Kommentti: Perussuomalaiset hyppäsi Putinin kelkkaan – jopa Karjalan menetys näyttäytyy hyvänä asiana

Perussuomalaisten Venäjää mielistelevät tuoreet puheet panevat kysymään, onko puolue menossa Putinin johtaman Venäjän syliin, pohtii politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Perussuomalaiset näyttää olevan samalla tiellä kuin monet muutkin Euroopan oikeistolaiset populistipuolueet, jotka hakevat tukea Venäjältä ja joita Venäjä käyttää omassa politiikassaan hyväksi.

| Päivitetty

Perussuomalaisten johtavilta poliitikoilta on viime päivinä kuultu niin paljon Venäjä-myönteisiä lausuntoja, että se on herättänyt jo puolueen kannattajienkin keskuudessa ihmetteleviä kysymyksiä:

Onko Ps hypännyt Vladimir Putinin kelkkaan?

Epäilyksiä ovat herättäneet viime päivinä erityisesti kahden perussuomalaisten näkyvän kansanedustajan Tom Packalénin ja Juho Eerolan puheet.

Kun niiden päälle lisätään Laura Huhtasaaren Putinia koskevat näkemykset, voi puhua jo Huhtasaaren–Eerolan–Packalénin Venäjää myötäilevästä linjasta.

Huhtasaari ja Eerola ovat puolueensa varapuheenjohtajia, joiden rooli kotimaassa korostuu, koska puheenjohtaja Jussi Halla-aho istuu Brysselissä. Packalén edustaa puoluettaan myös eduskunnan ulkoasianvaliokunnassa.

Mitä sitten on nähty ja kuultu?

Kansanedustaja Tom Packalén antoi ymmärtää Ylen A-talkissa, ettei Venäjää voida pitää syyllisenä Salisburyn hermomyrkkyiskuun.

Tuorein tapaus on Tom Packalén. Hän pesi torstain Ylen A-talkissa Venäjää puhtaaksi Salisburyn hermomyrkkyiskusta ja ihmetteli EU:n ja Suomen reaktioita ja diplomaattien karkotuksia.

– Tämä on vähän sama asia kuin jos jossain taloyhtiössä olisi mennyt ikkuna rikki ja epäiltäisiin naapurin lapsia niin käytäisiin varmuuden vuoksi rikkomassa heidän pyöränsä, Packalén sanoi.

Packalén on tiedetty jo pitkään ns. Tehtaankadun mieheksi – eli hänen näkökulmansa eivät juuri edes yllätä.

Packalénin juttuja enemmän perussuomalaisten kentällä on hämmästelty Juho Eerolan puheita.

Kansanedustaja Juho Eerola kertoi Verkkouutisten haastattelussa olevansa valmis hyväksymään Krimin osaksi Venäjää. Samalla hän kritisoi Venäjän nykypakotteita hakemalla vertailukohdaksi sodissa menetetyn Karjalan.

Viikko sitten Eerola antoi kokoomuksen Verkkouutisille haastattelun, jota kauhistelivat monet omatkin. Haastattelussa Eerola väitti tuomitsevansa esimerkiksi Krimin valtauksen, mutta on silti valmis hyväksymään sen osaksi Venäjää.

Monella vanhalla smp:läisellä saattoi mennä kahvit väärään kurkkuun, jos sattui Eerolan haastattelun Verkkouutisista lukemaan. Hän haki nimittäin pakotteille vertailukohdan sodissa menetystä Karjalasta.

– Silloin kun Venäjä, tai Neuvostoliitto, vei meiltä Karjalan ja yhteyden Jäämerelle, ei asetettu mitään pakotteita. Silloin aloitettiin idänkauppa. Oliko haittaa siitä? Eerola kysyy haastattelussa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo joutui rauhoittelemaan puolueen aktiiveja sähköpostitse. Viestissään hän kertoi, että puheenjohtaja Halla-aho on kehottanut Eerolaa välttämään lausuntoja, jotka voidaan tulkita tuenilmaisuksi Venäjälle.

Sikäli kun puolueella on enää mitään tekemistä Veikko Vennamon tai Smp:n kanssa, monelle persulle puoluejohdon Venäjä-puheet ovat loukkaavia. Vennamo itse oli Karjalan evakko ja koko Smp:n suosio rakentui pitkälti siirtoväen asutustilallisten varaan.

