Luksusravintoloiden johtaja ja miljonäärin tytär epäiltyinä Helsingin suuressa kokaiinijutussa

Julkaistu:

Erittäin vahva kokaiini ostettiin poliisin mukaan suoraan tehtaalta Latinalaisesta Amerikasta ja myytiin Helsingissä.
Helsingin poliisi kertoi perjantaina paljastaneensa kokaiiniringin, joka on tuonut Suomeen satojentuhansien eurojen arvosta erittäin vahvaa kokaiinia. Poliisin mukaan Suomeen on tuotu yhteensä noin 4,5 kiloa kokaiinia, josta takavarikossa on noin 1,4 kiloa.

– Loput on todennäköisesti myyty Helsingissä, rikoskomisario Kaarle Lehmus sanoo.

Jutusta tekee erittäin poikkeuksellisen se, että kokaiini on tuotu Suomeen suoraan tehtaalta Latinalaisesta Amerikasta ilman mitään välikäsiä. Tavallisesti aine kulkee useampienkin välikäsien kautta.

Tarkoittaako tämä sitä, että ainakin jollakulla ringissä on ollut siellä Amerikan päässä erittäin hyvät kontaktit?

– Kyllä tämä sitä tarkoittaa. On ollut ihmisiä, joilla on ollut kontaktit toisiinsa. Jos on tarvittu jotain lisäkontakteja tai väylien avaamista täällä Helsingin päässä, ne on järjestetty. Toimintaketju on ollut poikkeuksellisen ja huomattavan suoraviivainen.

Välikäsien puute selittää sen, että Suomeen tullut kokaiini on erittäin vahvaa. Sitä ei ole matkan varrella laimennettu tai jaettu osiin.

– Se on poikkeuksellisen vahvaa ja puhdasta. Aine on tullut niin suoraan kuin mahdollista, suoraan tehtaalta.

IS:n tietojen mukaan kokaiinijutulla on kytköksiä Helsingin niin sanottuihin suihkuseurapiireihin ja julkisuudesta tunnettujen henkilöiden lähipiiriin. Esitutkinnan aikana vangittuna ovat olleet muun muassa tunnetun edesmenneen miljonäärin tytär sekä luksusluokan hotelleja ja ravintoloita johtanut ravintola-alan huipputekijä.

Jälkimmäinen on yhä vangittuna. Miljonäärin tytär sen sijaan vapautettiin puolentoista viikon kiinniolon jälkeen.

Kaikkiaan vangittuna on ollut seitsemän henkilöä, joista viisi on yhä vangittuna ja kaksi on laskettu vapaaksi.

Pääepäillyt ovat suomalaisia ja latinalaisamerikkalaisia miehiä ja naisia. Jälkimmäiset ovat poliisin mukaan kotoisin Meksikosta ja Meksikon liepeillä olevista valtioista.

Keskeisiin epäiltyihin kuuluu Savosta lähtöisin oleva suomalaismies, joka on tunnettu hahmo Helsingin yöelämässä. Hän on ollut vangittuna jo useita kuukausia.

Poliisin epäilyjen mukaan salakuljetuskertoja Amerikasta Suomeen on ollut kolme. Ne tapahtuivat poliisin mukaan lentäen helmikuussa, kesäkuussa ja syyskuussa 2017.

Kokaiini salakuljetettiin poliisin mukaan kehonsisäisesti tai matkalaukkujen rakenteisiin piilotettuna. Sitä on myyty käyttäjille 100–150 euron grammahintaan, joten poliisin salakuljetetuksi epäilemän kokaiinin kokonaisarvo on 450 000–675 000 euroa.

Kuviossa raha on liikkunut joko käteisenä tai bitcoineina.

Poliisin käsityksen mukaan kokaiinin käyttäjäkunta on viime vuosina selvästi laajentunut ainakin Helsingissä.

– Perinteinen käsitys on, että kokaiini on jet setin huume. Osittain tämä pitää edelleen paikkansa, mutta selkeä muutos on myös havaittavissa. Vaikka hinta loppukäyttäjälle on edelleen aika kova, niin käyttäjäkunta on silti laajentunut ja käyttö ainakin jossain määrin yleistynyt, rikoskomisario Lehmus sanoo.