Iiro Viinanen pettyi eutanasia-aloitteen hylkäämiseen: ”Kärsivää ihmistä ei kunnioiteta tippaakaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Iiro Viinanen pettyi eutanasia-aloitteen hylkäämiseen: ”Kärsivää ihmistä ei kunnioiteta tippaakaan”

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen on eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen näkyvimpiä puolestapuhujia.

Julkaistu: 6.4.2018 16:48

Valiokunnan päätös hylätä eutanasia-aloite oli kylmä suihku kansalaisaloitteen kannattajille.

Kansalaisaloitteen allekirjoittaja ja eutanasian kannattaja Iiro Viinanen oli pettynyt tämän päivän uutisiin.

– Minusta tätä kärsivää ihmistä, jonka elinpäivät ovat tiedossa, ei kunnioiteta tippaakaan. Se on vastuunpakoilua, Viinanen sanoi IS:lle.

– Toivoin, että aloite olisi edennyt. Eutanasia on vapaaehtoinen toimenpide ja monen kynnyksen takana. Kyllä asia olisi pitänyt pystyä päättämään eduskunnassa, Viinanen harmitteli.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tänään yksimielisesti mietinnössään ehdottaa eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen hylkäämistä.

– Ihmettelen, Viinanen kommentoi valiokunnan yksimielistä mietintöä.

Ex-ministeri Viinanen oli eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen näkyvimpiä puolestapuhujia. Aloite keräsi puolessatoista kuukaudessa 63 000 allekirjoitusta.

Valiokunta edellytti kuitenkin mietinnössään, että hallitus asettaa laajapohjaisen asiantuntijaryhmän selvittämään, tarvitaanko uutta sääntelyä tai muita toimenpiteitä parantumattomasti sairaan potilaan hyvän hoidon ja itsemääräämisoikeuden toteutumiseksi elämän loppuvaiheessa.

Viinasta tämä ei paljon lämmittänyt.

– Jos katsotaan, miten saattohoito tai ihmisen loppuhoito tapahtuu tänä päivänä. Häneltä lopetetaan ruokinta ja nesteytys, se on pari viikkoa ja hän on kuollut. Pidetään morfiinilla ja muilla lääkkeillä kivuttomana. En tiedä, onko se ihmisenarvoista kuolemaa, Viinanen totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?