Nyt puolueen varapuheenjohtaja pitää Karjalan ja Petsamon menetystä ikään kuin hyvänä asiana, koska sen myötä aloitettiin idänkauppa, jota tosin nyt Eerolan vastustamat EU:n pakotteet ja Venäjän vastapakotteet ikävästi haittaavat.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo (ps) lähetti puolueaktiiveille asiasta rauhoittavan sähköpostin. Siinä hän kertoo, että jutun julkaisun jälkeen puheenjohtaja Halla-aho on kuulemma käynyt keskustelun Eerolan kanssa ja kehottanut välttämään sellaisten lausuntojen antamista, jotka voidaan tulkita tuenilmaisuksi Venäjän aggressiiviselle politiikalle.

 Kun perussuomalaisten ulostuloja seuraa, puolueesta on tullut selkeästi Suomen Putin-mielisin puolue.

Brysselissä istuva Halla-aho on jäänyt persujen Venäjä-politiikassa outoon asemaan.

– Esimerkiksi suhtautuminen Venäjä-politiikkaan on tekijä, joka on jakanut voimakkaasti kansallismielisiä puolueita Euroopassa. Voidaan toisaalta kysyä, onko tämä keskeisin kysymys meidän kaltaisillemme puolueille. Sanoisin, että ei ole, selitti Halla-aho linjaansa puolueensa Suomen uutisten tuoreessa haastattelussa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan Venäjä-politiikka on tekijä, joka on jakanut voimakkaasti kansallismielisiä puolueita Euroopassa.

Mutta yhtä kaikki: Kun perussuomalaisten ulostuloja seuraa, puolueesta on tullut pikkuhiljaa selkeästi Suomen Putin-mielisin puolue.

Venäjä on taatusti perussuomalaisten nykypolitiikasta enemmän kuin mielissään. Se on juuri sellaista, jota Venäjä toivookin.

Aihe on ollut pitkään esillä erityisesti varapuheenjohtaja Laura Huhtasaareen osalta. Hän ei ole peitellyt, että ihailee vahvoja johtajia, kuten juuri Putinia. Huhtasaaren kohdalla Putin-myönteisyydestä tivattiin moneen kertaan myös presidentinvaalien yhteydessä.

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren Putin-myönteisyys oli esillä muun muassa Huhtasaaren ollessa presidenttiehdokkaana.

Viime kesänä herätti huomiota, kun Huhtasaari arvioi twitterissä, että ”kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne”. Sen jälkeen Huhtasaarelta on kysytty, kannattaako Suomessa pitää edes omia puolustusvoimia.

Perussuomalaiset näyttää olevan samalla tiellä kuin monet muutkin Euroopan oikeistolaiset populistipuolueet, jotka hakevat tukea Venäjältä ja joita Venäjä käyttää omassa politiikassaan hyväksi.

Huhtasaarta on verrattu esimerkiksi Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtajaan Marine Le Peniin. Le Pen tapasi Putinin Moskovassa reilu vuosi sitten ennen Ranskan presidentinvaaleja; kinui apua ja kertoi tunnustavansa Venäjän oikeudet Krimin niemimaahan.

Putin-myönteisyyden ohella moni seuraa myös puolueen oikeistoradikalisoitumista.

Tänä viikonloppuna Helsingissä on koolla mystinen ”etnonationalistinen” Awakening-konferenssi, jossa on mukana useita äärioikeistolaisia aatteita kannattavia henkilöitä Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Kokoukseen osallistuu ainakin Perussuomalaisten nuoria. Ääneen osallistumisensa on vahvistanut esimerkiksi kansanedustaja Ville Tavion (ps) eduskunta-avustaja Tuomas Tähti. Tavio, Tähden esimies, on puolueensa eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja.

Oikaisu

Juttua on muutettu 7.4. kello 18.02 ja 8.4. kello 16.11: Jutusta on poistettu kaksi väärään tulkintaan perustuvaa virkettä. Kommentissa luki aiemmin näin: ”Tosin myös Halla-aho itse on ihmetellyt, että Venäjää syyllistetään Salisburyn hermomyrkkyiskusta. Twitterissä hän on vihjannut, että asialla on voinut olla myös Ukraina.” Tämä kohta kommentista perustuu kuitenkin Halla-ahon twiiteistä syntyneeseen väärinkäsitykseen. Halla-aho korostaa muun muassa Facebookissa, että hän kritisoi twiiteillään salaliittoteoreetikkoja, jotka vihjailevat Ukrainan tehneen iskun. Hän muistuttaa muun muassa jo 2014 osoittaneensa mieltä Krimin valtausta vastaan ja tehneensä ulkoministerille kirjallisen kysymyksen Venäjän toimista. IS pahoittelee väärinkäsitystä. Halla-aho ei halunnut tarkentaa asiaa enempää Ilta-Sanomille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?