauksessa VR jatkaa kuljetusta Suomen puolella.

Vaunuja säilytettiin tilapäisesti Kinnin liikennepaikalla. Anttila ei osaa sanoa, mihin vaunujen oli tarkoitus jatkaa matkaa.

– Vaunujen tilapäisen säilytyksen tyypillinen syy on se, että asiakas, jolle vaunun sisältö on menossa ei pysty vastaanottamaan vaunuja heti tuotantoprosessissa. Tämän vuoksi vaunuja on säilytettävä tilapäisesti.

Puhdistustyöt jatkuvat arvioitua kauemmin

Junaliikenne Kouvolan ja Mäntyharjun välillä katkesi lauantaina, kun erittäin herkästi syttyvän bensiinin lisäaineen metyyli-tertbutyylieetterin (MTBE) kuljetukseen käytetty junavaunu suistui radalta Kinnin liikennepaikalla Mäntyharjulla.

Vaunu oli tuntemattomasta syystä mennyt läpi päätypukista ja repeytynyt. Vaunu kuului noin 40 vaunun letkaan. Onnettomuus oli niin suuri, että paikalla oli illalla edelleen suuronnettomuusvaara. Vaikka pelastuslaitos sai vuodon tukittua, maastoon ehti valua arviolta 40 000–50 000 litraa myrkkyä.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ei sunnuntaina kommentoinut onnettomuuden syytä. Säiliövaunun vuodon aiheuttaja oli kuitenkin STT:n mukaan selvillä.

Onnettomuustukintakeskus (Otkes) ja VR eivät aikaisemmin halunneet kommentoida vaunujen alkuperää.

Liikennevirasto mukaan puhdistustyöt jatkuvat Kinnissä arvioitua kauemmin. Ennakkotiedoista poiketen kaikki henkilöjunat välillä Mäntyharju - Hillosensalmi korvataan linja-autoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?