Kotimaa

Upin tutkija: Presidentti Niinistö vähättelee Venäjän ohjusharjoituksen merkitystä Suomelle

Julkaistu:

Salonius-Pasternakin mielestä Ruotsissa keskustelu on ”paljon terveemmällä” tolalla.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija arvostelee keskustelua, jota Suomessa on käyty Venäjän sotaharjoituksista Itämerellä. Charly Salonius-Pasternakin kritiikki ulottuu Puolustusvoimien ylipäällikköön, presidentti Sauli Niinistöön asti.

– Silmiinpistävää Suomessa, oli sitten kyse presidentistä tai sotilasasiantuntijasta, on selvästi tällainen, sanotaan nyt vähättelevä viesti: ei tästä tarvitse olla huolissaan, ei ole uhka Suomelle ja niin edelleen. Eihän se ole uhka, koska tarvitaan vähintään sotilaallinen hyökkäys, että se on uhka Suomelle, eli sillä periaatteella voi sanoa, että mikään ei ole uhka Suomelle, sanoo Salonius-Pasternak STT:lle.

Niinistö sanoi keskiviikkona Tampereella, että Venäjän sotaharjoituksista Itämerellä ei ole Suomessa syytä olla välittömästi huolissaan.

Salonius-Pasternak on seurannut myös Ruotsissa harjoituksista käytyä keskustelua. Sielläkin asiantuntijat ja poliitikot ovat todenneet, että harjoittelu on normaalia ja uusia järjestelmiä pitää testata. Ruotsissa on nostettu esiin myös Venäjän harjoitusten ongelmia, kuten se, ettei maa tiedota niistä kyllin läpinäkyvästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Keskustelu on ollut minusta Ruotsissa paljon terveempää, ja se kertoo Suomesta, ettei uskalleta, eikä ole uskallettu viimeisen parin vuoden aikana. Yleisesti on voinut Puolustusvoimien komentaja sanoa, että tilanne on kiristynyt tai presidentti toivoa, että varustelukierre pitäisi lopettaa. Mutta se on Venäjä joka varustelukierteen on aloittanut.

”Venäjä pyrkii hämärtämään tilannekuvaa”

Venäjä ilmoitti viikko sitten järjestävänsä ohjusharjoituksia eteläisellä Itämerellä tällä viikolla kolmen päivän ajan. Maa ilmoitti myös, että vaara-alue ulottuu 18 kilometrin korkeuteen.

– Näyttää, ettei heille ole ongelma häiritä kolmen päivän ajan kansainvälistä lentoliikennettä. Yhtä hyvin he olisivat voineet kertoa esimerkiksi, että harjoituksissa ammutaan tiettynä päivänä kahden tunnin ajan.

Yksi harjoitusalue sijaitsee poikkeuksellisen lähellä Ruotsin ja Tanskan aluevesiä, toinen taas aivan Latvian edustalla. Salonius-Pasternak ei ole kuullut sotilasteknistä selitystä sille, että Venäjän olisi ollut pakko hilautua niin lähelle muiden maiden vesiä.

– Suomen viranomaisilta voisi kysyä, miksi me emme vedä Helsingin ja Tallinnan välille vastaavaa harjoitusta, että ylilennot sun muu häiriintyy. No vastaus on, että ei tietenkään, koska se provosoi. Olemme itse hyväksymässä kahta eri sääntöpohjaa, kun emme ota puheeksi Venäjän toimintaa.

Salonius-Pasternakin mukaan Venäjä pyrkii tietojen panttaamisella ja provosoimisella tilannekuvan hämärtymiseen, mikä on iso riski Suomelle.

– Kun tulee ilmoitus, että jossain ei voi lentää, emme tulevaisuudessa välttämättä enää tiedä, onko kyse silläkin kertaa harjoituksesta vai jostain vakavammasta.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 2. 2

  Radiojuontajan risteilyreissu sai kahelin käänteen: nyt miehen kehoa koristaa neljä kookasta tatuointia – ”Kun tehdään, niin tehdään kunnolla”

 3. 3

  Tällainen on Terhi Kokkosen viimeinen hetki Vain elämää -sarjassa – katoaa vaivihkaa kesken illallisen: lähtö sivuutetaan täysin

 4. 4

  Herttuatar Catherine välttää huomion varastamisen häissä ovelalla kikalla – toteutti sen myös Harryn ja Meghanin häissä

 5. 5

  Texasin ampuja sai nolot pakit luokan edessä ennen veritekoa – lähenteli uhriksi joutunutta tyttöä kuukausien ajan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 2. 2

  Ruotsi voitti dramaattisesti jääkiekon MM-kultaa!

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Alkoholin jättäneet kertovat 6 asiaa, jotka toivoisivat muiden tajuavan

 5. 5

  Herttuatar Catherine välttää huomion varastamisen häissä ovelalla kikalla – toteutti sen myös Harryn ja Meghanin häissä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

 2. 2

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 3. 3

  Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

 4. 4

  Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

 5. 5

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 6. Näytä lisää